Hangi kan grubu herkese verir?

Düzenleyen:
Hangi kan grubu herkese verir?

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Hangi kan grubu herkese verir? ''Hangi kan grubu kimden ve kimlerden kan alır. Kan grubum bütün kan gruplarına uyar mı? Kimlerden kan alınır, kimlere kan verilir. Hangi kan grubu herkese kan verir?'' gibi hayatımızda önem arz eden bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz.

Hangi kan grubu herkese verir?Kanlar, ana olarak A,B,AB ve 0 olmak üzere 4 grupta ifade edilir. Bu ana grupların yanı sıra ara gruplar olduğu gibi, RH olarak RH (+) Pozitif, RH (-) Negatif olarak adlandılan kan grupları da vardır. ''Hangi kan grubu kimden ve kimlerden kan alır. Kan grubum bütün kan gruplarına uyar mı? Kimlerden kan alınır, kimlere kan verilir. Hangi kan grubu herkese kan verir?'' gibi hayatımızda önem arz eden bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz... 

Kan nakli karmaşası

Bugün farklı kan gruplarının olduğunu bildiğimiz için doktorlar hastalara doğru kanı naklederek hayat kurtarabiliyor. Fakat daha önceleri kan nakli hayalden ibaretti.

Bu fikri ilk tartışanlar Rönesans dönemi doktorları oldu. Daha sonra 1600'lerde doktorların ilk kan nakli deneyleri felaketle sonuçlandı. Bir Fransız doktor, bir akıl hastasını tedavi etmek için ona dana kanı enjekte etti. Hasta terleyip kustuğu gibi, idrarı simsiyah bir renk aldı. İkinci bir kan naklinin ardından adam öldü.

Bu tür başarısız denemeler nedeniyle kan nakli 150 yıl boyunca kötü bir ün kazandı.19. yüzyılda bile sadece birkaç doktor bu yönde çalışmalar yapıyordu. Bunlardan biri de James Blundell adlı İngiliz doktordu. Kadınların doğum sırasında kan kaybından ölmesine çare olarak kan naklini denemek istiyordu.

1817'de, canlı türlerinin farklı kan yapılarına sahip olduğunu, bu nedenle farklı türler arasında kan nakli yapılamayacağını, insana ancak insan kanı verilebileceğini söylüyordu. Daha önce kimse bunu denememişti. Birkaç kişiden alınan kanı tüpler ve enjektörlerden oluşan bir düzenekle kan kaybı yaşayan bir hastanın koluna nakletti. Adam önce baygınlık hissinin geçtiğini söylese de iki gün sonra öldü.

Fakat yine de Blundell an naklinin insanlığa büyük faydası olacağı kanısındaydı. Sonraki yıllarda da toplam 10 kan nakli yapmış, bunların sadece dördü hayatta kalmıştı.

İnsana ancak insan kanı verilebileceği konusunda haklı olsa da Blundell insan kanının da farklı türleri olduğunu ve kişilere türdeş kanların verilmesi gerektiğini bilmiyordu. Bazı hastalarının ölüm nedeni de bu olabilirdi.

Hangi kan grubu hangi gruba kan verebilir?

İlk denemelerin başarısız olmasına neden olan şey kan pıhtılarının oluşmasıydı. 1800'lerde bilim insanları deney tüplerindeki farklı insanlardan alınmış kanın karıştırılması sonrasında bazı kan hücrelerinin birbirine yapıştığını fark etmişti. Fakat bu kanlar genellikle hastalara ait olduğu için bunun hastalık nedeniyle olduğunu düşünmüşlerdi.

Sağlıklı insanların kanı karıştığında durumun ne olacağını merak eden Karl Landsteiner oldu. Deneylerde, karışan sağlıklı kanlarda da bazen pıhtılar oluştuğunu gördü. Kandaki kırmızı hücrelerle plazmayı ayırıp farklı kanların plazmasını karıştırdığında pıhtılaşmanın belli karışımlarda söz konusu olduğunu fark etti.

Hangi kan grubu herkese verir?

Kan grupları hakkında bilinmesi gerekenler:
Kan Grubu Nedir ?

