Esnafa işsizlik maaşı

Düzenleyen:
Esnafa işsizlik maaşı

Ekonomi Haberleri

Ekonomik olarak zor duruma düşmeleri nedeniyle iş yerini kapatan veya iflas eden esnafın gelir kayıplarını telafi etmek üzere Ahilik Sigortası Fonu kurulacak. Hazırlanan fon taslağına göre sistem, mevcut İşsizlik Sigortası Fonu benzeri bir sistemin kurulması esasına dayanacak.

Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar, noterler, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları da bu düzenlemeden yararlanabilecek.

600 GÜN PRİM

Esnaf ve sanatkârlar, faaliyetlerini bırakmaları ve iflas kararı alarak sigortalılığını sonlandırmaları durumunda işsizlik maaşı için başvuracak. Bu hâllerin dışında, kendi isteği ile iş yerinin faaliyetine son verenler işsizlik maaşı için başvuramayacak. Fondan son 3 yılda en az 600 gün Ahilik Sigortası Primi ödeyenler yararlanabilecek. Prim borcu bulunanlar ise, en az 600 gün prim ödemiş olması şartı ile, 90 güne kadar prim borçları merkezi bütçeden karşılanarak ahilik ödeneği alabilecek. Ahilik ödeneği, asgari ücretin yüzde 40’ından az, yüzde 80’inden fazla olamayacak. Ahilik ödeneği alanlara, ödenek aldığı süre boyunca sağlık hizmeti de verilecek. Hileli iflas ve muvazaalı devirlerde ödemeler ve sağlık hizmetleri yasal faiziyle birlikte geri alınacak. İŞKUR bünyesinde faaliyet yürütecek olan Fonun primleri SGK tarafından toplanacak.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...