20 milyar dolarlık pazara göz diktik

Düzenleyen:
20 milyar dolarlık pazara göz diktik

Ekonomi Haberleri

Dünyada yüz milyonlarca insan, inandığı dinin kutsal saydığı yerleri ziyaret edip 20 milyar dolar harcıyor. Türkiye, 43 ilde bulunan inanç merkezleriyle dev pastadan pay almaya aday...

Damla Peker ANKARA
Ülkelerinin dışına seyahat eden insan sayısı 1,2 milyara ulaştı. Bu kişilerin önemli bir bölümü inanç turizmi kapsamında seyahat ederek 20 milyar dolarlık dev bir pazar oluşturuyor.  Binlerce yıllık tarihi boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan Türkiye’de de çeşitli dinlerin kutsal saydığı çok sayıda merkez bulunuyor. İnanç turizmine yönelik çalışmaların 1995 yılından sonra hızlandığı Türkiye’de Van Akdamar Kilisesi ile Trabzon Sümela Manastırı’nın 2010 yılında ibadete açılmasıyla iki bölgede de önemli bir hareketlilik sağlandı. Turizm hareketindeki bu gelişme, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çeşitli üniversitelerin iş birliği ile yeni çalışmaları gündeme getirdi. Bu çalışmalarla seyahat acenteleri tur programlarına inanç merkezlerini dâhil ederken, bu özelliği taşıyan merkezlerde bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları hız kazandı. 

Türkiye’nin gözdesi Sultanahmet
TÜRSAB’ın inanç turizmi raporuna göre; dünyada en çok ziyaret edilen kutsal mekânlar sıralamasında ilk sırada her yıl ayrı ayrı 30 milyon kişiyi ağırlayan Tokyo’daki Meiji Shrine ve Sensoji Tapınağı yer alıyor. Bunu Hindistan’daki Kashi Vishwanath Tapınağı ve Meksika’daki Our Lady of Guadalupe Bazilikası izliyor. Türkiye’de ise İstanbul’daki Sultanahmet Camii turistlerin gözde merkezi olurken;  yıllık ziyaretçi sayısı ise yaklaşık 5 milyonu buluyor. Sultanahmet Camii ardından en çok ziyaret edilen ikinci mekân ise Ayasofya.

İşte inanç turizmi merkezleri
İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin 43 şehrinde özellikle İslamiyet açısından büyük önem taşıyan kutsal mekânlar bulunuyor. Bunların dışında diğer dinler için de şu merkezler yoğun ziyaret alıyor:
¥ Hatay merkezde St. Pierre Anıt Müzesi,
¥ İçel-Tarsus’ta St. Paul Anıt Müzesi,
¥ İzmir Selçuk’ta Meryem Ana Evi,
¥ Antalya Demre’de St. Nicola Kilisesi,
¥ Bursa İznik’te Ayasofya,
¥ Manisa’da Sard Sinagogu,
¥ Manisa Alaşehir’de Alaşehir Kilisesi,
¥ Yine Akhisar’da Akhisar Kilisesi,
¥ Isparta Yalvaç’ta Psidia Antik Şehri,
¥ Nevşehir Derinkuyu’da Ortodoks Kilisesi
¥ Denizli Pamukkale’de Laodikya Antik Şehri.

Otel yapılırken güzergâha dikkat edilsin
Türkiye inanç turizminde önemli bir konumda olsa da birçok ilde konaklama sıkıntısı yaşanıyor. Bakanlık, İnanç Turizmi Projesiyle, üç semavi dinin günümüze kadar ulaşan önemli ziyaret merkezlerinin çevre düzenlemesi, aydınlatma, ulaşım gibi açılardan ele alarak iyileştirilmesi ve tanıtımını yaparak ziyaretçi sayısını arttırmayı hedeflerken; sektör de en büyük meselelerden biri olan konaklama ile ilgili sıkıntılara çözüm tavsiyesi getirdi. Bu sıkıntıların aşılması için inanç turizmi güzergâhlarında otellerin yapılmasının teşvik edilmesi ve Türkiye’nin bu alandaki zenginliğine yönelik yurt dışı kampanya ve tanıtımlara ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...