Daha şık yat için Teknokent geliyor

Düzenleyen:
Daha şık yat için Teknokent geliyor

Ekonomi Haberleri

İTÜ bünyesinde kurulacak “Deniz Teknokent” ile iddialı tasarımlara sahip yat ve gemi prototipleri tersanelere sunulacak, böylece sektörün ihracatı artacak

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Türkiye’nin ilk deniz teknolojileri temalı ‘Teknokent’ini, İTÜ Denizcilik Fakültesinin yanına kurmayı hedeflediklerini bildirdi. Üniversitenin mevcut ‘Teknokent’i bünyesinde başarılı ürün ve patentlerin geliştirildiğini bildiren Karaca, “Bir kere müthiş bir mezun portföyümüz ve 243 yıllık bir birikimimiz var. İTÜ, ‘Teknokent’i ile şu anda en başarılı üniversite diyebilirim. İTÜ ARI Teknokent’teki 250’ye yakın firmadan 80’i, yani üçte biri akademisyen firmaları. Bu demektir ki üniversitede, topluma faydalı, doğrudan ürettiğini hizmete dönüştürebilen ve ülkenin refahını artırabilen çalışmalar yapılıyor” dedi. ‘Deniz Teknokent’ hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Karaca, şu bilgileri paylaştı: “Burada deniz teknolojileriyle ilgili bilgi birikimimizi, Ar-Ge çalışmalarımızı, özel ve kamu sektörleriyle paylaşacağız. Bu model bir ilk olacak ve bu konuda merkez İstanbul ve İTÜ olacak. ‘Teknokent’in bürokratik işlemleri devam ediyor. Türkiye’deki en büyük problem bu alandaki tasarım eksikliği, özellikle gemi tasarımı. İlk adım olarak tasarım konusunda kapsamlı bir know-how oluşturacağız. Deniz ve gemi teknolojileri bağlamında, yat tasarımı ve yapımı üzerine Ar-Ge çalışmaları yapacağız. Tuzla ve diğer tersanelerdeki üretimi, Ar-Ge tabanlı çalışmaların aktarımıyla dönüştüreceğiz.”

"İyi tasarım yoksa çok ihracat da yok"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, üniversitelerde tasarım bölümlerinin artması gerektiğini vurguladı. 19-23 Ekim tarihlerinde yapılacak Türkiye Tasarım Haftası’nın basın toplantısı gerçekleşti. Toplantıya, Büyükekşi’nin yanı sıra, Arçelik Tasarım Direktörü Serdal Korkut Avcı ve Ford Otosan Ar-Ge Müdürü Burak Gökçelik’in de aralarında bulunduğu iş dünyasından isimler katıldı. Büyükekşi, “Tasarımla ürünlerin değerini artırıp, yeni dizaynlarla daha değerli hale getirmeye çalışacağız. Tasarımın bilinirliğinin artmasını, ihracatçının, sanayicinin tasarıma daha önem vermesini sağlamak istiyoruz. Tasarım, dokunduğu her şeye artı değer veriyor. Üniversitelerdeki tasarım bölümlerinin artmasını sağlamak, bunları tercih edecek öğrencileri motive edebilmek istiyoruz. Sanayicinin ve ihracatçının da tasarımı parayla satın almasını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. Türkiye Tasarım Haftası boyunca uluslararası ve Türk sergiler, tasarımla fark oluşturan ürünler, Design Turkey Ödülleri ve sergisi, tasarım okulları ve daha pek çok öğe, ziyaretçilerle buluşacak.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...