Akıllı telefon için aile ve maaştan vazgeçiyoruz

Düzenleyen:
Akıllı telefon için aile ve maaştan vazgeçiyoruz

Ekonomi Haberleri

Türkler telefonsuz kalmaktansa daha az maaş almayı, yıllık izin kullanmamayı hatta ailesiyle bile görüşmemeyi göze alabiliyor

Ömer TEMÜR

Hayatımızın vazgeçilmesi olan akıllı telefonlar davranış ve alışkanlıklarımızda belirleyici rol oynuyor. Öyle ki telefonsuz kalmak ya da telefonu unutmak Türklerin en büyük fobilerinden biri hâline geldi. Google Türkiye ve OC&C Strategy Consultants iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye Mobil İnternet Ekonomisi” raporuna göre günde ortalama 50 defa baktığımız telefon kullanımını devam ettirebilmek adına kadınların yüzde 50’si en beğendikleri TV dizisini izlemekten, erkeklerin de yüzde 49’u tuttukları futbol takımın maçlarını izlemekten vazgeçebileceğini söylüyor. Bazı kullanıcılar ise bu durumu bir başka boyuta taşıyarak, maaşlarının yarısından (yüzde 4), aile ve arkadaşlarıyla yüz yüze görüşmekten (yüzde 4) ve haftalık izin günlerinden (yüzde 19) vazgeçebileceğini ifade ediyor. 
100 KİŞİDEN 85’İ AKTİF SOSYAL MEDYA KULLANICISI
Raporu değerlendiren Google Türkiye Ülke Müdürü Bülent Hiçsönmez, 2010 yılında yüzde 10 olan akıllı telefon sahipliği oranının 2015’te yüzde 51’e yükseldiğini belirterek, “Türkiye’de 100 telefon kullanıcısından 85’i aktif olarak sosyal medyayı kullanıyor. Türkiye bir dakikalık konuşma süresinde de Çin ve Tayland’ın ardından üçüncü sırada geliyor. Büyük ve genç nüfusa sahip olması Türkiye’yi mobil ekonomiden faydalanmak adına daha da avantajlı hâle getiriyor. Ancak bununla beraber alışkanlıklarımız da değişiyor. İnsanlar telefonsuz kalmak yerine maşından yıllık izninden hatta ailesinden bile vazgeçebiliyor” dedi.

RAKAMLARLA MOBİL TÜRKİYE

Telefon fiyatları her sene artıyor 

Rapora göre Türkiye’de satışa sunulan akıllı telefon fiyatları her yıl artış gösteriyor. Türkiye’de satışa sunulan akıllı telefonların ortalama fiyatı 2010 yılında 284 dolar iken 2015 yılında yaklaşık iki kat artışla 515 dolara yükseldi. 

3 saniyeyi geçen müşteri kaybediyor 

Mobil kullanıcıların en çok şikâyet ettikleri konu düşük hızlar. Kullanıcıların yarısı girdikleri web sitesinin 2 saniyeden daha kısa sürede açılmasını istiyor. Eğer bir web sitesi 3 saniye içerisinde yüklenemiyorsa müşteri kaybediyor. 

1GB’lık paketin maliyeti 17 dolar 

Türkiye hem daha hem de ses maliyeti açısında birçok ülkeye göre daha ucuz. Dünya genelinde 1GB paketin maliyeti 23 dolar iken Türkiye’de bu oran 17 dolar. Aynı şekilde dünya genelinde bir dakikalık konuşmanın bedeli 28 cent iken Türkiye’de 10 cent. 

447 bin yeni kişiye iş imkânı 
 

“Türkiye Mobil İnternet Ekonomisi” raporuna göre 5 yılda iki kat büyüyen mobil ekonomi dolaylı etkileriyle birlikte, 2015’te toplam 93,6 milyar TL’lik değer ile Türkiye GSHY’nin yaklaşık yüzde 4,8’ini oluşturdu. 2015’te 584 bin kişiye istihdam sağlayan mobil ekonominin 2020 yılına kadar yüzde 15 büyümesi ve ilave 447 bin yeni istihdam ile 2020’de 1 milyondan fazla kişiyi istihdam etmesi bekleniyor. Rapor ayrıca, mobil ekonomi içerisindeki bir çalışanın herhangi bir sektördeki çalışanın ürettiğinin 2 katından fazlasını ürettiğini ve 2015 yılında Türk ekonomisine 184 bin TL kazandırdığını ortaya koyuyor.

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...