Türkler yaptı Putin açtı

Düzenleyen:
Türkler yaptı Putin açtı

Ekonomi Haberleri

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde büyük rol oynayan ICA, St. Petersburg’u uluslararası transferler için bağlantı noktası hâline getiren çevre yolunu hizmete açtı.

Türkiye’de ve dünyada üstlendiği büyük projelerle dikkat çeken İçtaş-Astaldi konsorsiyumu ICA; St. Petersburg’da inşa ettiği ve Rusya için stratejik önem taşıyan Yüksek Hızlı Batı Çevre Yolu’nun açılışını gerçekleştirdi. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı törende; St. Peterburg Valisi Georgy Poltavchenko, IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ve IC İçtaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Çeçen hazır bulundu. Fırat Çeçen “Rusya Federasyonu sınırları içerisinde yer alan ilk ücretli otoyolun yapımında son derece önemli bir rol üstlendik. Ülkenin kamu-özel sektör ortaklığıyla hayata geçirilen en büyük projesinde üstlendiğimiz bölüm, teknik açıdan en zor kesimdi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun ardından Türk mühendisliğinin gücünü ve geldiği noktadaki başarısını bir defa daha gösterdik” dedi.

8 şeritli bir şehir otoyolu olarak, 120 km/s tasarım hızına göre projelendirilen Yüksek Hızlı Batı Çevre Yolu’nun toplam uzunluğu 46,6 km. Rusya için stratejik öneme sahip projenin 11,6 kilometrelik orta kesim inşaatı, ICA tarafından gerçekleştirildi. Burada 22 bin ton ağırlığındaki çelik tabliye, “itme sürme” metoduyla yapılarak dünyada bir ilke imza atıldı. Toplam 150 bin tonu aşkın çelik imalatı ise 15 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı. Yine bu kesimde; 620 metrelik ve 440 metrelik iki adet askılı köprü, toplam 7.740 metrelik viyadük, 400 metre aç-kapa tünel ile hendek içerisinde 2.500 metre yol inşa edildi. Bütün bunların 7,5 km’si denizde yapıldı. İstanbul Boğazı’na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu Projesi’ni de hayata geçiren ICA’nın Rusya’daki projesi, St. Petersburg’u uluslararası transferler için bir bağlantı noktası hâline getirdi.

60 MİLYAR DOLARLIK PROJEYE İMZA ATTI

Rusya, Türkiye’nin 3 numaralı ticaret ortağı; Türkiye ise Rusya’nın 6. büyük ticaret ortağı konumunda... Ukrayna krizine bağlı yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya ekonomisinde oluşturduğu dalgalanma ile “24 Kasım uçak krizi”, iki ülkenin ticaretini olumsuz etkiledi. Son yıllarda 30 milyar doların altına düşmeyen ikili ticaret, 2015 yılında 24 milyar dolarda kaldı. İki ülkenin karşılıklı yatırımları ise 10’ar milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Özellikle Türk müteahhitleri tarafından bugüne kadar Rusya’da toplam değeri 60 milyar doların üzerinde 2 bine yakın proje hayata geçirilirken; Türkiye, doğalgaz ithalatının yüzde 58’ini, petrol ithalatının yüzde 11’ini Rusya’dan sağlıyor. Türkiye’deki ilk nükleer enerji santrali projesi Akkuyu da Rusya ortaklığında gerçekleştirilirken; ikili enerji iş birliği, Türk Akımı projesiyle yeni bir seviyeye taşınıyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...