Ramazan öncesi gıdada açıklanamayan yükseliş

Ramazan öncesi gıdada açıklanamayan yükseliş

Ekonomi Haberleri

Gıda fiyatları yükselişe geçti Gerekçe olarak don dolu ve sel gibi doğal âfetler gösteriliyor. Fiyat artışının ramazan ayına kadar süreceği tahmin ediliyor

Ramazan fırsatçıları yine sahneye çıktı. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin ramazan öncesinde gıda fiyatlarının piyasa şartlarıyla açıklanamayacak ölçüde arttığını bildirdi. Yetkin, Türkiye'de kış ortasından bu yana birçok doğal felaket yaşandığını, kuraklıkla başlayan bu zincirin, don, dolu, sel gibi afetlerle devam ettiğini belirtti. Bu felaketler sonucunda başta hububat bakliyat ve meyve-sebze sektörü olmak üzere birçok sektörde belirli üretim azalması olduğuna dikkati çeken Yetkin, "Bu üretim azalmasının bir bölümü piyasaya fiyat artışları olarak yansırken, önemli bir bölümü henüz hasat aşamasında oldukları için fiyatlara yansımadı" ifadesini kullandı. Yetkin, son günlerde gıda fiyatlarında ani bir tırmanış görüldüğünü kaydederek, "Et, bakliyat ve meyve-sebze fiyatlarındaki yükseliş üretim veya normal piyasa şartlarıyla açıklanamayacak ölçüde. Ramazan ayına yaklaşıldıkça bu artışın hızlanması bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de ramazan ayına sayılı günler kala fiyatları artırmaya çalışan spekülatörlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Palandöken şunları dedi: "Fiyatları suni olarak artırmaya çalışan spekülatörler var. Piyasada işlerin daraldığı bir zamanda fiyatlara zam yapan kendine zarar verir. Bereket ayı ramazanda ette, şarküteri pastırma ve sucukta, unlu mamullerde, bakliyatta yüzde 30 tüketim artışı beklenmektedir. Bilhassa et ve bakliyat arzında sıkıntı yok. Kırmızı mercimek hemen hemen geçen yılla aynı, nohutta ise düşüş var. Ama etteki fiyat artışını da ani talep artışına bağlıyorum."




KİLOSU 70 LİRAYA GİDİYOR
Siirt'te birkaç ay öncesine kadar 25 liradan satılan Siirt fıstığının 50 liraya dayandı. Don sebebiyle fiyatların tavan yaptığını belirten üretici İhsan Balcı, 2 ay öncesine kadar kilosu 25 liradan satılan fıstığın 40 ile 50 liraya dayandığını, yıl sonuna kadar 70 liraya çıkabileceği uyarısında bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...