Karekod uygulaması 15 Haziran'da başlıyor

Karekod uygulaması 15 Haziran'da başlıyor

Ekonomi Haberleri

Üzerinde bulunan karekodun okutulmasıyla çekin sahteliği ile verenin ödeme disiplini anında kontrol edilebilecek.

Türkiye, ticari hayatta "dünyada ilk olan" bir uygulamayı hayata geçiriyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve ilgili kamu kurumlarının bir süredir üzerinde çalıştıkları "çekte karekod uygulaması" 15 Haziran'da başlayacak. Karekodlu çek, müşterinin bankadan talebi ve ön muvafakatiyle üretilecek. Çekin üzerinde bulunan karekodun hamil tarafından Findeks Mobil Uygulaması ile okutulmasıyla, onay süreci olmaksızın, keşidecinin geçmiş çek ödeme durumu ve çekin sahteliği kontrol edilebilecek. Böylece, çekle olan alışverişler daha güvenli hale gelecek. Söz konusu uygulamayla ticaretin daha şeffaf ve güvenli hale getirilmesi, üretimin, istihdamın, refahın ve ticaret hacminin artırılması hedefleniyor.
Başbakanlık Merkez Bina'da Karekodlu Çek Tanıtım Toplantısı düzenlendi. Burada konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şunları söyledi: "Çek karnesi isteyen vatandaşımız, esnafımız, KOBİ'miz 'ben karekodlu çek istiyorum' derse banka o çeki verecek. Karekodlu çekle, firmanın çeklerinin ne kadarının ödenip ödenmediği, son 1 yıl, 6 ay ve 3 aylık ödeme performansları takip edilebilecek. Ekrana düşecek bilgi de ticari sır normunu koruyacak kadar olacak. Sadece yüzdeler var. O firmanın cirosunu, toplam ne kadar çek almış, vermiş, onları göremiyorsunuz. Bu çek piyasada daha güvenilir, itibarlı çek olarak algılanmaya başlanacak. Bu da çeki alanlar açasından 'karekodlu çekse alayım' gibi bir sonucu da getirecektir."
TBB Başkanı Hüseyin Aydın da, karekodlu çek uygulamasına birçok bankanın hazır olduğunu, bir an önce bütün bankalarımızın sistemi işlevsel hale getirmesini beklediklerini belirtti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise karekodlu çek uygulamasıyla sahte ve çalıntı çek riskinin ortadan kalkacağını vurguladı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...