KOBİ'lere 5 milyarlık nefes

Düzenleyen:
KOBİ'lere 5 milyarlık nefes

Ekonomi Haberleri

KOBİ'lerin acil ihtiyaçlarını karşılamak için hazırlanan “KOBİ’ler İçin Nefes Kredisi” ile yıllık yüzde 18 olan faiz oranları yüzde 10'un altına düşürülürken, kredi riskinin yüzde 15’i bankalar, yüzde 85’i ise Kredi Garanti Fonu tarafından teminat altına alındı

İsmail Sonsuz

TOBB, Kredi Garanti Fonu ve bankaların desteğiyle hazırlanan “KOBİ’ler İçin Nefes Kredisi” işletmelerin derdine derman olacak. Devrim niteliğindeki adımla hâlen yüzde 15 ile 18 arasında olan kredi faiz oranları aylık 0,83'e, yıllık bazda ise 9,90'a çekildi. 1 yıllık kredileri kapsayan program kapsamında kredi riskinin yüzde 15’i bankalar, yüzde 85’i ise Kredi Garanti Fonu’nu tarafından teminat altına alınıyor. Programla üç ay içerisinde 80 bin KOBİ'ye ulaşılması hedeflenirken, ekonomiye 5 milyar liralık destek verilmesi öngörülüyor. Çankaya Köşkü’ndeki toplantıda program hakkında bilgi veren Başbakan Binali Yıldırım, KOBİ'lerin Türkiye'deki firmaların yaklaşık yüzde 98'ini oluşturduğuna dikkat çekti. Aynı şekilde istihdamın yüzde 70'inin, ihracatın da yüzde 60’ının yine  KOBİ’ler tarafından gerçekleştirildiğine dikkati çeken Yıldırım, "KOBİ'ler ekonomiyi ayakta tutan kesim. KOBİ’ler İçin Nefes Kredisi ile ilk etapta 80 bin KOBİ'mize bir nefes aldıracak, ihtiyacını görecek bir mali kaynak sağlamış oluyoruz" dedi.  Kamu yatırımları için 2017 bütçesinde 80 milyar TL’ye yakın kaynak ayrıldığına vurgu yapan Başbakan Yıldırım, 2008-2009 krizinin Türkiye'yi teğet geçmesinin arkasında kamu ve altyapı yatırımlarına hız verilmesi olduğunu söyledi. Yıldırım, ABD’nin de şimdi bunu yaparak ve bütün kaynakları içeride kullanma çabasına girişerek ekonomisine yön vermeye çalıştığını hatırlattı.

İLGİNÇ ÇALIŞMA

Yeni müjdeler veren Başbakan Yıldırım “Bizim daha ilginç bir çalışmamız var ama tamamlanmadı. Onu da önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacağız. O da esnafımızı işverenlerimizi, ticari hayatımızı çok önemli ölçüde rahatlatacak bir girişimdir” diye konuştu.

EKONOMİ CANLANACAK

KOBİ’lerin büyümesine karşın krediye erişimde sıkıntı yaşadığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci “Nefes Kredisi'nin KOBİ'lerimize sağladığı destek ile ekonomimize canlılık katacağına inanıyor ve piyasalara yeni bir heyecan getireceğini düşünüyorum" dedi. Reel sektörle beraber, ihracat odaklı yüksek teknolojili ürünlerde büyüme hedefinin altını çizen Tüfenkci, 2015'te, 64 bin 752 ihracat yapan girişimcinin yüzde 95'ini KOBİ'lerin oluşturduğunu söyledi. İhracatın yüzde 55'ini KOBİ'lerin gerçekleştirdiğini, ithalattaki paylarının da yüzde 38'i bulduğunu vurguladı.

TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPAN HER ZAMAN KAZANIR

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, projenin devrim niteliğinde olduğunu dile getirdi. Bugüne kadar yapılamayan bir işi hayata geçirdiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu "TOBB ile 365 oda ve borsa olarak ellerimizi taşın altına koyduk. Daha sonra Hazine ve Kredi Garanti Fonu devreye girdi. Bankalar da zararı göze alarak kaynak sağladı. İnşallah piyasaların tedirgin olduğu bugünlerde bu proje umut olur. Çünkü biz şunu çok iyi biliyoruz. Türkiye’ye yatırım yapanlar her zaman kazandı” dedi. 

BANKALAR PROJEDE YER ALMAKTAN MUTLU

Projenin finans ayağını oluşturan kurumlardan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın "Tahmini 5 milyar liranın üzerinde bir kredi hacmini KOBİ'lerimizin hizmetine, son derece uygun faiz oranıyla sunmuş olacağız” dedi. Projedeki tek özel banka konumunda bulunan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de  “KOBİ'ler, işletme sahipleri ve aileleri düşünüldüğünde 25 milyonluk bir nüfusu içeriyor. Bu anlamda projede yer almaktan gurur duyuyoruz” ifadesini kullandı.

200 CEO'YA "KORKMAYIN GELİN" DEDİ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından gerçekleştirilen organizasyonda uluslararası yatırımcılara "korkmayın Türkiye'ye gelin" mesajı verdi. Telekonferans yoluyla yaklaşık 200 uluslararası şirketin üst düzey yöneticisiyle bir araya gelen Şimşek, Türkiye'de yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmelerle ilgili olarak yatırımcıların sorularını cevaplandırarak soru işaretlerini giderdi. Şimşek görüşmede ayrıca Türkiye’deki yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik hükûmet tarafından son dönemde uygulamaya konulan teşvikler ve yeni yasal düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

TÜRK CEO'LARDAN 2017 MESAJI

İş dünyasının geleneksel buluşma noktası CEO Club toplantısı, Vodafone Türkiye’nin ana sponsorluğunda gerçekleşti. Türkiye’nin en büyük holding CEO’larının konuşmacı olarak katıldığı “CEO Ajanda 2017”de, Türkiye’de iş dünyasının mevcut durumu değerlendirilerek 2017 yılına ilişkin hedef ve öngörüler paylaşıldı. Küresel ekonomide yaşanan durgunluk, kurdaki artışlar ve dalgalanmalar sebebiyle zorlu bir yılı geride bırakmak üzere olduklarını dile getiren CEO'lar "Enseyi karartmaya gerek yok" dedi. 2017 için temkinli duruşunu sürdüren CEO'lar yeni yatırımların da sinyalini verdi. 

Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül: 2016’yı 450 milyon dolarlık yatırımla tamamlanıyoruz.  2017'de Vestel'de iki büyük fabrika yatırımına daha başlayacağız. Jeotermalde siparişlerimizi verdik. Pakistan'da yeni bir enerji santraline başlayacağız. İsrail'de enerji yatırımı görüşmeleri sürüyor.

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul: 2017, belirsizliklerle dolu bir yıl olacak gibi. Büyüme biraz daha zor olacak. Ancak her şeye rağmen şirket performanslarımız iyi durumda. Yatırımlarına ediyoruz. Sabancı Holding olarak, CarrefourSA'dan çıkma planımız yok.

Kibar Holding CEO'su Tamer Saka: Alüminyum şirketinde kapasite artırımına yönelik karar aldık. Şubat veya mart ayında devreye alacağız. Ambalaj tarafında da 65 milyon avroluk bir yatırıma başladık. 2017'nin 2016'dan daha iyi olacağını düşünüyorum.  2017'de yatırımlarına devam edeceğiz. 

Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü: Dünyanın başka bir ülkesinde bizim 2016’da yaşadıklarımızın sadece birini yaşasa bile geçireceği travmayı düşünmeden 2017’nin nasıl olacağına, ne yapacağımıza bakıyoruz. Beni iyimser kılan en önemli şeylerden biri bu durumumuz. 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...