Felçte ilk 3 saat önemli

Felçte ilk 3 saat önemli

SAĞLIK Haberleri

Görmeniz ya da konuşmanız aniden bozulduysa, yediklerinizi yutarken zorluk çekiyorsanız hemen bir hastaneye başvurun. Felç geçiriyor olabilirsiniz.

Kanser ve kalp krizinden sonra dünyada ölümlerin en sık üçüncü sebebi olan felç, ülkemizde de her yıl yaklaşık olarak 100 binden fazla kişiyi etkiliyor. Hastaları olduğu kadar aileleri de etkileyen felç, sağlıksız beslenme, sigara ve alkol kullanımı, genetik faktörler, yüksek tansiyon, hareketsiz yaşam, kalp hastalıkları gibi faktörlerle her yıl daha da artış gösteriyor. Felcin ilk belirtilerinin çok iyi bilinmesi gerektiğini söyleyen Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Klinik Şefi ve İnme Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Ülkü Türk Börü, "Kişiler baş dönmelerini ve ağrılarını, bölgesel uyuşmalarını önemseyip vakit kaybetmemeli, direkt olarak herhangi bir hastaneye değil inme tedavisinin yapılabileceği merkezlere gitmelidirler" dedi. Doç. Dr. Börü "İnme, çoğu zaman aniden ortaya çıkıp hiçbir belirti vermeyebilir. Bazı hastalarda ise inme, geçici iskemik atak olarak adlandırılan, geçici olarak görme kaybı, vücudun bir tarafında kısa süreli güç ve duyu kaybı, konuşma güçlüğü, baş dönmesi gibi şikayetler ile kendini gösterir" diye ekledi.
İNME MERKEZİNE GİDİN
Felcin beyni besleyen kan damarlarındaki akışın durmasıyla oluşan beyin hasarı olduğunu söyleyen Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Recep Demirhan, "Beyne kan akışını sağlayan damarların bir pıhtı sebebiyle tıkanması ya da yırtılması sonucu 5 dakikadan fazla beyne kan gitmezse o bölgede kalıcı hasar oluşmaya başlar. Bu nedenle dakikalar bile önemlidir. Felç vakalarında ilk 3 saat içinde hastaneye başvuran hastalarda, kan pıhtısını eritici TPA adı verilen ilaçlar kullanılarak felcin hızlı bir şekilde tedavisi düzenlenebilir ve hastaların kalıcı sakatlığı önlenebilir" dedi. Felç geçirdiğinden şüphelenen kişilerin herhangi bir hastane yerine felçle ilgili ayrıntılı tedavi yapabilen inme merkezlerine gitmesini öneren Doç. Dr. Demirhan, nbsp;"Sağlık Bakanlığı'nın genelgeleri doğrultusunda İstanbul ilinde 2 tane kamu hastanesinde inme merkezi açıldı. Bu merkez sayılarının arttırılması, kalıcı sakatlıkların ve inmeye bağlı ölümlerin önüne geçilmesini sağlayacaktır" diye konuştu.

ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR
KOLDAKİ UYUŞMA?İŞARET ! nbsp;
Felç geçirme riskinin yaşla birlikte arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Recep Demirhan, "Risk 55 yaşından sonra her 10 yılda bir ikiye katlanır. Erkekler, felç nbsp;geçiren akrabaları olanlar, daha önce inme, geçici iskemik atak ya da kalp krizi geçirenlerde risk daha yüksektir. Yüksek tansiyonu, yüksek kolesterolü ve şekeri olanlar, sigara içenler, şişmanlar, çok tuz tüketenler risk altındadır. Katı yağ, margarin ve kolesterolden zengin gıdaların fazla tüketimi kan kolesterolünü yükselttiği için bu şekilde beslenenler de risk altındadır" dedi.
ANİ?GÖRME KAYBI
gt; Vücudun bir yarısında, yüzde, kolda veya bacakta meydana gelen ani zayıflık, karıncalanma ve hissizlik. gt; Tek bir gözün ani körlüğü veya çift görmesi gt; Konuşmada veya konuşulanı anlamada zorlanma gt; Daha önce yaşanmamış şekilde ani ve şiddetli baş ağrısı gt; Geçici hafıza kaybı gt; Açıklanamayan baş dönmesi, ayakta duramama ve düşme felç belirtisidir.


Ziyneti Kocabıyık

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...