Kundaklasak mı kundaklamasak mı ?

/ Kaynak: İHA
Kundaklasak mı kundaklamasak mı ?

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, güncelliğini hala koruyan önemli ortopedik rahatsızlıklardan biri olan gelişimsel kalça çıkıklığı konusunda uyarılarda bulundu.

Güncelliğini hala koruyan önemli ortopedik rahatsızlıklardan biri olan gelişimsel kalça çıkıklığı konusunda uyarılarda bulunan Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, kalça çıkığının önüne geçebilmek için bebeklerin kundaklanmaması gerektiğine dikkat çekti. Doruk Sağlık Grubu doktorlarından Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, kalça çıkıklığının tedavi edilmez ise ciddi sakatlıklara yol açabileceğine dikkati çekerek, "Gelişimsel kalça çıkıklığı, erken teşhis konulup uygun tedavisi yapılmadığında sakatlıklara sebebiyet verir. Bu sakatlıklar hem kişide, hem de toplumda psikolojik ve ekonomik problemlere yol açabiliyor" dedi.


Çıkığın doğum esnasında ya da sonrasında oluşabildiğine dikkat çeken Açıkgöz, "Anne ve babada kalça çıkıklığı varsa çocukların da kalça çıkığı olma ihtimali yüksektir. Aynı zamanda yakın akraba evliliklerinden doğan bebeklerde gelişimsel kalça çıkığı bulunma oranı yüksektir. Makadi yolla doğan, zor doğan ve ayaklarında doğuştan sakatlık bulunan bebeklerde, ikiz bebeklerde kalça çıkığı bulunma oranı yüksektir" diye konuştu.


KALICI SAKATLIK TEHLİKESİ VAR


Yeni doğan kız çocuklarında kalça çıkığı görülme oranının daha yüksek olduğunu söyleyen Açıkgöz, "Hastalığın toplumda görülme oranı yüzde 1,4'tür. Yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin çocuğun doğduğu ülkemizde yılda 15 bin kalça çıkıklı bebek oluyor. Tedavi edilmediğinde kalıcı sakatlıklara sebep oluyor. Hastalığın belirtilerini yürüme öncesi, bacak büklümlerinin sayıca ve derinlikçe eşit olmaması, bacakların yanlara açılmasının sınırlı oluşu, bükülmüş olan dizlerin aynı seviyede bulunmaması, bacakta kısalığın bulunması olarak sayabiliriz. Aileler bebeklerini kundaklamaktan uzak dursunlar. Bebeklerini kundaklamamalarını tavsiye ettiğimiz aileler tedaviden daha iyi sonuç alıyorlar" dedi.

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...