Dünya standartarında 'maraş biberi' geliyor

Dünya standartarında 'maraş biberi' geliyor

YAŞAM Haberleri

Dünyada aroması ve acısıyla oldukça beğenilen Maraş biberi dünyaya açılıyor.

Maraş biberini dünya markası haline getirmek isteyen ilgili kurumlar yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Projeyle birlikte ürünü üreten, işleyen ve pazarlayan küçük işletmeler arasında işbirliği artırılıyor. KOBİ'lerin ortak kullanmaları şartıyla modern paketleme tesisi de kuruluyor. Ayrıca Maraş biberi iş kümesi adı altında bir topluluk halen oluşturulma aşamasında.
nbsp;
Türkiye'de en çok tercih edilen kırmızıbiber olan Maraş Biberi'ne dünyada hak ettiği değeri vermek için yeni bir projeye girişiliyor. nbsp;Projeyle birlikte paketlemeden işlemeye birçok teknolojik uygulamaya geçilecek. Proje ilk olarak Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Maraş Biberi İş Kümesi adı altında başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının rekabetçi sektörler programı bünyesinde gerçekleştirilen projeyle Maraş Biberi'nin tüketicilere daha kolay ulaştırılması için paketlemeden işlemeye birçok teknolojik adım atılacak.


Kahramanmaraş'ta bulunan biber işleme KOBİ'lerinin oluşturulacak iş kümesinde yer alacağı belirtiliyor. Yenilikçi ve teknolojik uygulamalara geçilmesiyle birlikte hem üreticilerin hem de işletmelerin, verimliliği ve rekabet gücü artırılmış olacak.
Yapılacak çalışmalar arasında ilk olarak biber işletmelerine yönelik kapasite geliştirme çalışmaları gerçekleştirilecek. Kapasite gelişiminin yanı sıra işletmelerin birlikte çalışmalarına yönelik teşvik edici uygulamalar da yapılacak. Kümede yer alacak her işletme birlikte çalışarak hem üretim maliyetlerini düşürecek hem de pazarlama açısından avantajlı hale gelecek.
KOBİ'lerin teknolojik altyapıya ulaşma sorunları da proje kapsamında yapılacaklar arasında bulunuyor. Bu konuda KOBİ'lerin ortak kullanmaları şartıyla modern bir paketleme tesisi kuruluyor. Ayrıca Maraş Biberinin son teknoloji analiz teknikleriyle test edilebilmeleri için bir gıda laboratuvarı da kurulum aşamasında.
Türkiye'deki kırmızı biber piyasasının yaklaşık yüzde 20'si Kahramanmaraş'tan sağlanıyor. Ayrıca son halinde piyasaya sürülen kırmızıbiberlerin yüzde 60'ının Kahramanmaraş'tan çıktığı belirtiliyor. Maraş Biberi 2002 yılında 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' de almıştı.

Osman ÇOBANOĞLU / TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...