Kobani son dakika haberleri (KOBANİ'DE SON DURUM)

Kobani son dakika haberleri (KOBANİ'DE SON DURUM)

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Kobani'de son durum ne? Gelen açıklamaya göre Kobani'de YPG güçlerinin IŞİD'e karşı üstünlük kazandığı doğrulandı. Kobani son dakika haberleri

Kobani'de son durum ne? Gelen açıklamaya göre Kobani'de YPG güçlerinin IŞİD'e karşı üstünlük kazandığı doğrulandı. Kobani son dakika haberleri... ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkilileri, Kobani'de YPG güçlerinin IŞİD'e karşı üstünlük kazandığını doğrularken, bölgenin IŞİD güçlerinden arındırılıp arındırılmadığı sorularına temkinli yanıtlar verdi.ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, başkent Washington'da yaptığı basın toplantısında kendisine yöneltilen, "Kürt güçler, IŞİD'i Kobani dışna püskürttü mü" sorusuna verdiği yanıtta, "Haberler gördüm ve Savunma Bakanlığ'ndan meslektaşlarım bu konuya ilişkin açıklamalar yaptılar. Kobani mücadelesi sürüyor. IŞİD'e karşı mücadele eden yerel güçleri desteklemeyi sürdürüyoruz. Bizim çabalarımız ve bölgedeki cesur savaşçılar sayesinde IŞİD'in kazanımlarını tersine çevirdiler. IŞİD karşıtı güçler şimdi Kobani ve çevresinin yüzde 70'ini kontrolünü elinde bulunduruyor. Hepimizin bildiği gibi IŞİD Kobani'ye müthiş bir güç yığdı ama çok açık ki artık ilerleyemiyorlar ve biz onlar daha da geriletiyoruz. Ancak bunun tamamlanmış olduğunu tam olarak teyit edemem" dedi. nbsp;

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da, Kobani'de IŞİD'e karşı yürütülen mücadelenin sona erdiği ya da bölgenin bütünüyle IŞİD militanlarından temizlendiğini teyit edemeyeceklerini açıkladı. Pentagon sözcüsü Albay Steve Warren, "Savaşın kazanıldığını söyleyebilecek durumda değilim. Savaş devam ediyor. Ancak şimdiki durumda dost güçler, inanıyorum ki üstün durumda" diye konuştu.

Barzani'den Türkiye'ye Kobani için teşekkür

Barzani, Kobani'nin terör örgütü IŞİD'in elinden kurtarılması nedeniyle IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan mesajında, destekçi Peşmerge güçlerinin "savaşçılara" yardım götürmesi için sınırlarının kullanılmasına izin veren Türkiye'ye teşekkür ederek, "Kendi adıma ve Kürdistan halkı adına Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür ediyorum. Destekçi Peşmerge güçlerinin Kobani'deki savaşçılara yardımcı olmak için gitmesine izin verdi. Koalisyon güçlerine de sürekli hava operasyonları için teşekkür ediyorum. Bu yardımların zaferin elde edilmesindeki rolü büyüktür" ifadelerini kullandı.Kobani'nin kurtarıldığı haberinin kendilerine ulaştığını belirten Barzani, şunları kaydetti:

"Bugün direnen Kobani'nin özgürleştirildiği haberini aldık. Bu haber bütün Kürdistanlıların ve özgürlük yanlılarının gönlünü şad etmiştir. Bu büyük zafer için bütün Kürdistan halkını kutluyorum. Bu zafer, bütün Kürdistan halkınındır. İnsanlık aleminin terörist vahşete galip gelmesidir."Barzani,1500 kilometrelik sınır boyunca "yırtıcı" terörist örgüte karşı durduklarına ve onu bozguna uğrattıklarına vurgu yaparak, "Kobani'deki kahraman savaşçıların ve Peşmerge güçlerinin kardeşlerimize desteğini çok değerli görüyorum. Hepsinin gözlerinden öpüyorum" ifadesini kullandı.

