BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > Leyleklerin köyünde lezzet festivali

Leyleklerin köyünde lezzet festivali

Gökyüzünü kuşlar olmadan düşünebilir misiniz? Başımı kaldırıp bulutlara doğru baktığımda irili ufaklı, renkli her cins kuşu görmek mutluluk verir bana.



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr BECERİKLİ KADINLARI İLE ÜNLÜ BİR KÖYÜN FESTİVAL HİKAYESİ Gökyüzünü kuşlar olmadan düşünebilir misiniz? Başımı kaldırıp bulutlara doğru baktığımda irili ufaklı, renkli her cins kuşu görmek mutluluk verir bana. Her gün her yerde cins cins kuşla birlikte yaşarız. Ama leyleklerin yeri bir başka... Baharda gelip, sonbaharda bizi terk ediyorlar. Mart, Nisan aylarında grup grup gelip eski yuvalarına yerleşirler. Yavrularını yetiştirirler. Genç leylekler uçmaya başlayıp yuvayı terk ettikten sonra, kış yaklaşırken yine toplu göçle terk ederler bizi. Bu göçü her zaman üzüntüyle seyreder, leyleklerin gelecek bahardaki gelişlerini de sabırsızlıkla beklerim. 50’li yıllarda, çocukluğumda oturduğumuz Gelibolu’nun bir köyünde evimizin bacasına yuva yapan leylekleri hatırlıyorum. Sabahları uzun gagaları ile çıkardıkları sesler bizi çok eğlendirirdi. Ne yazık.. Beton yığınları içinde yaşayan bugünün çocukları leylekleri tanımıyor bile. Tak-tak seslerini hiç duymadılar. 75 KATLI BAKLAVA Mayıs’ın son haftası, Bursa civarına yaptığım bir yolculukta uzun zamandır ziyaret etmek istediğim “Leylek Köyü”ne gittim. Bir Cuma günüydü ve ertesi hafta sonu yani Cumartesi ve Pazar leylek şenliği yapılacaktı. Şenliğe katılamadım ama benim için belki de en ilginç ve en anlamlı hazırlık safhasını seyrettim. Leylek Köyü adıyla anılan “Eski Karağaç”, Uluabat gölünün kıyısında.Karacabey ilçesine bağlı küçücük bir köy. Köyün girişindeki kuş gözlem evinin içi köylü kadınlarla dolmuştu.10-12 kadın. Önlerinde hamur tahtası (yaslağaç), ellerinde oklavalar incecik yufkalar açmaktalar. Un ve nişasta ile açılan tül gibi yufkalar tepsilere döşenmekte, arasına ceviz serpilmekte, üzerine erimiş tereyağı gezdirilip çarşı fırınına gönderilmekte. “Kaç kat?” soruma aldığım cevap “Tam 75 kat “ oldu. Festivalin 2 mimarı Leylekler Köyü Muhtarı Ahmet Koca ve şenliğin organizasyonunu üstlenen öğretmen Güllü Bilgin’le tanışıyoruz. Sakin, güleç yüzlü muhtar “Fazla imkanımız yok” diyor, “Zengin bir köy sayılmayız. Leylek Şenliği ile adımızı duyurmak, köye daha çok ziyaretçi çekmek istiyoruz” diyor. Güllü Hanım ise tam bir idealist: “Amacımız köyümüzdeki kadınların el becerilerini değerlendirmek. 56 üyemiz var. Festivalde satılmak üzere el işleri, leylek motifli işlemeler, leylek bibloları gibi ufak hatıralık eşyalar yapıyoruz.” Bu yıl Leylek Şenliği, 23-24 Mayıs’ta yapıldı. Yolunuz Bursa, Karacabey taraflarına düşerse, Eski Karağaç köyüne uğramadan geçmeyin. Leylekleri görmek, 75 katlı baklavayı tatmak için değer... (...Bilgi için: Köy Muhtarı Ahmet Koca Tel: 0535 232 43 90 EKADER Başkanı Güllü Bilgin: 0537 615 01 60) Açıklama... Sevgili Okurlar, Geçen hafta gazetemizde yayınlanan “Kayısı” konulu yazıma ilgi büyük oldu. Tebriklerin yanında sitemler de aldım. Malatya kayısısından söz etmemden memnuniyet duyan, Malatya Valisi H.İbrahim Daşöz Beyefendinin şifahi olarak bizzat telefonla teşekkür etmesi, çok nazik ve duyarlı bir hareket idi. Teşekkür ediyorum. Buna karşılık, Mersin’in Mut ilçesinden aldığım okuyucu mail mesajlarında ise sitemler vardı. Özellikle Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik Bey, haklı olarak, Mut’un önemli bir kayısı üretim yeri olduğunu belirtiyordu. Yazımın tamamında Türkiye’deki kayısı üretiminden ve üretilen yerlerin adlarından tek tek bahsetmiş, Mut ilçemizi de eklemiştim. Ancak bilgisayar sistemindeki teknik bir hatadan dolayı yazımın bu kısmı maalesef yayına giremedi. Mutlu kayısı üreticilerimizin anlayış göstereceğinden eminim. İNCİ “-Hayatta bir takım iniş ve çıkışlarımızın olması doğaldır. Yaşam boyu birçok sınavla karşılaşacağız, üniversite sınavı yalnızca bunlardan biridir. Önemli olan eksikliklerimizi ve bunları gidermenin yolunu bulmak ve kaygının bizi engelleyecek kadar büyümesine izin vermemektir...” (...Fatma Tosun / Psikoterapist) SİZ­DEN GE­LEN­LER Tarifiniz (...Esra Hanım’ın lezzet tarifi) İKİ RENKLİ PUDİNG MALZEMELER: >> 1 paket hazır kestaneli puding >> 150 gram frambuaz >> 2.5 su bardağı süt >> Kestane şekeri HAZIRLANIŞI: Kestaneli pudingi 2.5 bardak sütle karıştırarak pişirin. Soğuyunca kupların 1/3’üne kadar doldurun. Geri kalanını tencerede ayırın. Kupları dolaba koyup soğutun. Frambuazları bir küçük tavada ara sıra karıştırarak püre haline getirin. Ayırmış olduğunuz pudingle frambuaz püresini karıştırın. Kuplara, kestaneli sade pudingin üzerine dökün. Tekrar dolaba koyup soğutun. Arzuya göre sade olarak kestane şekerleri ile de servis yapılabilir. BATUHAN & BATUR Neşe kaynakları, değer biçilemez iki güzellik, mutluluğun kafiyesi Batuhan ve Batur... Bİ­ZE ULA­ŞIN: e-pos­ta: omer.soz­tu­tan@tg.com.tr Te­le­fon: (0212) 454 30 00 Faks: (0212) 454 31 00 Ad­res: Tür­ki­ye Ga­ze­te­si İh­las Med­ya Pla­za 29 Ekim Cad­de­si, 34197 Ye­ni­bos­na/İs­tan­bul
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT