Akıllı şebekeler iş kapısı olacak

Düzenleyen:
Akıllı şebekeler iş kapısı olacak

Ekonomi Haberleri

Akıllı sayaç dönüşümü için 10 milyar liraya ulaşan bir yatırım gerektiğini kaydeden ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, “Bu büyüklükteki bir sayaç dönüşümü 10 bin kişilik yeni istihdam imkânı sağlayacak” dedi

Elektrik sektöründe akıllı sayaç dönüşümünün gerçekleşmesi sektöre ivme kazandırırken, istihdama da katkı sağlayacak. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel, bir an önce akıllı sayaç dönüşümünün yapılmasını beklediklerini ifade ederek, akıllı sayaçların sadece tüketimi ölçmediğini, aynı zamanda abonenin kullanım alışkanlıklarını da dikkate alarak en ucuz tarifeden elektrik satın almasına imkan sağladığını anlattı. Evdeki tüm elektrikli cihazların akıllı sayaç üzerinden yönetilmesinin yakın gelecekte yaygın uygulamalardan birisi olacağını belirten Yüksel, şöyle devam etti:

“Tüm bu teknolojik dönüşümlerdeki birincil önceliğimiz tüketicilere sunulan hizmet kalitesini ve dolayısıyla tüketici memnuniyetini artırmaktır. Akıllı sayaçlar sunduğumuz hizmetin kalitesini ölçmede de bize yardımcı olacaklar. Bir evde veya işyerinde elektrik yıl boyunca kaç kez kesilmiş, toplam kesintiler ne kadar sürmüş ya da elektriğin voltajı düşmüş mü hepsini ölçme imkanımız olacak. Tüm bu kalite ölçütleri için EPDK tarafından belirlenmiş hedefler var. Bu hedefleri tutturamazsak tüketicilere ödeme yapmamız gerekecek. Akıllı sayaç dönüşümü 10 milyar liraya ulaşan bir yatırım gerektiriyor. Bu yatırımın tamamına yakınını Türkiye’den temin edebiliriz. Bu büyüklükteki bir sayaç dönüşümü 10 bin kişilik yeni istihdam imkanı da sağlayacak.” Yüksel, İspanya’da 15 milyona yakın sayaç değiştirildiğini, Fransa’da ise 5 yıl içinde 40 milyonun üzerinde sayacın akıllı sayaçlar ile değiştirileceğini aktardı.

UZAKTAN OKUMA 10 KAT ARTTI

Bu arada, ELDER’den alınan bilgiye göre, uzaktan okumalı sayaçların sayısı 2010 sonunda 50 bin civarındayken, geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye genelinde 450 bine yaklaştı. Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS), halen serbest tüketiciler ve sokak aydınlatmalarında kullanılıyor. Bu sayaçların maliyetleri en düşük 150 liradan başlarken, en yüksek 500 lirayı bulabiliyor. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta elektrik dağıtım hizmeti sağlayan Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (EDAŞ), 92 bin sayaç ile OSOS sisteminin en yaygın olduğu bölge olarak dikkat çekiyor. Kaçak elektrik kullanımının yaygın olduğu bölgede elektrik dağıtım şirketi sayaçları sürekli ve uzaktan okuyarak kaçakla mücadele ediyor. İkinci sırada ise yaklaşık 46 bin sayaç ile İstanbul Avrupa yakası elektrik dağıtım şirketi olan Boğaziçi EDAŞ (BEDAŞ) geliyor. Elektronik sayaç kullanımında ilk sırada 4 milyon sayaç ile BEDAŞ yer alıyor. İkinci sırada 3.5 milyon elektronik sayaç ile Ankara, Zonguldak, Kastamonu, Bartın, Karabük, Kırıkkale ve Çankırı’da faaliyet gösteren Başkent EDAŞ bulunuyor.

DEVLET 4 YILDA 7 MİLYAR LİRA MAAŞ ÖDEDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 2013 ile 2016 yılı Temmuz ayına kadar olan dönemde 3 milyon 592 bin 159 kişinin İşsizlik Sigortası Fonu’na başvurduğunu belirterek, bunlardan 1 milyon 979 bin kişinin işsizlik sigortası ödeneği almaya hak kazandığını açıkladı. Soylu toplamda ödenen miktarın ise 7 milyar 29 milyon liraya ulaştığını bildirdi. Soylu’nun verdiği bilgilere göre; 2013 yılında fondan 1 milyar 272 milyon lira, 2014 yılında 1 milyar 657 milyon lira, 2015 yılında 2 milyar 192 milyon lira, 2016 (Temmuz) yılında ise 1 milyar 906 milyon lira ödeme yapıldı.

İŞSİZLİK MAYISTA YÜZDE 9.4'E ÇIKTI

Türkiye genelinde işsizlik oranı nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayan mayıs döneminde yüzde 9.4 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 106 bin kişi artarak 2 milyon 895 bin kişi olurken; işsizlik oranı 0.1 puanlık artış ile  yüzde 9.4 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0.1 puanlık azalış ile yüzde 11.3 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise 0.4 puanlık artışla yüzde 17.4 olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı aynı dönemde 795 bin kişi artarak 27 milyon 867 bin kişi, istihdam oranı ise 0.6 puanlık artışla yüzde 47.5 oldu. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 234 bin azalmayla 5 milyon 540 bine gerilerken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 1 milyon 29 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 19.9’u tarım, yüzde 19.3’ü sanayi, yüzde 7.7’si inşaat, yüzde 53.1’i de hizmetler sektöründe yer aldı.

USULSÜZLÜĞE GEÇİT YOK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), usulsüz şekilde akaryakıt satışı yapan dağıtım firmalarına ceza yağdırdı. EPDK, otomasyon sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmaması, tankların otomasyon sistemine bağlantısı yapılmadan faaliyet göstermesi, sertifikasız personel çalıştırılması, teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmal edilmesi, lisanssız bayilik faaliyetinde bulunma gibi nedenlerle dolayı 16 akaryakıt firmasına 4 milyon 89 bin 78 lira para cezası uyguladı. EPDK ayrıca benzer sebeplerden dolayı 8 şirketin yazılı savunmasını istedi. 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...