Şişmanlığa ameliyatla dur deyin

Şişmanlığa ameliyatla dur deyin

SAĞLIK Haberleri

Prof. Dr. Asım Cingi, obezite cerrahisinin hangi durumlarda gerekli olduğunu ve ameliyata karar verenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

Uzman kontrolünde gerçekleştirilen beslenme tedavisi, egzersiz ve ilaçlarla verilemeyen kiloların risk oluşturmaya başladığı durumlarda obezite cerrahisinin tercih edilebileceği bildirildi. Artık obezite ameliyatlarının ülkemizdeki merkezlerde de başarıyla yapıldığını söyleyen Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Doktorlarından Prof. Dr. Asım Cingi, ameliyata karar verenleri doğru merkezleri seçmeleri konusunda uyardı.

SAĞLIK İÇİN YAPILMALI

Obezite ameliyatlarının estetik amaçlı değil sağlık için yapılması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Cingi, "Şişmanlık sadece estetik değil önemli bir sağlık problemidir. Kilo arttıkça damar yapısı bozulmaya başlar. Şişmanlık diyabet, böbrek hastalıkları, solunum hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi hayat kalitesini bozan sağlık problemlerinin yanı sıra felç ve kalp krizi gibi ölümle sonuçlanan durumlara yol açar. Bu nedenle aşırı kilo ölümcül olarak nitelendirilir. Günümüzde morbid obez (ölümcül şişmanlık) hastalarda kalıcı etkiye sahip etkin bir ilaç bulunmamaktadır. Kullanılan ilaçların etkisi sınırlıdır. İlaçlar kullanılmadığı takdirde verilen kilolar hızla geri alınmaktadır. Doktor kontrolünde beslenme ve egzersiz programının denenmesine rağmen kilo kaybı sağlanamayan yüksek riskli şişman kişilere ameliyat öneriyoruz" dedi.

Obezite ameliyatlarının, bu alanda uzmanlaşmış ekiplerin çalıştığı, ameliyat öncesi ve sonrası takiplerin düzenli yapıldığı, cerrahi girişimlerin dünya standartlarına uygun olduğu ve düşük komplikasyon oranlarının gerçekleştiği merkezlerde yapılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Cingi, "Obezite ameliyatları birçok branşın içinde olduğu bir ekibin işidir. Bu ekipte endokrinoloji, genel cerrahi, psikiyatri, spor nbsp;fizyolojisi, beslenme uzmanları, anesteziyoloji bölümleri yer alır gerektiğinde göğüs hastalıkları, kardiyoloji gibi bölümler tarafından da hastalar değerlendirilir" dedi. Basında sıklıkla yer alan obezite ameliyatlarına bağlı ölümlerin hastanın gerektiği gibi değerlendirilmediği merkezlerde gerçekleştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Cingi, "Şişmanlığın ameliyatla tedavisinde seçenekler mide bypass'ından, tüp mideden ve mide bandı seçeneklerinden oluşuyor. Her hastaya uygulanacak yöntem farklıdır. Her hasta için en uygun yöntem, hastanın yemek yeme alışkanlığı, şişmanlık düzeyi, diyabetinin olup olmaması, daha önce geçirdiği ameliyatlar da göz önüne alınarak doktor ve hastanın ortak kararıyla seçilmelidir. Obezite ameliyatına karar vermek için, kilonun boyun karesine bölünmesi ile elde edilen beden kitle indeksinin 40'ın üzerinde olması gerekir" dedi. nbsp;

BOL SIVI TÜKETİN
Cerrahi operasyon sonrası beslenme önemli!


Prof. Dr. Asım Cingi, cerrahi operasyon sonrasında beslenme şekline dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Özellikle ameliyattan sonraki dönemde ağızdan yeterli miktarda günlük sıvı alımına özen gösterilmelidir. Sıvı gıdalarla beslenilmeli, günlük öğün sayısı arttırılmalı, tek seferde yüksek miktarda gıda alımından kaçınılmalıdır. İlerleyen dönemlerde de sıvı ve katı besinler aynı anda tüketilmemelidir.
Prof. Dr. Cingi, obeziteye yakalanmamak için herkese aşağıdaki beslenme şeklini öneriyor:
-Yüksek kalorili, nbsp;düşük lif içerikli gıdalarla beslenmekten uzak durun.
- Öğünleri atlamayın. Güne iyi bir kahvaltıyla nbsp;
başlayın.
- Akşamları geç saatlerde yemek yemekten kaçının.
- Çok hızlı yemek yemeyin.

Ziyneti Kocabıyık



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...