Cüzdandaki fazla kartlar çöpe gitti

Cüzdandaki fazla kartlar  çöpe gitti

Ekonomi Haberleri

Banka kartı kullanan kişi sayısı artarken, kart sayısındaki artış yerinde saydı.

Geçen yıl yapılan alışverişlerde kredi kartı ile yapılan ödemeler yüzde 11 artışla 430 milyar lirayı buldu. 2014 yılında kart sahibi kişi sayısı artmasına rağmen kart sayısındaki artış durdu. Vatandaşlar ise daha çok ön ödemeli kartları tercih etti. Bunun kart sahiplerinin cüzdanlarındaki kullanmadıkları fazla kredi kartlarını kapattığının bir işareti olduğunu söyleyen Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, "Artık tüketiciler ayağını nbsp;yorganına göre uzatıyor" dedi.
BKM verilerine göre 2013 sonunda 100 milyon adet olan banka kartı sayısının geçen yıl sonunda 106 milyona yaklaştı. Bu artışta sayısı 4,7 milyondan 10,5 milyona yükselen ön ödemeli kartların yaygınlaşması etkili oldu. Banka kartlarının ödemelerde kullanımının hızla arttığını belirten Canko, 2012 ve 2013 yıllarında yüzde 36'lık büyümeler gösteren banka kartları ile yapılan ödeme tutarının 2014 yılında yüzde 33 büyüdüğü ve 29,4 milyar TL'ye ulaştığı bilgisini verdi. Kart sahiplerinin daha önce çoğunlukla nakit çekmek için kullandıkları banka kartlarını artık alışverişlerde çok daha sık kullandıklarını vurgulayan Canko, "2002 yılında kartlı ödeme adedi içindeki payı, sadece yüzde 1'i banka kartları ile yapılırken, bu oran 2014 yılında yüzde 21'e yükseldi" dedi.
Buna karşın kredi kartı verileri incelendiğinde kart sayısındaki artışın durduğu, ödeme tutarı büyümesinde yavaşlamanın 2014 yılında da sürdüğünü ifade eden Canko, kredi kartı sayısının 2013 sonuna göre sadece 200 bin adet arttığını ve geçen yılı yüzde 0,3 artışla 57 milyon adette tamamladığını bildirdi. Canko, kredi kartları ile yapılan ödeme tutarında önceki yıllara kıyasla düşük bir büyüme gerçekleştiğini, 2012 ve 2013 yıllarında sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 17 büyüyen kartlı ödeme tutarının 2014 yılında sadece yüzde 11 büyüdüğünü ve 430 milyar liraya ulaştığını aktardı. Canko, "Artan banka kartı sayısı ve kullanımı da artık kart kullanıcılarının hesabında bulunan paraları harcadığını ve ayağını yorganına göre uzattığını gösteriyor. Kamunun ve bankaların teşvikleri ile tasarruflar artarken bireysel borçluluk da daha sağlıklı seviyelere geriledi. 2015 yılı kart bilincinin artması için çalışmalarımızı daha da yoğunlaştıracağımız bir yıl olacak" diye konuştu. nbsp;
Taksite sınırlama kredi kartını vurdu
Kredi kartı ile yapılan ödeme tutarındaki azalmanın en önemli sebebi 1 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe giren taksit düzenlemesi oldu. 2014 yılında taksitli ödeme tutarı 101 milyar TL'ye gerilerken taksitli ödemelerin kredi kartları ile yapılan ödemeler içindeki payı yüzde 28'den yüzde 23'e geriledi.


YÜZDE 60'I BULDU nbsp;
Tasarruf kartla BES'lendi
Kartların tüketim aracı değil, ödeme aracı olduğunu, hatta bireysel emeklilik primlerinin yüzde 60'ının ödenmesini sağlayan bir tasarruf aracı olduğuna dikkati çeken Canko, "Kart kullanımının üçte ikisi zaten zorunlu ödemelerden kaynaklanıyor. Kartların bir tüketim aracı olarak konumlandırılmaması ve kartlarımızı bütçemiz doğrultusunda bilinçli bir şekilde kullanmamız gerektiğine yönelik mesajlarımızın yerine ulaştığını görüyoruz" dedi.



İnternetten 42 milyar liralık çekim yaptırdık


Gelişen teknoloji, artan mobil cihaz sahipliği ve internet erişiminin etkisi ile internetten kartlı ödemeler arttı. 2014 yılında internetten kartlı ödeme tutarı 42 milyar TL olurken toplam kartlı ödemeler içerisinde internetten ödemelerin payı yüzde 9'a yükseldi. Bu oran 2013 yılında yüzde 8,4'tü.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...