Yeni Türkiye'nin yolu inovasyondan geçiyor

Yeni Türkiye'nin yolu inovasyondan geçiyor

Ekonomi Haberleri

"İhraç kilomuzu ihracat rakamımız 160 milyara böldüğümüzde ortalama 1.65 dolar, Kore'de ise 3.5 dolara yakın. Bizim de bu oranı yukarı çekmemiz lazım."

konomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin cari açık probleminin, enflasyon probleminin önemli olduğunu ancak Türkiye'nin en önemli probleminin inovasyon problemi ve Ar-Ge problemi olduğunu vurguladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği (TİM) Ankara İnovasyon Haftası açılış programı MEB Şura Salonu'nda gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Zeybekci açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'de bugün herkesin konuştuğu Türkiye'nin cari açık problemi, Türkiye'deki enflasyon problemi, Türkiye'nin büyüme probleminin önemli olduğunu söyledi. Zeybekci, "Türkiye dış ticaret hacminde ihracatı, ithalatı, hizmet gelirleri toplamı 480 milyar dolara geldi. Türkiye ihracatında bugün itibariyle 160 milyar dolara, hizmet gelirlerinde yaklaşık olarak 50 milyar dolara, turizm gelirlerinde 40 milyar dolar seviyesine ve turist sayısı itibariyle dünyada 6'ıncı büyük ekonomi oldu. Türkiye bütün bunları fason üretici ülke olarak yaptı. Dünyada bu noktaya geldi" diye konuştu. nbsp;
"Şuandaki bu şartlarla fason üretici ülke olarak Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması son derece zordur" diyen Zeybekci, eğitimle ülkenin refahı arasında doğrudan bağ olduğunu dünyadan örnekler vererek, şunları söyledi: "Ortalama eğitim süremizi biran önce 12 yıl seviyesine getirmemiz lazım. Türkiye'nin bugün ihracatının toplam ihraç kilomuzu 160 milyara böldüğümüz zaman ortalama rakamımız 2012 yılında 1.54 dolar, 2013 yılında 1.60, bugün 1.65'ler seviyesine geldi. Bu oran Kore'de 3.5 dolara yakın. Bizim ne yapıp ne edip biran önce ihracatımızdaki kilogram fiyatımızı yukarı doğru çekmemiz lazım." nbsp;
"Bu coğrafyanın giriş ve çıkış kapısı biziz" ifadesini kullanan Bakan Zeybekci, "Amerika ve AB ikisinin toplamı dünya ticaretinin tam yarısını, TTIP diye bir organizasyonla Amerika ve AB ticari, ekonomik ve siyasi bir entegrasyonun içine girdi. Türkiye çizilen bu yeni haritanın içinde mutlaka ve mutlaka yer alacaktır. Dünyanın ekonomik haritası yeniden çizilerken Türkiye bunun dışında asla yer alamaz" dedi.

İNOVASYON ŞAMPİYONLARI ÖDÜLLENDİRİLECEK
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2 gün sürecek olan İnovasyon Haftası boyunca 10 üniversite, 5 Ar-ge merkezi, 5 teknopark ve 2 bilim merkezinin etkinliklerinin olacağını bildirerek, 6-7 Kasım tarihleri arasında Gaziantep'te ve final etkinliğini ise 4-6 Aralık tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştireceklerini ve inovasyon şampiyonlarını ödüllendireceklerini ifade etti.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...