"Birkaç köy, mahalle ile şehrin elden gitmesi yenilgi değildir. Asıl yenilgi kalıcı iradenin ve direnişin kaybolmasıdır" görüşünü aktaran Barzani, "Kahraman Kobani, işte bu nedenle düşmedi. Çünkü iradesi kırılmadı ve direndi. Kürdistan halkının desteği, Kürt dostu ülkelerin yardımları ve Kobani'nin direnişi Kürdistan halkının iradesinin vahşi terörist örgüte karşı yenilmesine izin vermemiştir. Buna iyice emin oldum. Kobani düşmeyecek ve başı dik bir şekilde kalacak" değerlendirmesinde bulundu. nbsp;

Barzani mesajında şunları kaydetti:

"Topraklarımız ve milletimiz için kurban vermek büyük bir şereftir. Halkımız teröristlere karşı verdiği mücadelede sayısız kurban vererek tarifsiz bir kahramanlık sergilemiştir. Kürdistan bölgesinden Zerevan'ın Kobani'de, nbsp;Rojava'dan olan Neçirvan'ın ise Aski Musul'daki şehadet haberini aynı günde aldık. Bu Kürtlerin kardeşliğinin, birliğinin ve beraberliğinin en somut göstergesidir. Bütün Kürdistan halkı ortak bir amaç için savaşıyor."

Kobani kutlamasında gerginlik

Kobani Kantonu Dışişleri sözcüsü İdris Nehsan Kobani kent merkezinin IŞİD'ten saat 17:00 sıralarında tamamen alındığını söyledi. Peşmerge komutanı Emid Zebari ise IŞİD'in elindeki son mahalle olan Mıktel ve çevresinin Kürt güçlerinin kontrolüne geçtiğini açıkladı. Kobani Kantonu Başkanı da aynı açıklmayı doğruladı. Çatışmalarda 41 IŞİD'linin öldürüldüğü açıklanırken, kentin tamamına yakınının kontrol altına alındığı örgütün yakın zamanda Kobani'den tamamen sökülüp atılacağı belirtiliyor.Kobani'nin Kürt güçlerinin eline geçtiği yolunda gelen haberler üzerine, Diyarbakır'da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) binası önünde toplanmaya başlayan bir grup, halaylar çekerek, kutlamalara başladı.

Suriye'nin Kobani bölgesinde 134 gündür Kürt güçleri ile IŞİD arasında çatışmalar sürerken, bugün bölgeden IŞİD'e ağır kayıp verildiğine yönelik haberlerin gelmesi üzerine bir grup DBP'li, Diyarbakır'daki parti binası önünde toplanarak, kutlama yaptı. Parti otobüsünden çalınan Kürtçe şarkılar eşliğinde saatlerce halaylar çeken grup, sık sık slogan attı.

AĞIR SİLAHLI DESTEK

Kobani'de ilerleyişini sürdüren YPG güçlerine peşmerge ve ÖSO ağır silah atışları ile destek veriyor. Stratejik Miştenur tepesini aldıktan sonra IŞİD'in varlığını sürdürdüğü kentin Doğu kesimine yönelen YPG savaşçıları dün Türkiye sınır hattında bulunan kentin Doğu cephesindeki son nokta olan Kaniya Kurda Mahallesi ve Tişrin okulunu IŞİD'den aldı. Sınır hattındaki Miktel noktasına doğru operasyonlarını yoğunlaştıran YPG'nin amacı IŞİD'in denetiminde bulunan Talabyad'dan Kobani'ye ulaşımı kesmek. Bu kapsamda stratejik önemde bulunan Talabyad yolu üzerindeki Alişera köyünü almayı amaçlayan YPG, bu hata içinde Kobani'yi tamamen IŞİD'ten temizleyip zaferini ilan etmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda hazırlık yapılıyor. Geçtiğimiz hafta IŞİD'ten alınan Miştenur tepesine TEVDEM'in (Rojava'daki Kürt birliği) 75 metre uzunluğundaki bayrağı asılmıştı.

