Türkiye %2.3 büyüyüp 'hızlılar' arasına girdi

Türkiye %2.3 büyüyüp 'hızlılar' arasına girdi

Ekonomi Haberleri

Ekonomi ilk çeyrekte tarım ve hizmet üretiminin yanı sıra iç talep sayesinde beklentinin üzerinde büyüdü.

Türkiye ekonomisi ocak, şubat ve mart aylarını içeren birinci çeyrekte, yüzde 1.6 olan beklentinin çok üzerinde büyüme performansı gerçekleştirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekonomi ilk üç ayda yüzde 2.3 büyüme gerçekleştirdi. Yapılan hesaplamalara göre, yılın ilk çeyreğindeki büyüme performansına, yurt içi tüketim 3 puan, devletin nihai tüketim harcamaları 0.3 puan, özel sektör yatırımları 0.4 puan katkı sağladı. nbsp;
21 MİLYAR TL HARCADIK
Yapılan hesaplamalar, hane halkı nihai tüketim harcamalarının, geçen yılın aynı dönemine yüzde 4.5 artışla 20 milyar 982 milyon lira olduğunu gösterdi. Devletin nihai harcamaları da yüzde 2.5 artarak 3 milyar 211 milyon TL'ye ulaştı. Gayrisafi sermaye oluşumu da ilk çeyrekte sabit kaldı. Mal ve hizmet ihracatı yüzde 0.3 geriledi ve 7 milyar 858 milyon TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ithalattaki yüzde 4.1 artış için harcanan tutar da 8 milyar 702 milyon TL oldu. İlk çeyrekte hizmetler yüzde 4.1, tarım yüzde 2.7 büyürken, sanayi yerinde saydı, inşaat yüzde 3.5 daraldı. Türkiye ekonomisi, geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.9, yılın tamamında ise yüzde 2.9 büyümüştü.
DÜNYA LİDERİ HİNDİSTAN
Dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi, yüzde 7.5'le Hindistan oldu. İlk çeyrekte yüzde 7 büyüyen Çin ikinci, yüzde 5.6 ile Malezya üçüncü oldu. Türkiye bu dönemde Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer aldı. İlk çeyrekte, Avrupa Birliği (AB) üyesi olan ülkeler arasında en hızlı büyüyen ülke, yüzde 4.2 ile Romanya ve Çek Cumhuriyeti oldu. Macaristan yüzde 3.3, Slovenya yüzde 3, Slovakya yüzde 2.9 büyüme sağladı. Avrupa devlerinden İngiltere ve Hollanda'nın ilk çeyrek büyümesi yüzde 2.4 olurken, Almanya yüzde 1, Fransa yüzde 0.7 ve Yunanistan yüzde 0.4 büyüme sağladı. Siyaset, Ekonomi ve Toplum?Araştırmaları Vakfı (SETA) ise?Türkiye'nin son 22 çeyrektir büyüdüğünü hatırlattı.


Belirsizliğe rağmen iyi rakam
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk çeyrek büyüme rakamlarını, Twitter'dan yaptığı açıklama ile değerlendirdi. Avrupa'daki durgunluğa, jeopolitik gerginliklere, finansal dalgalanma ve siyasi belirsizliğe rağmen yüzde 2.3 büyümenin olumlu olduğunu söyleyen Şimşek, öncü göstergelerin ise büyümenin 2. çeyrekte hızlandığını gösterdiğini söyledi ve "Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam. Siyasi belirsizlik uzun sürmemeli" dedi.





BÜYÜKEKŞİ: nbsp;İkinci yarıda daha nbsp;yüksek rakam gelir
nbsp;Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bu rakam, Türkiye ekonomisinden gelen yaşam sinyalidir" dedi. Yılın ilk çeyreğinde Rusya'nın yüzde 1.9, Brezilya'nın yüzde 1.6 daraldığına, İtalya'nın yüzde 0.1, Arjantin'in yüzde 0.4, Belçika'nın yüzde 0.9, Portekiz'in yüzde 1.4, Hong Kong ve Güney Afrika'nın yüzde 2.1 büyüdüğüne dikkat çeken Büyükekşi, "Dünya ticaretinin yüzde 10 daraldığı bir konjonktürde Türkiye ekonomisinin yüzde 2.3 ile beklentilerin üzerinde büyümesi oldukça olumlu" dedi. Büyükekşi, yılın ikinci yarısında Avrupa'dan gelen sinyaller, ana ihraç pazarı ve Avro Bölgesi'nden gelecek desteğin ihracata katkısıyla, daha yüksek oranlı büyüme rakamına ulaşılabileceğini ifade etti.


En hızlı büyüyenler
1- Hindistan7.5
2- Çin7.0
3- Malezya5.6
4- Filipinler5.2
5- Endonezya4.7
6- Çek Cum.4.2
7- Polonya3.7
8- Macaristan3.5
9- Tayvan3.4
10- ABD2.7
11- Singapur2.6
12- Meksika2.5
13- G.Kore2.4
14- Türkiye2.3
15- G.Afrika2.1




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...