Kanatları hafifletti 300 milyon $’lık sipariş aldı

Düzenleyen:
Kanatları hafifletti 300 milyon $’lık sipariş aldı

Ekonomi Haberleri

Hafif ve dayanıklı karbon elyaf sayesinde daha verimli ve hafif rüzgâr türbin kanatları üretebilen Akkök Holding şirketlerinden DowAksa, dünyanın en büyük rüzgâr türbini üreticilerinden Vestas ile 4 yıllığına 300 milyon dolarlık anlaşma yaptı

Ekonomi Servisi
Türkiye ve yurt dışına yayılmış 18 üretim tesisi bulunan ve 5 bini aşkın kişiye istihdam sağlayan Akkök Grubu bu yıl yatırımlarını 1,2 milyar liraya çıkaracak. Ekonomi basını ile önceki akşam iftar yemeğinde bir araya gelen Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü ve Akkök Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Raif Ali Dinçkök, Holding’in gelecek planlarını ve yatırımlarını anlattı. Grubun yatırım konusunda frene basmayacağını belirten Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü “Amacımız Akkök Holding’i gelecek için teknoloji üreten bir konuma getirmek. Bu yüzden yatırımlarımızı da bu doğrultuda gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz” dedi. Grup şirketi DowAksa’nın dünyanın en büyük rüzgâr türbini üreticilerinden biri olan Vestas ile türbin kanatlarında kullanılan karbon elyaf pultruze profillerin tedariki için 4 yıllık bir kontrata imza attığını anlatan Ahmet Dördüncü “Yapılan anlaşma ile 4 yılda 300 milyon doların üzerinde karbon elyaf kompozit malzeme satacağız. Fabrikanın yıllık kapasitesi şu anda 3 bin 500 ton. Devlete teşvik için başvurduk. Teşvik ile kapasite artırma yatırımı gerçekleştireceğiz. DowAksa’nın kuruluşunda açıkladığımız 1 milyar dolarlık yatırıma ulaşma hedefimiz konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.  
KATMA DEĞERİ YÜZDE 300’E ULAŞTI
Siparişi almalarının en önemli nedeninin, türbinler için daha dayanıklı ve hafif karbon elyaf malzeme üretecek teknolojiye sahip olmaları olduğunu kaydeden Dördüncü “Hafif ve dayanıklı karbon elyaf sayesinde daha verimli ve hafif kanatlar yapmak mümkün olacak. İleri teknoloji ile üretilen bu kanatlar, rüzgâr türbininin daha verimli çalışmasını sağlayacak” ifadelerini kullandı. Türkiye’de üretilecek dayanıklılığı yüksek, hafif parçaların Vestas’ın Türkiye ve Avrupa’daki müşterilerinin yanı sıra Orta Doğu, Afrika ve Hindistan’daki müşterilerinin tesislerine de gönderileceğini belirten Dördüncü “Bu inovatif ürünün katma değer oranı yüzde 300’e ulaşmış durumda. Örneğin kilosu 1,5 dolar oran malzemeyi (akrilonitril) işleyerek kilosu 30 dolar olan bir ürün ortaya çıkarabiliyoruz” diye konuştu.
GELECEĞİN OTOLARINDA KULLANILACAK
Karbon elyaf için geliştirilen teknolojinin gelecekte pek çok alanda kullanılacağını da vurgulayan Dördüncü, şöyle devam etti: “Geleceğin otomobillerinde karbon elyaf kullanımında artış olacak. 2020 itibarı ile birçok ülkede emisyon düzenlemeleri devreye girecek. Bu sebeple otomotiv üreticiler araçları hafifletmek için karbon elyaf kullanımını artırmak zorunda kalacak. Havacılık teknolojisinde de karbon elyafın önemi daha da artacak. Yalova’da üretilen karbon elyaflar geleceğin hafif ve sağlam otomobillerinde yer alacak.”

‘Beykoz’da fırsatları değerlendireceğiz’

Gayrimenkul sektöründe de iddialı olduklarını belirten Ahmet Dördüncü “2017 yılının başında Akiş GYO’nun Saf GYO ile birleşmesiyle Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklarından biri olduk. Akiş GYO’nun 2017 ilk çeyrekte özkaynak değeri 2,36 milyar TL’ye, ilk çeyrek toplam varlıklarının değeri ise 4 milyar TL’ye ulaştı” dedi. Bağdat Caddesi üzerinde de 4 farklı proje gerçekleştirdiklerini anlatan Dördüncü, “Bu projelerin önemli bir kısmını 2017 yılı içerisinde tamamlayacağız. Bunun dışında Beykoz’daki konut arz açığı fırsatını da değerlendiriyoruz. 2018 yılı itibariyle yaklaşık 40 bin m²lik alanda konut+ticari nitelikte bir projeye başlayacağız” dedi. 

Yurt dışında şirket bakıyor

∂ Geçen yıl yaşanan darbe girişimi, dünya ekonomisinde yaşanan çalkantılara rağmen Akkök Holding’in 700 milyon lira yatırım yaptığını anlatan Dördüncü, bu yıl bu rakamı 1,2 milyar liraya çıkarmayı planladıklarını söyledi. Bu yatırım tutarının yüzde 65’i kimya alanında, yüzde 17’si gayrimenkul alanında, yüzde 15’i enerji alanında ve kalan yüzde 3 ise diğer alanlara yapılacak. “Yaşadıklarımızın 10’da biri başka ülkede yaşansaydı Türkiye’nin gösterdiği direnci gösteremezdi” diyen Dördüncü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl Ak-kim Avrupa’da bir şirket satın aldı. Yıl sonuna kadar bir şirket daha almayı planlıyor. Grup olarak organik ve inorganik büyüme yollarına bakıyoruz. 2023 yılında Akkim’i 1 milyar dolar cirosu olan bir şirket haline getirmek istiyoruz. Dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi olan ve pazar payı yüzde 17’i olan Aksa Akrilik ise geçen yılı 1 milyar 954 bin TL ciro ile kapattı. Aksa Akrilik’in bu yılki planları arasında yılsonuna kadar modakrilik elyaf için ilk aşamada 14 milyon dolar yatırım yapmak bulunuyor. Yeni ürünümüzle Japonya, Çin ve Tayvan’a rakip olacağız.”

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...