DOÇKALARA EL KONULDU

Kobani'de çatışmalara ilişkin açıklama yapan YPG Basın Merkezi, IŞİD'i kentten atmak için etkili operasyonlara devam edildiği belirtti. Çatışmalara ilişkin ise şu bilgilere yer verildi:

"Dün gece güçlerimiz tüm doğu cephesinde eş zamanlı bir operasyon düzenlemiştir. Sınır hattından Miştenur yamaçlarına dek uzanan hatta güçlerimiz 4 cadde daha ilerlemiştir. Çetelere ağır kayıplar verdiren YPG/YPJ savaşçılarımız çetelere ait çok sayıda silah ve cephaneye de el koymuştur. Bu operasyonda tespit edilebilen 41 çete üyesi öldürülmüştür. 14 çete cenazesi güçlerimizin denetiminde bulunmaktadır. Güçlerimiz çetelere ait 1 adet 4 namlulu kaytuşa silahı, 1 adet 23'lük doçka(Uçaksavar), 1 adet 14,5'luk doçka ve çok sayıda askeri malzeme ve mühimmata el koymuştur."

KOBANİ'DE ZILGIT SESLERİ

Rudaw'a konuşan Kobani Eşbaşkanı Enver Müslim, Kobani kent merkezinin tamamının IŞİD'den temizlenmesine saatler kaldığını, bir kaç saat içinde müjdeli haberler vereceklerini açıkladı. Kobani'de 10 bin sivilin yaşadığını ve yaşanan başarıdan dolayı çok sevinçli olduklarını dile getiren Müslim, halkın zılgıtlar(Zafer sesleri) çektiğini, göç edenlerin ise dönmeye başladığını ifade etti. Peşmerge Güçleri Komutanı Dıham Gergeri ise, IŞİD'in bir tank ve doçkası ile bir miktar cephanesinin, Kürt güçlerinin eline geçtiğini, örgüt mevzilerinin ise ağır silahlarla vurulduğunu aktardı. Gergeri, Kürt güçlerinin bugün(Dün) Sanayi Mahallesi ile Kaniye Kurdan mahallelerinde kontrolü sağladığını sadece Mıktel Mahallesinin IŞİD'in denetiminde olduğunu anlattı.

HAKKARİ'DE 500 KİŞİ SLOGAN ATTI

Hakkari'de akşam saatlerinde Bulvar Caddesi'nde belediye binası önünde kalabalık topladı. Yaklaşık 500 kişi Kobani lehine slogan atarak, havai fişekler ve halaylarla kutlama yaptı. Araçlarla şehir turu atan kalabalığa, vatandaşlar da evlerinin balkonları ve camlarından destek verdi.

BATMAN'DA HALAYLI KUTLAMA

Kobani'nin Kürt güçlerinin eline geçtiği haberleri üzerine Batman'da davul zurna eşliğinde halay çeken kalabalık, Öcalan lehine sloganlar attı.Turgut Özal Bulvarı üzerindeki Atatürk parkı önünde toplanan kalabalık, Kobani'nin Kürt güçlerinin eline geçmesini davul zurna eşliğinde halay çekerek kutladı. Havai fişeklerin patlatıldığı kutlamalarda polis geniş güvenlik önlemi aldı. Kutlama merkezinin Hür Dava Partisi'ne yakın olması nedeniyle polis parti önünde de güvenlik önlemi aldı.

VAN'DA GÖSTERİCİLERE POLİS MÜDAHALE EDİLDİ

Suriye'nin Kobani kentinin kontrolünün YPG'ye geçmesi sonrası Van'da bir grup Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek havai fişek ve halaylarla kutlama yaptı. Zaman zaman Cumhuriyet Caddesi üzerine çıkarak trafiği kapatan göstericiler, güvenlik önlemi alan polislere de havai fişek atmaya başladı. Bunun üzerine polis göstericilere gaz bombasıyla müdahele etti. Uzun süre polis ile göstericiler arasında yaşanan kovalamaca sonrası göstericiler ara sokaklara kaçarak dağıldı.

