İşsizlik maaşı artmalı

Düzenleyen:
İşsizlik maaşı artmalı

Ekonomi Haberleri

İşsizlik maaşının ve süresinin artırılmasını teklif eden Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, kendi isteğiyle ayrılanların da bu haktan yararlanması gerektiğini ifade etti...

Ebru Karatosun GAZİMAĞUSA - Çalışma dünyasının problemleri, Kıbrıs’ta Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikasının Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında masaya yatırıldı. Kurul toplantısı sonrasında gazetecilerle bir araya gelen Hak-İş ve Hizmet-İş Başkanı Mahmut Arslan, işsizlik maaşından taşeron işçi ve kıdem tazminatına kadar birçok konuda soruları cevapladı. İşsizlik sigortasının, iş güvencesi ve kıdem ile birlikte değerlendiren bir model olması gerektiğini belirten Arslan, “İşverenler ‘Batı’da yok’ diyor. Evet yok ama ne var? Mesela, Avusturya’da yeni iş bulana kadar asgari ücret üzerinde ücret alıyorsun. Türkiye’de 10 aydan fazla alamıyorsun. Bizim fonda biriken büyük bir paramız var İşçiler işsizlik ödeneğinden kendi isteği ile ayrılmışsa yararlanamıyor. Mevsimlik işçiler de yararlanamıyor. Çünkü şart var, işten atılacak. Mevsimlik işçiler de aynı zamanda yararlanamıyor. Hem işsiz ödeneği yararlanma kapsamı genişlesin, hem miktarı artsın, hem de süresi uzatılsın” dedi.

KADRO MESELESİ ÇÖZÜLMELİ
Taşeron işçilerin kadro sorununun çözülmesi gerektiğini ifade eden Arslan, “Bu konuda hükûmet ciddi bir çalışma yaptı, onların kamuda istihdam edileceğini söyledi. Çünkü orada, kısmen memur kısmen işçi, ikisinin arasında bir yerde bir çözüm önerilmişti, biz buna karşı çıktık. Sadece Hak-İş’e bağlı yaklaşık 220 bin işçinin toplu sözleşmesi şu anda tıkanmış durumda. Bize bağlı taşeron işçilerin yüzde 75’i 2 yıldan beri devam eden toplu sözleşme bekliyor” ifadesini kullandı.

Mevsimlik işçinin şartları değişmeli
Mevsimlik işçilerin sıkıntılarına da dikkat çeken Mahmut Arslan şöyle dedi: “Bizim tavsiyemiz şuydu: İşletmelerin ihtiyaçlarına göre 5 ay 29 günden fazla çalışabilsinler ama alt sınır 5 ay 29 gün olsun. Orman da desin ki, ‘bizim 7 ay çalıştırmamız gerekiyor.’ Yangın mevsimi uzuyor, kışın yangın işçileri başka işler de yapabilir, ÇAYKUR’da bazı birimler var ki 5 ay 29 günden fazla çalışması gerekiyor. İşletmeleri burada serbest bırakalım istendi. Bunlara da kadro istiyoruz.”

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...