Saksılardaki tehlike

Düzenleyen:
Saksılardaki tehlike

YAŞAM Haberleri

Evlerde bulunan bazı süs bitkileri, yenildiği takdirde hem çocuklara zarar verebiliyor hem de kuş, kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar üzerinde öldürücü etki yapıyor.

Uludağ Üniversitesi Ziraat fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Zencirkıran, bu yüzden vatandaşların iç mekan bitkilerini seçerken daha dikkatli olmaları uyarısında bulunuyor.
Deve tabanı, açelya, kasımpatı, difenbahya, flamingo çiçeği, kaya sarmaşığı, kaladyum gibi çiçeklerin ulaşılamayan yerde tutulması gerektiğini tavsiye eden Zencirkıran, şöyle diyor: Deve tabanı bitkisinin yaprakları ve gövdesinde bulunan oksalat, yaprakları yendiği zaman hayvanın ağız, dil, boğaz ve dudaklarında acı verici bir yanmaya, deride kızarıklığa ve kaşıntıya sebep olur. Yaprakları, kökü ve gövde öz suyunda seskiterpen laktonlar barındıran kasımpatı ise hayvanla temas ettiğinde deri iltihabına yol açar. Gene yaprakları, kökü ve gövdesi hayvanlar için zararlı olan başka bir bitki de kaladyum. Bu bitkinin yapraklarını ve gövdesini yiyen hayvanın ağzında ve boğazlarında yoğun bir irritasyon meydana gelir. Kaya sarmaşığının yapraklarında bol miktarda saponin adlı bir kimyasal bileşik bulunur. Bu da hayvanlarda baygınlığa ve nefes alamama problemine sebep olur. Bu etkenler, çocuklar için de söz konusu olabilir. 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...