Taksim tahriki

Taksim tahriki

YAŞAM Haberleri

Topbaş 'Kışla değil yol genişletme çalışması yapılıyor' dedi, mahkeme kışla için yürütmeyi durdurma kararı aldı, buna rağmen olaylar durulmadı.

Arap baharı ve çözüm sürecinin ardından Türkiye'yi kargaşanın içine çekmek isteyen iç ve dış mihraklar, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasını, Reyhanlı saldırısını ve ardından Gezi parkındaki düzenlemeleri bahane etmeye çalışıyor. "Türkiye'de demokrasi, özgürlükler, insan hakları ihlal ediliyor" intibaını uyandırmaya çalışan mihraklar, ülkeyi hem karıştırmak istiyor, nbsp;hem de halkı ayaklandırmak için her türlü yolu deniyor. BBC International'ın, "Türk Baharı" başlığıyla yayınladığı haber, tahrikin boyutunu gözler önüne serdi. Taksim'de günlerdir devam eden polisle eylemcilerin çatışması, dün de ortalığı savaş alanına çevirdi. Alışveriş merkezine dönüştürüleceği iddia edilen Topçu Kışlası'nın yapılacağı Gezi Parkı'nda gece-gündüz nöbet tutan göstericilere polis müdahale etti. CHP ve BDP'lilerin de aralarında yer aldığı göstericilerden yaralananlar olurken, çatışmalar ara sokaklarda da devam etti. Günlerdir gerilimi tırmandıran eylemle ilgili en çarpıcı açıklama ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'dan geldi. Vali Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte kameraların karşısına geçen Başkan Topbaş, Gezi Parkı'nda Topçu Kışlası için çalışma yapılmadığını açıkladı. Parktaki ağaçların, yol genişletme çalışması için taşındığını vurgulayan Topbaş, şöyle devam etti: nbsp;"Bölgedeki trafiği yer altına alarak yayalaştırma projesi yapılıyor. Belediye Meclisi'nde oybirliğiyle alınmıştır. Kurul onayıyla çalışmaları başlattık. Şu anda büyük bir bölümü tamamlandı. Bu ortamı istismar eden, siyasi rant bekleyenler var. Masumane gelen vatandaşlarımız istismar edildi. Hoş olmayan birtakım yansımaları ortaya çıktı. Yanlış algılanan, yanlış anlatılan, birilerinin istismar ettiği bir ortamdan üzüntü duyuyoruz. Oy birliğiyle alınan bir kararın ardından CHP milletvekillerinin gelip, bunu siyasi ranta çevirmek istemelerini doğru bulmuyorum. Bizim eksiğimiz şu demek ki, daha iyi anlatmak gerekiyordu. Çalışma yapılan yerin Topçu Kışlası'yla alakası yok." Vali Mutlu ise "Ağaç sevgisi üzerinden prim yapmak isteyen, istismar etmek isteyen grupların çabaları devam etmektedir. Bilgi kirliliğine özen gösterilmesi gerekiyor. Biz o grupları tanıyoruz, hedeflerini de biliyoruz" dedi. Mutlu ayrıca, 63 kişinin gözaltında olduğunu, 12 kişinin de yaralanarak tedavi altına alındığını açıkladı.

nbsp;Taksim tahriki

Savaş alanı gibi!


Günlerdir devam eden olaylar sebebiyle iş yapamadıklarını belirten esnaf "Eve ekmek götüremez hale geldik. Hepimiz insanız. Yeter artık" diye tepki gösterdi. nbsp;


