Maliye Bakanı Şimşek'ten Gezi Parkı açıklaması

Maliye Bakanı Şimşek'ten Gezi Parkı açıklaması

GÜNDEM Haberleri

Maliye Bakanı Şimşek, son dönem yaşanan olaylara ilişkin, "Bu da bir stres testi Türkiye için ve Türkiye, bu stres testinden sağlam bir şekilde çıkacak" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir programda Gezi Parkı olaylarıyla ilgili soruları yanıtladı. nbsp;Taksim Gezi Parkı'ndaki olayların Türkiye ekonomisine olabilecek etkisinin sorulması üzerine Şimşek, çok ciddi bir dezenformasyon faaliyetinin yürütüldüğünü, bunun da Türkiye'nin algısını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.Son dönemde yaşanan olayların, çok küçük ölçekte olmasına rağmen, Batı'da yansımalarının çok daha büyük ölçekte olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Yani batı, buradaki olayları çok hızlı satın aldı ve satmaya çalıştı" diye konuştu.
Türkiye'den para çıkışının olduğu iddialarına ilişkin de Şimşek, bunun Türkiye ile ilgili olmadığını, gelişmekte olan ülkelerden çıkışın zaten bir süredir başladığını ifade etti. Şimşek, "Geçen haftaya bakarsak, Borsa'dan çıkış çok sınırlı, net olarak, alan da var satan da. Bono tahvil piyasasından çıkan, yok denecek kadar sınırlı. Para piyasasında çok kısa vadeli duran, Türkiye'de bulunan bir miktar para çıktı ki bu sabah Merkez Bankası Başkanımız da bundan bahsetti" diye konuştu.
Bakan Şimşek, bu olaylar nedeniyle reel ekonomide bir bozulma olmadığını da söyledi.
Türkiye'de son dönemde yaşanan olayların yatıştığına dikkati çeken Şimşek, "Ben inanıyorum ki kalıcı bir tahribat olma ihtimali düşük ama algıda kalıcı bir tahribat yaratılmaya çalışıldı. Algı konusunda Türkiye'nin bir restorasyon dönemine ihtiyacı olacak" dedi.
Algıyı düzeltmek için yapılacak çalışmalara ilişkin bir soruyu da Şimşek, şöyle yanıtladı:
"Vatandaşımızın demokratik haklarını kullanma çabası var, bunu zaten biz saygıyla karşılıyoruz ve bu konudaki duyarlılığı takdir ediyoruz. Bunu da yeni söylemiyoruz, başından beri herkes bunu ifade etti. Fakat bu hassasiyetleri sonradan çok büyük ölçekte istismara kalkan bir takım marjinal gruplar, hatta terör örgütleri... Gördünüz siz de, emniyet güçleri açık ve net bir biçimde 'Gezi Parkı'na bir müdahale olmayacak' diyor. Fakat orada şuursuz bir şekilde polise saldırı söz konusu. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu yok. Terör örgütlerinin bir yerlerde kamplaşmasına, orayı işgal etmesine dünyanın hiç bir ülkesi, hiç bir şekilde müsamaha göstermez. Türkiye'nin de göstermesine imkan yok. Başlangıçta belki çok masumane, makul taleplerle ortaya çıkan bir olay söz konusu fakat bunun sonradan istismarı ve kamu binalarına, kamu araçlarına, vatandaşın mülküne çok ciddi saldırılar, tahribatlar söz konusu ve vatandaşımız bunu görüyor. Ben aslında burada büyük bir bir sıkıntı görmüyorum. Vatandaşımız anarşiyi 1970'li yıllarda gördü. Bir çok vatandaşımızın aslında hiç bir şekilde bunu tasvip etmediğini görüyoruz."
"Vatandaşımızın gözünden bunlar da kaçmıyor"
Bakan Şimşek, polisin müdahalesine ilişkin eleştirilerin sorulması üzerine de bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dahil olmak üzere herkesin, "aşırı güç kullanılması söz konusu ise gereken soruşturma ve soruşturmanın sonucunda da ne gerekiyorsa yapılır" dediğini anımsattı.
Böyle bir uygulama varsa, gerekenin yapılacağını vurgulayan Şimşek, "Sonrasında militan, marjinal, hatta terör örgütleri ciddi bir şekilde oraya gelmiştir ve bir takım illegal yapıların bu konuyu istismar ettiği ortada. Başlangıçta bir yanlış uygulama söz konusu ise bizim geriye dönerek bir değerlendirme yapmamız lazım, o konuda bir tereddüt yok ama sonrasına ilişkin olarak, o görüntüler Türkiye'ye yakışmıyor. O görüntüleri bir anlamda çok farklı bir kılıflarla topluma yansıtma çabaları, hatta bunun siyasi istismarı, vatandaşımızın gözünden kaçmıyor" şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...