Demokrasi nöbetini çalışarak tutuyoruz

Düzenleyen:
Demokrasi nöbetini çalışarak tutuyoruz

Ekonomi Haberleri

Mağazaları açıp tüketiciye 'her şey yolunda' mesajı vererek kendi demokrasi nöbetini tuttuklarını söyleyen iş dünyası, "Daha çok çalışıp daha çok büyüyeceğiz" diyor

Tek yürek olup FETÖ'nün darbe girişimini püskürten, tanklara karşı elindeki yegane silahı bayrak olan Türk halkı, ekonomik darbe girişimlerine karşı da dimdik ayakta. Darbe girişiminin başladığı saatlerde başlatılan "TL'ye sahip çıkalım" karşı duruşuyla 5 günde elindeki 7 milyar doları TL'ye çeviren Türk insanı, 'darbe lobisini' takip edip dolar almayarak duruşunu gösteriyor. Günlerdir elinde bayrağıyla sabahlara kadar 'demokrasi nöbeti' tutan Türk halkı, her yerde görevini yerine getiriyor. Girişimin ilk saatlerinden itibaren demokrasi şölenine imza atanların önemli bir bölümü de, gıdadan giyime, ev eşyasından çimento satana kadar bütün perakende işletmeleri oldu. Her biri "Birlik olursak bize bir şey olmaz" inancıyla dükkanını, mağazasını, AVM'sini, istasyonunu açmaya koştu. Birkaç kötü niyetli benzin istasyonu dışında bu girişimden fahiş kâr etmek isteyen olmadı, ekonominin bütün çarkları cumartesi sabahından itibaren 'rayında' açıldı.
ÇARŞI-PAZARDA ACİL TEDBİRE İHTİYAÇ YOK
Gıda birinci derecede önemliyken, 'ihtiyati' alışveriş türlerinden olan giyim ve tekstil alışverişinde de acil tedbir alınmasını gerektirecek hiçbir gelişme yaşanmadı. Türkiye'de faaliyet gösteren belli başlı giyim mağazalarının temsil edildiği Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) Başkanı Sami Kariyo'ya, "2008 krizinde olduğu gibi, 'Alın Verin Ekonomiye Can Verin' gibi bir kampanya başlatmayı düşünüyor musunuz?" diye sorduk. Kariyo, "Hayır. Çünkü buna hiç gerek yok" dedi. Darbe girişiminin ardından mağazaları açmayı ilk görev edindiklerini, bunun bir demokrasi nöbeti olduğunu söyleyen Kariyo, "Alışveriş çok fazla düşmedi. İnsanlar ekonomik faaliyetlerine devam etti, ihtiyaçlarını paniğe kapılmadan giderdi. Mevsim sonu indirimli satışlar sürüyor. Fiyatlar yüzde 70'e varan oranlarda düştü. "3 al 2 öde", "5 al 2 öde" gibi kampanyalar var. Yeni bir indirim ya da kampanyaya gerek yok. Söylemimiz şu: 16 Temmuz Cumartesi günü, açılış saati olan 10.00'dan itibaren görevimiz, mağazaları açık bulundurmaktı. Bizim demokrasi nöbetimiz bu. Bu nöbetimizi tutuyoruz, görevimizin başındayız. Herkese de çağrım bu" diye konuştu

Mağazalar nöbette tüketici alışverişte

Türkiye'nin önde gelen hazır giyim markalarının üye olduğu Birleşik Markalar Derneği'nin (BMD) Başkanı Sami Karyo, 15 Temmuz gecesi başlayan darbe girişiminin ardından piyasayı saat saat takip ettiklerini söyledi ve "Bizim nöbetimiz de bu" dedi.
¥ Girişimin bastırılmasından saatler sonra BMD olarak ilk çabamız mağazaları açık tutmaktı.
¥ Evet, sabah mağazalarımızın yüzde 75'ini açtık. Ulaşımı sağlayanlar, ilerleyen saatlerde mağazasını açtı. O gün alışveriş, normal bir cumartesi gününün yüzde 50'si kadardı.
¥ Pazar günü düşüş bir tarafa alışverişte artış vardı. Normal bir pazarın yüzde 85'i kadar alışveriş yapıldı. Bu çok anlamlı.
¥ Pazartesi, salı ve çarşamba (Görüşmemiz dün gerçekleştiği için perşembe rakamları alınmadı) ise normalin sadece yüzde 15 altında. Ne paniğe, ne ek bir tedbire ihtiyaç var. Her şey tıkır tıkır yürüyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...