Kanser tedavisinde akıllı molekül umudu

Kanser tedavisinde akıllı molekül umudu

YAŞAM Haberleri

Güdümlü mermilere benzetilen yeni ilaçlar hedefe kilitlenip tümörlü hücreyi yok ediyor. Bu ilaçlarla kemoterapinin de ortadan kalkabileceği ifade ediliyor.

Kanser çağımızın en tehlikeli hastalıklarından biri. Bu hastalığa yakalananların sayısı da her geçen gün artıyor. Bilimsel verilere göre; kan kanserleri ise yeni teşhis alan kanser vakalarının yaklaşık yüzde 9'unu oluşturuyor. Dünyada her 4 dakikada bir, yeni bir kan kanseri vakası tanımlanıyor. Durum böyle olunca hastalığa çare bulunması hedefiyle ciddi araştırmalar yapılıyor. İlaç sektöründe kanser tedavisi için devasa yatırımlar yapılıyor. Tıpkı bir dönem AIDS salgını olduğunda virolojiye büyük yatırım yapıldığı gibi. Bu yatırımlardan da kanser tedavisinde çığır açacak sonuçların alındığı ortaya çıktı. Amerikan Hastanesi'nde görevli iki bilim adamı Doç. Dr. Mustafa Çetiner ve Prof. Dr. Burhan Ferhanoğlu, kanser hastalarının korkulu rüyası kemoterapiyi ileride bitirecek, "Akıllı moleküller" adını taşıyan yeni ilaçların üretildiğini söyledi. ABD Ulusal İlaç ve Gıda Dairesi'nin (FDA), 2012'de 34 yeni ilaca onay verdiğini, bunların 12 tanesinin kanser, 5 tanesinin de doğrudan kan kanseriyle ilgili olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Çetiner, klasik kanser tedavisinde kullanılan ilaçların tamamının hiçbir hücre seçiciliği göstermeden hepsini yok ettiğini ifade etti.

##tgvideo##

Doç. Dr. Çetiner, şunları söyledi: "Dolayısıyla daha sistemik bir yan etki oluşturuyordu. Saç dökülmesinden tutun organ yetmezliğine kadar birçok olumsuzluğa yol açıyordu. Şimdi öyle bir sistem geliştirildi ki; ilaç doğrudan tümör hücresini tanıyor ve gidip onu yok ediyor. Yani kanserin hangi türünü tespit ediliyorsan verilen ilaç gidip onu tanıyor ve yok ediyor. Diğer hücrelere dokunmuyor. Tıpkı güdümlü mermi gibi. Gidip hedefi buluyor ve yok ediyor." Akıllı moleküller sayesinde kanser hastalığına bakışın değişeceğini vurgulayan Doç. Dr. Çetiner, "2012 yılında onay verilen ilaçların neredeyse yarısı kanserle ilgili. Bunun iki sebebi var. Birincisi bu alanda büyük bir boşluk söz konusu. İkincisi kanser türlerinin daha rahat tedavisi için bir yerinden yakaladılar. Ama bu, klasik kanser tedavisi olmadan henüz tek başına bu tedavi metodlarıyla kanseri yok ediyoruz demek değildir. Bu yeni bir alan. üstelik önümüzde alınması gereken uzunda bir yolumuz var" dedi.


Kanser tedavisinde akıllı molekül umuduYENİLİKLERİ AÇIKLAYACAKLAR
Doç. Dr. Mustafa Çetiner ve Prof. Dr. Burhan Ferhanoğlu, kanser tedavisiyle ilgili son gelişmeleri yarın düzenleyecekleri basın toplantısında açıklayacak. Kansere karşı yeni tedavi metodları Ritz?Carlton Oteli'nde cumartesi günü düzenlenecek 6. Hematoloji Konferansı'nda tartışılacak. nbsp;


PROF. DR. BURHAN?FERHANOĞLU: Tek hap iyileştirecek
Prof. Dr. Burhan Ferhan-oğlu bu yeni ilaçlarla birlikte lösemi ve lenfoma ile mücadelede yeni bir dönemin başladığını söylüyor. Prof. Dr. Ferhanoğlu, "Kanserle ilgili ilaçlara onay verilmesinin, hastalıkla baş etmek için çok çaba gösterildiğinin bir işareti olduğunu ve "kanser eşittir ölüm" algısını da artık yok olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ferhanoğlu sözlerini şöyle noktaladı: "Multiple miyelom bir tür kan kanseri çeşididir. İleri yaş hastalığıdır. Eskiden klasik kanser tedavileriyle sağ kalma süresi birkaç yıldı. Yeni ilaçlar gelmeye başladı. Hedefe yönelik ilaçların kullanılması sonucunda sağ kalma süreleri ciddi oranda arttı. Şimdi bu hastaların ömür süreleri 10 yıldır. Belki de daha da uzayabilir. Bir başka hastalık olan mantle hücreli lenfoma. Mantle hücreli lenfoma, lenf bezi kanserinin yüzde 6'sını oluşturuyor. Lenf bezi kanseri içerisinde hem tedaviye direnen nbsp;hem de agresif bir hastalık. En öldürücü ve zorlu hastalık. Aynı ilaç inanılmaz etki yapıyor. Sadece günde bir hap alan bu hastaların bir kısmında yüzde 40'ı en hassas testlerde dahi hastalık görülmemiş. Bu ilaçlar kanser tedavisinde devrime yol açacak. Akut lösemi tedavi edilmezse 6 ay içerisinde insanı öldürür. Bunlar için bir ilaç bulunmuş. Yeni ilaç sayesinde hiç kemoterapiye gerek kalmadan hasta yaşıyor. İşte bu yeni molekül, kanser hücresine dönüşen lenfositleri hedef alıyor ve kanserli hücrenin çoğalma sinyalini durduruyor. Araştırmaların umut verici yönüyse şu: Lenfositlerdeki değişime sebep olan genetik yapılar çözüldükçe, bu tür ve benzeri ilaçlar da çoğalacak. Belki kısa sürede lenfoma ve lösemiler için doğrudan kanserli hücreleri hedef alan çok yeni moleküller gelişecek ve hali hazırda geliştiriliyor da."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...