Parktan taşıp İstiklal Caddesi'ne kadar yayılan olaylar sırasında polis, eylemcilere karşı biber gazı ve tazyikli su kullandı. Protestocu grup içinde maskeli bazı kişilerin yaralılara müdahale eden ambulansları dahi taşladığı görüldü. Bir süre sonra meydana ambulans girişi engellendi. Biber gazı sebebiyle metronun Taksim çıkışı da kapandı. Metro durağı içinde, aralarında çocukların da bulunduğu vatandaşlar gazdan etkilendi. Günlerdir devam eden olaylar sebebiyle iş yapamadıklarını belirten esnaf "Eve ekmek götüremez hale geldik. Hepimiz insanız. Yeter artık" diye tepki gösterdi. Protesto eyleminde yaralanan BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da hastaneye kaldırıldı. BDP ve CHP'nin ardından protesto eylemine katılacaklarını açıklayan MHP milletvekili Lütfü Türkkan bugün saat 12.00'de Gezi Parkı'na gidip dokuz fidan dikeceğini duyurdu.


OLAYLAR AKŞAM DA SÜRDÜ
Polis ekipleri, Taksim Meydanı'na çıkan cadde ve ara sokakların başında kendilerine taş ve havai fişeklerle saldıran gruplara biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Tarlabaşı ve Talimhane'nin ara sokaklarından gelen gruplar da polis ekiplerine havai fişeklerle saldırdı. Göstericiler zaman zaman polise ses bombası da attı. Gruplar, Talimhane ve ara sokaklarda çöp konteynerlerini ateşe vererek barikat kurdu. Bir grup da Tarlabaşı'nda, Taksim Yayalaştırma Projesi'nde kullanılan inşaat malzemelerini ateşe verdi. Gruptan bazı kişiler, çevredeki MOBESE ve güvenlik kameralarını söküp ateşe attı. İstiklal Caddesi, Şişli'de Osmanbey ve Sıraselviler caddelerinde de protestolar ve polise saldırılar yaşandı. Bu arada, Taksim gerginliği başka illere de sıçradı. Gezi Parkı eylemine destek için bazı gruplar İzmir Alsancak İskelesi'nde toplandı. Ankara'da da CHP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu gruplar gösteriler yaptı. Polis İzmir ve Ankara'daki gösterilere de müdahale etti. Sivil toplum kuruluşları ile bazı vatandaşlar, polisin sert müdahalesinden yakındı.





Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi
Ağaçların kesilmesini engelleme gerekçesiyle 4 gündür eylemcilerle polisi karşı karşıya getiren Taksim Gezi Parkı için yargıdan kritik bir karar çıktı. İstanbul 6. İdari Mahkemesi, gezi parkına yapılacak Taksim Topçu Kışlası projesine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkemenin kararı oy çokluğuyla alındı. Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği, mahkemeye başvurusunda, alışveriş merkezine dönüştürüleceği ileri sürülen Topçu Kışlası ile ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu kararının iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.
Mahkeme, "davanın durumu ve uyuşmazlığın niteliği gözetilmek suretiyle, davalı idare olan Kültür ve Turizm Bakanlığının savunması alınıncaya veya bilgi ve belgeler gönderilip yürütmenin durdurulması hakkında yeni bir karar alınıncaya kadar, yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne" oy çokluğuyla karar verdi.



Polisin grubu nbsp;dağıtmaktan nbsp;başka çaresi yok

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı'nda polis ile göstericiler arasında yaşanan olaylarla ilgili olarak, "Aklı selimle hareket edilerek bu işin önleneceğine inanıyorum. Herkes bu konuda çaba sarfetmeli" dedi. TBMM'de bir grup gazeteciye sohbet den Güler, "Gezi Parkı'nda yapılmak istenen bölgenin yayalaştırılması. Bu engelleniyor. Söz konusu karar, belediye meclisinde CHP'li üyelerin de ittifakıyla alındı. İstenmeyen olayları ben de üzüntüyle karşılıyorum ama polisin 'bu yasak eylemi yapmayın' dediği yerlere ısrarla girilmek istenmesi halinde dağıtmaktan başka çaresi yok" dedi. Bakan Güler, "Bu işin sonu nereye gider?" şeklindeki soruya, "İnşallah bir orta yol bulunacak ve karşılıklı anlayışla bu iş çözülecek" cevabını verdi. nbsp;Şükran Kaban ANKARA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...