HAVAYA SIKILAN KURŞUN 5 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA İSABET ETTİ

Kobani'nin Kürt güçlerinin eline geçtiği yolundaki haberler, Kamışlı'da havaya sıkılan kurşunlarla kutlandı. Havaya sıkılan kurşunlardan birisi Mardin'in Nusaybin ilçesinde 5 yaşındaki bir çocuğa ve park halindeki bir araca isabet ettiKobani'nin Kürt güçlerinin eline geçtiği yönündeki haberler üzerine, Nusaybin'e komşu olan Kamışlı'da kutlamalar düzenlendi. Kutlamalar esnasında Kamışlı'dan havaya sıkılan kurşunlardan birisi, Nusaybin'de evinin önünde kutlamaları izleyen 5 yaşındaki Harun Sevinç'e ve park halinde bulunan 35 NA 1280 aracın arka camına isabet etti. Olay yerine gelen polis, araç etrafına güvenlik çemberi çekti. Vatandaşlar tarafından Nusaybin Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Sevinç yapılan ilk müdahaleden sonra Mardin'e sevk edildi. Polis, olaylarla ilgili soruşturma başlattı.

Kobani'de kutlamalar başladı ama...

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkilileri, Kobani'de YPG güçlerinin IŞİD'e karşı üstünlük kazandığını doğrularken, bölgenin IŞİD güçlerinden arındırılıp arındırılmadığı sorularına temkinli yanıtlar verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, başkent Washington'da yaptığı basın toplantısında kendisine yöneltilen, "Kürt güçler, IŞİD'i Kobani dışna püskürttü mü" sorusuna verdiği yanıtta, "Haberler gördüm ve Savunma Bakanlığ'ndan meslektaşlarım bu konuya ilişkin açıklamalar yaptılar. Kobani mücadelesi sürüyor. IŞİD'e karşı mücadele eden yerel güçleri desteklemeyi sürdürüyoruz. Bizim çabalarımız ve bölgedeki cesur savaşçılar sayesinde IŞİD'in kazanımlarını tersine çevirdiler. IŞİD karşıtı güçler şimdi Kobani ve çevresinin yüzde 70'ini kontrolünü elinde bulunduruyor. Hepimizin bildiği gibi IŞİD Kobani'ye müthiş bir güç yığdı ama çok açık ki artık ilerleyemiyorlar ve biz onlar daha da geriletiyoruz. Ancak bunun tamamlanmış olduğunu tam olarak teyit edemem" dedi. nbsp;

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da, Kobani'de IŞİD'e karşı yürütülen mücadelenin sona erdiği ya da bölgenin bütünüyle IŞİD militanlarından temizlendiğini teyit edemeyeceklerini açıkladı. Pentagon sözcüsü Albay Steve Warren, "Savaşın kazanıldığını söyleyebilecek durumda değilim. Savaş devam ediyor. Ancak şimdiki durumda dost güçler, inanıyorum ki üstün durumda" diye konuştu.

ABD KOBANİ KONUSUNDA TEMKİNLİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, başkent Washington'da yaptığı basın toplantısında kendisine yöneltilen, "Kürt güçler, IŞİD'i Kobani dışna püskürttü mü" sorusuna verdiği yanıtta, "Haberler gördüm ve Savunma Bakanlığ'ndan meslektaşlarım bu konuya ilişkin açıklamalar yaptılar. Kobani mücadelesi sürüyor. IŞİD'e karşı mücadele eden yerel güçleri desteklemeyi sürdürüyoruz. Bizim çabalarımız ve bölgedeki cesur savaşçılar sayesinde IŞİD'in kazanımlarını tersine çevirdiler. IŞİD karşıtı güçler şimdi Kobani ve çevresinin yüzde 70'ini kontrolünü elinde bulunduruyor. Hepimizin bildiği gibi IŞİD Kobani'ye müthiş bir güç yığdı ama çok açık ki artık ilerleyemiyorlar ve biz onlar daha da geriletiyoruz. Ancak bunun tamamlanmış olduğunu tam olarak teyit edemem" dedi. nbsp;

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da, Kobani'de IŞİD'e karşı yürütülen mücadelenin sona erdiği ya da bölgenin bütünüyle IŞİD militanlarından temizlendiğini teyit edemeyeceklerini açıkladı. Pentagon sözcüsü Albay Steve Warren, "Savaşın kazanıldığını söyleyebilecek durumda değilim. Savaş devam ediyor. Ancak şimdiki durumda dost güçler, inanıyorum ki üstün durumda" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...