Mesleki yeterlilik belgesine madenciler ilgisiz kaldı

Mesleki yeterlilik belgesine madenciler ilgisiz kaldı

Ekonomi Haberleri

MYK Başkanı Bayram Akbaş, "Şimdi Enerji Bakanlığı'nın kapısını çaldık, sektöre onlar çağrıda bulunacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soma kazasının ardından madencilik gibi ağır iş kollarında mesleki yeterlilik belgesi almanın zorunlu olacağını açıklarken, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Bayram Akbaş'tan çarpıcı bir açıklama geldi. Yaptıkları genel duyuruya madencilik sektöründen hiçbir cevap gelmediğine dikkat çeken Aktaş, sektörde mermer dışında ilerleme sağlayamadıklarını söyledi. Akbaş, STK'lara ve sendikalara çağrıda bulunduklarını ve bir yıldır muhatap bulmaya çalıştıklarını kaydederken, "Sektörde ilgisizlik var. Şimdi Enerji Bakanlığı'nın kapısını çaldık, sektöre onlar çağrıda bulunacak" dedi.
Konunu taraflarıyla ortak çalışmak istediklerinin altını çizen Aktaş, "Bugüne kadar farklı sektörlerden katılımlarla 667 mesleki standart belirledik. Çağrılarımız her sektörden yoğun ilgiyle karşılandı. Madencilikte ise sektörün ilgisizliği sürerse ilk kez çalışma grupları oluşturarak çalışmaya başlayacağız" dedi. Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun 103 tehlikeli ve çok tehlikeli işle ilgili yeterlilik belgesini ilgili sektörlerle verdiğini hatırlatan Başkan Aktaş, "Bu belgenin önemi şu, işveren eğer bu belgeyi alan işçiyi çalıştırırsa 48 aya kadar çalıştırdığı işçinin işveren SSK payını ödemiyor. Bu da işçi başına 234 liraya karşılık geliyor. Ancak bu belgeyi daha çok yurtdışı müteahhitlik firmalarımız değerlendiriyor" diye konuştu. nbsp; nbsp;
Cenk Esen ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...