40 bin yabancı öğrenci 1 milyar dolar bıraktı

- Güncelleme:
40 bin yabancı öğrenci 1 milyar dolar bıraktı

Ekonomi Haberleri

Türkiye son yıllarda bölge ülke öğrencileri başta olmak üzere 50'nin üzerinde ülkeden öğrenci çekerken, eğitim pazarından aldığı pay 1 milyar dolara yaklaştı

Dünyada4 milyona yakın bir öğrencidaha iyi bir eğitim alabilmek amacıyla kendi ülkeleri dışında başka bir ülkeye gitmeyi tercih ediyor. Öğrencilerin başka ülkelere gitmesiyle oluşan pazar büyüklüğü ise 160 milyar dolara ulaşmış durumda. Pastadan daha fazla pay alabilmek için harekete geçen Türkiye, artan imajı ve batı standartlarındaki eğitim kalitesiyle yabancı öğrencilerin adresi oldu. Özellikle yakın bölge ülke öğrencilerinin ilgisiyle Türkiye'de öğrenim gören yabancı öğrenci sayısı 40 binlere yaklaşırken hacim de 1 milyar dolara ulaşmak üzere. Türkiye bu pazardan daha çok pay almak için hedefini 100 bin öğrenci ve 3 milyar dolarlık bir gelir olarak belirledi. DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı ve Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, Türkiye'de son yıllarda gelen yabancı öğrenci sayısının hızla arttığını belirterek "2008 yılında Yabancı Öğrenci Sınavı'nın kaldırılması ve devlet tarafından teşvik verilmesi yabancı öğrenci sayısını hızla artırdı. Bu artışta Türkiye'nin yükselen imajı ve başta vakıf üniversiteleri olmak üzere üniversitelerin batı standartlarında eğitim vermesi de etkili oldu" dedi. Türkiye'ye özellikle yakın çevre ülkelerden yoğun ilgi gösterildiğini aktaran Aydın, "Ağırlıklı olarak Orta Doğu, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetlerinden nbsp;öğrenciler geliyor. Bunların yanı sıra Almanya gibi Batı ülkelerinden de Türkiye'yi tercih ediyor. Bir Alman kendi şartlarına göre daha uygun eğitimi burada bulabilmekte ve Türkiye'yi tercih edebilmekte" diye konuştu. Türkiye'de 40 bin civarında yabancı öğrencinin eğitim gördüğünü dile getiren bu öğrencilerin 15 binin burslu olarak okuduğunu söyledi. Bir öğrencinin uluslararası ölçülerde 40 bin dolarlık bir harcama yaptığına dikkat çeken Aydın, "Bu hesapla Türkiye bu pazardan 1 milyar dolara yakın bir pay alıyor ama bu yetersiz. Dünya ölçeğinde bu rakamın daha yukarılara çıkarılması gerekiyor" dedi.Azeri nbsp;öğrenciler nbsp;ilk sırada yer alıyor nbsp;

2012 yılında Türkiye'ye 10 bin civarında yabancı öğrenci geldi. En çok öğrenci ise 4 bin 200 ile Azerbaycan'dan oldu. Bunu 4.110 kişi ile Türkmenistan, 3.800 kişi ile de KKTC takip etti. Ayrıca, Almanya'dan 1.417, Yunanistan'dan 1.340, İran'dan 1.305, Bulgaristan'dan 1.231, Moğolistan'dan 1.000, Rusya'dan 800, Suriye'den 500, Irak'tan 400, Nijerya'dan 250, Birleşik Arap Emirlikleri'nden de 20 öğrenci Türkiye'de okumaya geldi.
Amerika nbsp;ve İngiltere nbsp;servet nbsp;kazanıyor

Dünyada şu anda 4 milyona yakın bir öğrenci başka bir ülkede eğitim görüyor. Bu öğrenciler 160 milyar dolar civarında bir hacim oluşturuyor. Uzmanlara göre önümüzdeki nbsp;4-5 sene içinde başka bir ülkede eğitim gören öğrenci sayısının 7 milyona ulaşması beklenirken, öğrenciler 280 milyar dolarlık bir rakamı da gittikleri ülkelere bırakacaklar. Dünyada şu anda en çok yabancı öğrenciyi 750 bin kişiyle Amerika çekerken İngiltere'de 520 bin, Almanya 400 bin nbsp;Çin Japonya''da 200 bin Malezya 'de ise 85 bin öğrenci eğitim görüyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...