İnsan kanında bulunan antikorlara bakılarak kanın özelliğini belirtmek amaçlı oluşturulmuş şemasal sınıflandırma sistemidir.

A Grubu 
Bu grup başka gruba kan veremiyorken, hem kendi gruplarından hem de 0 grubundan kan alabilirler.

B Grubu 
Bu grup A grubu gibi başka gruba kan veremiyorken, hem kendi gruplarından hem de 0 grubundan kan alabilirler.

AB Grubu 
Genel alıcılar” olarak adlandırılan bu grup, herkesten kan alabilirler.

0 Grubu 
Genel verici” olarak adlandırılan bu grup, belirli miktarda her gruba kan verebilirler.

RH Etkeni
Anne ve babada bu etken uyuşmazlık oluşursa, ölüm tehlikesine yol açabilir.

Kan Uyuşmazlığı Nedir?
Anne adayı RH(-), baba adayının kanının da RH(+) pozitif olması durumuna RH uygunsuzluğu yani Kan Uyuşmazlığı denir.

Kan Bağışı

Gönüllü kan bağışçısı tamamen kendi özgür iradesiyle nakit para veya buna benzer hiç bir maddi karşılık beklemeksizin kan, plazma veya hücresel kan komponenti bağışlayan kişidir Tanımından anlaşılacağı gibi ideal olan gönüllü kan bağışıdır. Bağışçı işlem hakkında bilgilendirilmeli ve onayı alınmalıdır. Her bağışçıdan doldurması istenen “Bağışçı Sorgulama Formu” hem kanı bağışlayanı hem de bu kanı alacak hastayı korumak açısından önemli bir belgedir.

[quote] Bağışçının geçirmiş olduğu hastalıklar, operasyonlar; almakta olduğu ilaçlar, alışkanlıkları, daha önce kan verip vermediği, şüpheli cinsel ilişki yaşayıp yaşamadığı gibi konularda sorulanlara doğru cevap vermek, bağışlayanın hem kendisine hem de kanının verileceği hastaya karşı sorumluluğudur. [/quote]
Bağışçı açısından önemli bir nokta da, kendisine ait bütün kişisel bilgilerin, bağış reddi gerekçelerinin, laboratuar test sonuçlarının saklı tutulmasıdır. Gerek fizik muayenede gerekse sorgulama formunda bağış için uygun olmayan durumları bulunan bağışçı reddedilebilir. Kanında herhangi bir pozitiflik (HIV, HBV, HCV, RPR) saptanan bağışçı açısından bunun aile, iş ve toplum hayatına yansıyan olumsuz etkileri olabilir. Bu durum bağışçıya, doktor tarafından özel olarak izah edilmeli, bundan sonra tıbben takip etmesi gerekenler konusunda bilgilendirilmeli, aydınlatılmalıdır. Pozitif test sonuçlarının bildirimi zorunlu hastalıklar olmaları sebebiyle resmi makamlara rapor edileceği bağışçıya bildirilmeli, bağışçının izni olmadan durumu üçüncü kişilere söylenmemeli, ancak birinci derece yakınlarının sağlığı da doktor tarafından göz önüne alınarak bunun için gerekli uyarılar yapılmalıdır.

 Kimler Kan Verebilir?

Kan üretilemeyen bir dokudur ve tek kaynağı sağlıklı bağışçılardır. 
18 ve 65 yaş arası olan sağlıklı bulaşıcı hastalığı veya riski olmayan 50 kg üzerinde kişiler kan bağışlayabilirler.
Hemoglobin düzeyi, erkeklerde en az 13,5 g/dl en çok 18,0 g/dl ve kadınlarda en az 12,5 g/dl en çok 16,5 g/dl olmalıdır.
Ancak bağışçıların sağlık sorgulamasından ve temel bir muayeneden geçirilmesinin ardından kimlerin kan verebileceği tespit edilir.
Bağış sıklığı: Tam kan bağış sıklığı; Erkeklerde bağış aralığı 90, Kadınlarda bağış aralığı 120 günde birdir.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...