Bol bol su için böbreğinizi yormayın!

Bol bol su için böbreğinizi yormayın!

SAĞLIK Haberleri

Oruç tutacak böbrek hastaları, gazlı içecek ve kahve yerine su, komposto, az tuzlu ayran ve potasyum içermeyen meyveleri tüketmeli.

Uzun oruç döneminde en çok dikkat edilmesi gereken konunun yeterli derecede su içmek olduğunu belirten Türk Böbrek Vakfı, Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bilal Görçin, "Hemodiyaliz hastaları ve böbrek fonksiyon bozukluğu fazla olan hastalar sağlıkları tehlikeye gireceğinden oruç tutmamalılar. Böbreklerinde basit kist, küçük kum veya taş bulunan, idrar yolu infeksiyonu geçiren hastalar rahatlıkla oruç tutabilirler" dedi.
Ramazanda böbrekleri korumak için iftarla sahur arasında 2 litre su tüketilmesi gerektiğini bildiren Dr. Görçin, böbrek sağlığını korumak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
gt; Fazla su böbrekleri bozmaz, az su ise taş ve enfeksiyona sebep olabilir. Bu nedenle çay ve meyve suyu haricinde en az 8 bardak su içilmelidir.
gt; Böbreklerimizi korumak için ramazan ayı boyunca yapılan yemeklerin her zamankinden daha az tuzlu olmasına dikkat edilmesi gerekir.
gt; Kola, soda, kahve, çay ve gazlı içecekler, içerdikleri sodyum sebebiyle tansiyonu yükseltebilir. Ayrıca idrar söktürücü etkileri ile tuz kaybına yol açabilir. Bunların yerine bol su, kavun ve karpuz yenmelidir.
gt; Böbrek hastalarının karşılaşacağı en kötü durum tansiyon yükselmesidir. Önlemlere rağmen yükselirse mutlaka ilaç kullanıp oruca ara verilmeli.
gt; Sıvı miktarı az alınınca böbrek taşı olan hastalarda ağrı olabilir. Gerektiğinde müdahale edilmelidir. nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...