Çinli banka dev projelerle geliyor

Düzenleyen:
Çinli banka dev projelerle geliyor

Ekonomi Haberleri

BDDK Başkanı Akben, “Bank of China ile önemli görüşmeler yaptık. Kaynak temini açısından dev projelerin üzerinde hassasiyetle duruyorlar” dedi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Bank of China’nın (BOC) yılbaşına kalmadan Türkiye’de faaliyetlerine başlayabileceğini açıkladı. Söz konusu banka ile iyi bir diyalog içerisinde olduklarını belirten Akben, bir bankanın kuruluş faaliyetlerinin birden oluşmadığını, ofis kiralamadan IT altyapısına kadar birçok süreç olduğunu hatırlattı. Akben, söz konusu bankanın sürecin bir bölümünü tamamlamış durumda olduğunu ve az bir eksikleri kaldığına işaret ederek, “Zannediyorum çok yakın zamanda, yılbaşına kalmadan Türkiye’de faaliyetlerine başlarlar. Bir aksilik görmüyoruz” diye konuştu.
İKİNCİ ÇİNLİ BANKA
Burada ICBC adında başka bir Çinli bankanın daha olduğunu söyleyen Akben, Bank of China’nın Türkiye’deki ikinci Çinli banka olacağını ifade etti. Akben, “Türkiye’ye çok önem veriyorlar. Bank of China’nın üst düzey yetkilileri ile önemli projeler üzerinde konuştuk. Türkiye’de enerji, köprü ve Kanal İstanbul gibi birçok önemli projemiz var. Bu projelere kaynak temini açısından onlar da konunun üzerinde hassasiyetle duruyorlar. İpek Yolu Projesi’ni de önemsiyorlar. Bizleri sık sık oraya davet ediyorlar, kendilerini görmemizi istiyorlar” şeklinde konuştu.
HALK KATILIM GELİYOR
Türkiye pazarına girmek isteyen yeni bankalar olup olmadığı ile ilgili olarak da Akben, şu ifadeleri kullandı: “İçeride bir kamu bankamızın (Halk Katılım) daha bu konuyla ilgili çalışmaları var. Hazine ile birlikte o çalışmaları sonlandırmak üzereler. Bu şekilde yeni bir lisansımız olabilir. Yılbaşına kadar biter diye düşünüyoruz. Bunun yanında yurt dışında Körfez tarafındaki sermayenin ilgisi Türkiye’ye devam ediyor. Moodys’in etkisini orada görmüyoruz.”

İlk etapta 300 milyon $

Bank of China, Türkiye’de geçen yıl mevduat bankası kurmak için hazırlıklara başlamıştı. Nisan ayında başvuru sürecini tamamlayarak evraklarını teslim eden bankaya, mayıs ayında Türkiye’de kuruluş için izin verilmişti. Küresel bazda dünyanın en büyük 7’nci bankası olan Bank of China, 2011 yılından bu yana Türkiye’de faaliyetlerini temsilcilik ofisi olarak sürdürüyor. Aynı zamanda Çin’in 3’üncü büyük bankası olarak bilinen bankanın, Türkiye’de 300 milyon dolar karşılığı Türk lirası sermayeli bir mevduat bankası kurulmasına yönelik talebi bulunuyordu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...