Bütçede öncelik büyüme ve eğitime

Düzenleyen:
Bütçede öncelik büyüme ve eğitime

Ekonomi Haberleri

Maliye Bakanı Naci Ağbal, eğitim ve büyümeyi esas alan bir bütçe yaptıklarını, gerek kamu yatırımları gerekse reel ekonomiye sağlanacak desteklerle yatırımı ve ihracatı artıracaklarını söyledi

Hükümet gelecek yılın bütçesinde eğitime önemli pay ayırırken, ekonomik büyümeyi esas alan bir yol izleyecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, dün, 2017 bütçesinin sunumunu yaptı. AK Parti hükümetlerinin 2002 yılından bu yana 15’inci bütçesini hazırladığını, bunun hiçbir iktidara nasip olmayan bir rekor niteliğinde olduğunu ifade eden Bakan Ağbal, bütçe gelirlerinin 598, giderlerinin 587 milyar lira, bütçe açığının 46,9 milyar lira olarak tahmin edildiğini söyledi. Ağbal, “2002 yılında bütçe giderlerimizin yüzde 43’ü faiz harcamalarına gidiyordu. 2017 yılında bu oran yüzde 8.9 olacaktır. Bu, bütçe disiplinine açık bir işarettir. Faize değil, vatandaşın refahına harcıyıroz” dedi.

GELİRİN YÜZDE 24’Ü EĞİTİME
Ağbal, 2017’de en büyük payı yine eğitime ayırdıklarına işaret ederek, “Eğitime ayırdığımız kaynağı 122 milyar liraya çıkarıyor, böylelikle bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 20’sini eğitime ayırıyoruz. Başka bir ifadeyle 2017 yılında vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 24’ünü eğitime harcamış olacağız. 2002 yılında bütçeden eğitime ayrılan kaynağın 11,3 milyar lira olduğu göz önüne alındığında tutarın 10’a katlandığını görüyoruz” ifadesini kullandı. Bu sırada muhalefet sıralarından yükselen sesler üzerine, “Yahu ben ne zaman eğitim çok para ayırdığımızı söylesem laf atıyorsunuz. Bu kadar kıskanmayın. Bunlar rakamlar. Bütçeyi vatandaşın refahına harcıyoruz. Dolayısıyla endişelenmeyin” dedi. Ağbal, YURTKUR dahil yüksek öğretime merkezi yönetim bütçesinden ayırdıkları kaynağın da 2002 bütçesine göre 9 kat artırarak 3,6 milyar liradan 37 milyar liraya çıkardıklarını ifade etti. Ağbal, sağlık harcamalarına bütçeden 111 milyar lira kaynak ayırdıklarını, 2017 yılında açacakları yeni yurtlarla toplam yurt kapasitesini 690 bine yükselteceklerini ifade etti.

Yatırıma 78 milyar lira
2017 bütçesinin büyümeyi esas alacağını vurgulayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılında bütçeden yatırıma ayırdıkları payın 69 milyar lira seviyesinde olduğunu, 2017’de bu rakamın 13.7 milyar lirayı bulacağını ifade etti. 2017 bütçesinde tarım sektörü için 10.3, sağlık yatırımları için 7.1 milyar lira kaynak ayrıldı. Bütçeden ayrılan kaynakla Ar-Ge ve inovasyonu güçlü şekilde destekleyeceklerini vurgulayan Ağbal, özel sektörün maliyetlerini aşağı çekecek teşvik ve unsurları da artırdıklarını dile getirdi. Ağbal’ın verdiği bilgiye göre sosyal güvenlik işveren prim desteği olarak 22 milyar lira, Bağ-Kur’lulara prim desteği olarak 1,5 milyar lira dolaylı kaynak ayrıldı. İhracata destek 1 milyardan 3 milyar liraya yükselirken, KOBİ’lere verilen kredi faizlerinin düşmesi amacıyla 1,3 milyar lira faiz desteği bütçesi oluşturuldu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...