Eksik diş ülser ediyor

Düzenleyen:
Eksik diş ülser ediyor

SAĞLIK Haberleri

Diş eksikliği estetik bir problem olmaktan ziyade sağlığı olumsuz etkileyerek, hastalıklara davetiye çıkaran bir durum. Ağızda eksilen her bir diş, sindirim problemlerinden ülsere, obeziteden kalp-damar hastalıklarına kadar pek çok hastalığa sebep oluyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Birçok kişi eksik dişlerle hayatını sürdürmeye çalışsa da, ağızdan düşen her diş bir sağlık problemini de beraber getiriyor. Uzmanlar, diş eksikliğinin sadece görüntüyü bozan estetik bir problem olmadığını, ülserden kansere, depresyondan obeziteye kadar birçok hastalığa da davetiye çıkardığını bildiriyorlar. Diş kaybı yaşamamak için en basit önlemin günde 3 defa diş fırçalamak olduğunu söyleyen Hospitadent Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Utku Üretürk, “Eğer diş kaybı meydana gelmişse, ağız yapısı bozulmadan hemen yerine yenisi yaptırılmalıdır” dedi. 
YAŞLI GÖSTERİYOR
Ülkemizde 65 yaş üzeri dişsizlik oranının yüzde %67 olduğunu hatırlatan Dr. Utku Üretürk, eksik diş görüntüsü öncelikle kişinin gülüşünü bozarak özgüveninin azalmasına, sosyal ilişkilerinde zorluklara sebep olduğunu söyleyerek, “Ayrıca dudak ve yanakların çökmesine ve kırışmasına neden olarak yüzde daha yaşlı ve zayıf bir görüntü oluşturur. Diş eksiklikleri ayrıca diğer dişlerin aralarının açılmasına ve dişlerin orta hattı ile yüzün orta hattı arasında uyumsuzluğa ve asimetrik görünüme yol açabilir” dedi. Diş eksikliğinin ağız yapısını da bozduğuna dikkat çeken Dr. Üretürk, “Çünkü mevcut dişler, aradaki boşluğu doldurmak için eksik diş bölgesine uzar” diye açıkladı.  
YENİ ÇÜRÜKLERE DAVETİYE
Ağızın iç yapısının belirli bir dengeye sahip olduğunu söyleyen Dr. Üretürk, diş kaybının bu dengeyi bozduğuna işaret ederek, bu durumun çürüklerin artışına yol açacağını bildirdi. Devrilen ya da boşluğa doğru uzayan dişlerde temizlik ve bakım yapmanın zorlaşacağını ifaden eden Dr. Üretürk,  “Çürük, hassasiyet, diş eti iltihabı sebebiyle ağrı ve diğer dişleri kaybetme riski de artar” diye konuştu.
OBEZİTENİN DE SEBEBİ
Çiğneme probleminin mide ve bağırsak sağlığını da olumsuz etkilediğini belirten Dr. Üretürk “Hazımsızlık ve mide ağrısı çekiyorsanız, bir de diş hekiminize uğrayın. Çünkü yiyecekler iyice çiğnenmeden, neredeyse bütün olarak yutulduğunda başta hazımsızlık ve şişkinlik olmak üzere gastrit ve ülser gibi mide problemlerine yol açabilir. Bütün bunların yanında şişmanlığınızın sebebi de dişleriniz olabilir. Çiğnenmeden yutulan besinlerden vücudumuz yeterince faydalanamadığı gibi bunların çoğu da yağ olarak depolar” dedi.

APSEYİ KENDİNİZ PATLATMAYIN

Kötü ağız ve diş bakımının diş eti hastalıkları ve ilerlemiş çürükler sebebiyle apseye yol açabileceğini söyleyen Dr. Utku Üretürk,  “Apse mutlaka diş hekimi tarafından alınmalıdır. Asla kendi kendine patlatılmamalıdır. Aksi takdirde iltihap, derin dokulara, çevre dokulara ve çene kemiğine doğru yayılır. Bu durum şiddetli ağrı ile birlikte, yutkunma ve solunumda güçlük oluşturur ve çene altı lenf bezlerinin büyümesine ve hâlsizliğe neden olur. İhmal edilen apseli diş, diş kaybının yanı sıra, kişinin kan tablosundaki değerlerin değişmesine de etki ederek telafisi mümkün olmayan sistemik rahatsızlıklara; kalp- damarda, karaciğerlerde, böbreklerde ciddi fonksiyon bozukluklarına da yol açabilir” dedi. 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...