TSK'nın yapısı sil baştan değişti! İşte yeni ordu

Düzenleyen:
TSK'nın yapısı sil baştan değişti! İşte yeni ordu

GÜNDEM Haberleri

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, Milli Savunma Bakanına bağlandı. YAŞ’a 8 bakan dahil oldu. Cumhurbaşkanı ve Başbakan, gerekli gördüklerinde Kuvvet Komutanları’na doğrudan emir verebilecek. Harp akademileri, askerî liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı, bunun yerine Milli Savunma Üniversitesi açıldı.

Buket Güven ANKARA

OHAL kararı sonrasında üçüncü Kanun Hükmünde kararname (KHK) dün Resmî Gazete’de yayınlandı. KHK ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) köklü değişiklikler yapıldı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanına bağlandı. Bu kanuna aykırı olmayan ve diğer kanunlarla Genelkurmay Başkanlığına verilen görev ve yetkilere ilişkin hükümler saklı bırakıldı. Ayrıca Cumhurbaşkanı ve Başbakanın, gerekli gördüklerinde Kuvvet Komutanları ile bağlılarından doğrudan bilgi alabileceği ve bunlara doğrudan emir verebileceği, verilen emrin herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirileceği de karara bağlandı. Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı.

YAŞ’IN YAPISI DEĞİŞTİ

Kanun Hükmünde Kararnameye göre, Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) yapısı da değişti. Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı ve İçişleri Bakanı da YAŞ üyesi oldu. KHK öncesinde Başbakan başkanlığında toplanan YAŞ’a sivil olarak sadece Milli Savunma Bakanı katılıyordu. Şimdi ise 5 başbakan yardımcısının yanı sıra 3 bakan daha eklenmiş oldu. Şûra’nın sekretarya işlemleri Milli Savunma Bakanlığınca yürütülecek.

ASKERİ EĞİTİM SİL BAŞTAN

KHK ile Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı. KHK Askeri okullarda okuyan öğrencilerin durumu hakkında da çeşitli düzenlemeler yapıldı.  Buna göre, harp okulları, fakülte ve yüksekokullar ile jandarma dahil astsubay meslek yüksekokullarında öğrenimine devam eden öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu’nca üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullara naklen kaydedilecekler. 

Askeri liseler ile astsubay hazırlama okullarındaki öğrenciler ise ortaöğretim yerleştirme puanları dikkate alınarak durumlarına uygun okullara kaydedilecek. 

Yapılan düzenleme ile 30 Ağustos itibarıyla mezun olacak askeri öğrencilerin subay ve astsubaylığa nasbı da (yerleştirme) yapılmayacak. Bu durumdaki öğrenciler, üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları ile uygun fakülte ve yüksekokullarca diploma verilecek, ayrıca bu madde kapsamında hakkında işlem tesis edilenlerden herhangi bir tazminat alınmayacak. 

Kararname ile Jandarma ve sahil güvenlik teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi kuruldu.

Akademinin öğrenci kaynağı, lise ve dengi okullar, ön lisans, lisans, yüksek lisans mezunları olacak. Akademide lisans, lisansüstü veya önlisans eğitimi yapanlar her öğretim yılı karşılığında iki yıl süreyle mecburi hizmetle yükümlü olacak.

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ

KHK ile Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kuruldu. Milli Savunma Üniversitesi, rektörlüğe bağlı olarak, kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden kara, deniz ve hava harp okullarından, astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak. Üniversitenin rektörü, Milli Savunma Bakanının önereceği ve Başbakanın uygun göreceği üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...