Blender yüzünden bebekler çiğnemeyi öğrenemiyor!

Düzenleyen:
Blender yüzünden bebekler çiğnemeyi öğrenemiyor!

YAŞAM Haberleri

Annelerin yiyecekleri püre ettiği blenderler, bebeklerin çiğnemeyi öğrenmesini engelliyor. Bu durum iştahsız “blender bebek”lerin oluşmasına sebep oluyor

Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği tarafından bu yıl 10’uncusu Antalya’da düzenlenen sağlık kongresine katılan Pediatrik Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Tülay Erkan, bebeklerin beslenmesi konusunda ilk 1000 günün çok önemli olduğunu vurguladı. Erkan, ilk 6 ay sadece anne sütü, 6’ncı aydan 2 yaşına kadar ek gıdayla birlikte anne sütünün devam etmesini tavsiye ettiklerini belirtti. 6 aydan sonra ek gıda almayan bebeklerin demir eksikliği sebebiyle hastalandığını dile getiren Erkan, ailelere blender konusunda da uyarılarda bulundu. Özellikle ek gıdaya geçişte blender kullanılmaması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Erkan, şöyle konuştu: Daha kolay yemesi için yiyecekler blenderdan geçirilirse ileride çok büyük sıkıntılar oluşur. Blender ile pütürsüz hâle getirilen yiyeceği bebek iştahla yiyecektir ama pütürlü yiyeceğe geçince bu aileler doktor doktor geziyor. Bu bebeklere ‘blender bebek’ deniliyor. Bebek pütürlü yiyeceği ağzına aldığında çiğneme, karıştırma gibi hareketleri yaparken öğürme refleksleri yaşayacaktır. Biraz öğürüyorsa çocuk almıyor deyip geri adım atmamak gerekiyor. Bunları doğal karşılamak lazım. Bu hareketlerine katkıda bulunursak çocukların konuşmalarının daha kolay geliştiğini görüyoruz. ‘Çocuk öğürüyor, sanki çıkaracak’ gibi yanlış yorumlarsak ileride yemeyen içmeyen çocuklar hâline gelirler.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...