İçinizdeki saatli bomba

Düzenleyen:
İçinizdeki saatli bomba

SAĞLIK Haberleri

Karın bölgesindeki ana damarın sessizce büyümesi sonucu oluşan balon, teşhis edilemeden patlarsa oluşan kanama ölüme yol açıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Kalbi besleyen ana damarın karın bölgesinde balonlaşması anlamına gelen Aort Anevrizması (karın ana damarı balonlaşması), 65 yaş üstü erkekleri tehdit ediyor. Genetik yatkınlığı olan sigara içen kişilerde görülen balonlaşmanın, çoğunlukla hiçbir belirti vermeden sessizce ilerleyerek patlayabileceğini söyleyen Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Anıl Apaydın, “Bu durumdaki hastaların yüzde 80’i henüz hastaneye ulaşmadan kaybedilir. Farkında olmak, hayat kurtarır” dedi.
ULTRASON YETERLİ
Antalya’da düzenlenen Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği 14. Kongresinde toplumda çok bilinmeyen ancak gerçekleştirdiğin ölüme yol açan balonlaşmanın, çoğunlukla böbrek damarlarının altındaki bölgede damar duvarının yaşlandıkça zayıflaması ve genişlemesi sonucu oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Apaydın, “Her şey çok hızlı gelişir. Kanama sonucunda hastalar kaybedilir. Hastaneye ulaşabilen hastalar için de risk çok yüksektir. Tedavi edilen hastalardan sadece yüzde 10-25’i sağlıklı olarak taburcu edilebilir.  Bu sebeple erken teşhis önemlidir. Erkeklerde kadınlara oranla 5 kat daha fazla görülen bu hastalık 65 yaşından sonra yılda 1 defa karın bölgesinin ultrasonunun çekilmesi ile teşhis edilebilir” diye konuştu. 
5 PAKET SİGARA BİLE RİSKİ ARTIRIYOR
65 yaş üzerindeki herkesin ancak daha çok erkeklerin bir kalp damar cerrahına başvurmalarını tavsiye eden Prof. Dr. Apaydın, “Sigara risk sebebidir. Kişi bütün ömrü boyunca 5 paket bile içmiş olsa aort anevrizmasına adaydır. Özellikle ailesinde bu hastalık olanların riski daha da yüksektir. Balonlaşma herkeste patlayacak kadar tehlikeli düzeyde olmayabilir. Ülkemizde her yıl 3 bin 600kişide tehlikeli boyutta karın ana damarı balonlaşması yaşamaktadır” dedi.
SUNİ DAMAR TAKILIYOR
Henüz patlamadan yakalanan balonlaşmanın kapalı ya da açık cerrahi ile kolaylıkla tedavi edilebileceğini anlatan Prof. Dr. Apaydın, “Damar içine yerleştirilen suni damarla kanın zayıflamış damar duvarına yaptığı basınç azaltılır. Patlama riski ortadan kalkar” dedi.

Karnınızdaki balon patlamadan

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği, aort anevrizmasına dikkat çekmek için “İçinizdeki Balon” adlı farkındalık kampanyası düzenledi. Karın damarı balonlaşması olan aort anevrizması ile ilgili uyarıcı bilgilerin yer aldığı www.icinizdekibalon.com internet sitesini hizmete sokan dernek, televizyonlarda yayınlanacak olan bir de kamu spotu hazırladı. Kampanyanın duyurusu, Derneğin 14. Yıllık Kongresinde düzenlenen etkinlikle yapıldı.  Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri, kampanya dolayısıyla hazırlanan tişörtler ve aort anevrizmasını temsil eden kırmızı balonlarla fotoğraf çektirdiler. 

Türkiye'de 10 kişiden biri uykusuz dolaşıyor

Türk Uyku Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, ülkemizde her 10 kişiden birinin uyku problemi yaşadığını söyledi. Modern toplumun getirdiği alışkanlıklar sebebiyle son 50 yıldır 1 saat daha az uyuduğumuzu söyleyen Prof. Dr. Aksu, “Ama uykudan çaldığımız zaman bize sağlık problemleriyle geri dönüyor. Uykusuzluk uzun dönemde hayatımızdan çalışor” dedi.  

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...