Suriye'de çocuk olmak tehlikeli

/ Kaynak: AA
Suriye'de çocuk olmak tehlikeli

YAŞAM Haberleri  / AA

BM Genel Sekreteri'nin Özel Temsilcisi Zerrougui, "Dünyada çocuk olmanın en tehlikeli olduğu yerlerden birisi Suriye" dedi.

BM Genel Sekreteri'nin çatışmalarda çocukların korunmasından sorumlu özel temsilcisi Leyla Zerrougui, 2013 yılına ilişkin hazırlanan raporu gazetecilerle paylaştı.

Zerrougui, geçen yıl inceledikleri 23 çatışma bölgesinde çocukların savaştırıldığını, öldürüldüğünü, sakat bırakıldığını ve cinsel istismara maruz kaldığını söyledi.

Hazırladıkları raporda 7 ülkenin milli ordusu ile Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan ve Suriye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde faaliyet gösteren 50 farklı silahlı grubun çocukları silah altına alarak savaşlarda kullandığının tespit edildiğini kaydeden Zerrougui, geçen yıl Çad'ın bu uygulamalara son vererek listeden çıktığını belirtti.

Nijerya, Suriye, OAC, Güney Sudan

Zerrougui, çocukların çatışmalarda kullanılması ve çocuklara karşı işlenen suçların yoğun olarak işlendiği bölgelere ilişkin bilgi vererek, Nijerya'da Boko Haram örgütünün hastane ve okullara düzenlediği saldırı ve çocukları öldürmesi nedeniyle bu yılki listeye girdiğini söyledi.

Nijerya'da kız öğrencilerin kaçırılmasına değinen Zerrougui, "Boko Haram, çocuklara karşı tasvir edilemez şiddet uyguluyor. Kaçırılan kızların kaderi konusunda ciddi endişe duyuyorum" dedi.

2013 yılında özellikle Afganistan, Suriye ve Irak'ta öldürülen ve sakat bırakılan çocuk sayısında ciddi artış görüldüğünü kaydeden Zerrougui, "Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çocukların silah altına alınması sistematik hale geldi ve tüm taraflar çocukları savaştırıyor" diye konuştu.

Suriye'de rejimin ayrım gözetmeksizin sivillerin yaşadığı bölgelere düzenlediği saldırılarda çok sayıda çocuğun öldüğünü ya da yaralandığını belirten Zerrougui, bir çok silahlı muhalif grubun da çocukları çatışmalarda kullandığını kaydetti.

Suriye'de çatışmaların başlamasından bu yana öldürülen çocuk sayısının 10 bini aştığını vurgulayan Zerrougui, "Dünyada çocuk olmanın en tehlikeli olduğu yerlerden birisi Suriye" dedi.

Zerrougui, Irak'ta IŞİD'in ilerleyişinin de çocuklar için çok büyük tehlike oluşturduğunu vurguladı.

Geçen yıl 8 Filistinli çocuk öldürüldü

Zerrougui, işgal altındaki Filistin topraklarında çocuklara yönelik işlenen suçlara ilişkin de bilgiler vererek, geçen yıl 6 erkek, 2 kız toplam 8 Filistinli çocuğun İsrail tarafından öldürüldüğünü, bin 265 çocuğun da yaralandığını söyledi.

Öldürme ve yaralamaların çoğunluğunu İsrail güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiğini ancak bazı illegal yerleşimcilerin de çocuklara yönelik suçların failleri arasında yer aldığını vurguladı.

Çocuklara karşı işlenen suçlarda sorumluların tamamen dokunulmazlık hissiyle hareket ettiğini anlatan Zerrougi, "Eğer çocukların korunması konusunda ciddiysek sorumluların hesap vermesini sağlamalıyız" dedi.

YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...