Yeni Anayasa çalışmalarında son durum

Yeni Anayasa çalışmalarında son durum

GÜNDEM Haberleri

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda uzlaşma ve mutabakatı sonuna kadar zorlamaya gayret ettiklerini bildirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin, nbsp; nbsp;''Masada temsil edilen siyasi partiler içinde en fazla sandalyeye sahip parti olarak nbsp;uzlaşma ve mutabakatı sonuna kadar zorlamaya gayret ediyoruz'. CHP'li Kart, 'Meclis Başkanı'nın liderlerle görüşmesi, çalışmaların akıbeti konusunda olmayacak'. MHP'li Öztürk, 'Buradan sonuç alınamayacağına inanıyorlarsa hiç kimseyi zincirle bağlamış değiliz. Masadan kalkarlar, olur biter'. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, nbsp; TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda temsil edilen siyasi partiler içinde en fazla sandalyeye sahip parti olarak, uzlaşma ve mutabakatı sonuna kadar zorlamaya gayret ettiklerini bildirdi. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, nbsp; Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yaptığı toplantıda, yeni anayasa çalışmaları konusunda gelinen noktayı değerlendirirken, bundan sonraki süreci de ele aldı. nbsp; Komisyon üyeleri, yaklaşık üç saat süren toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Komisyon üyesi ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, toplantıda şu ana kadar yapılan çalışmaların değerlendirildiğini, yapılan tespitlerin siyasi parti genel başkanlarıyla paylaşılmasına karar verildiğini söyledi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in randevu alarak gelinen noktayı kendileriyle paylaşacağını belirten Şahin, " Sadece 48 maddede mutabakat sağlanmıştı. Neden tam bir mutabakat sağlanamadı, yazıma başlanalı bir yılı geçtiği halde...Bununla ilgili olarak genel başkanlarla bir değerlendirme yapılacak. Takıldığımız, siyasi partilerin kendi görüşlerinde ısrar etmeleri nedeniyle nbsp; mesafe alamadığmız maddeler ve madde başlarıklarını da sayın Meclis Başkanmız genel başkanlarla görüşerek bunların aşılması konsunda kendilerinden yardım talep edecek. Bu liderler turundan sonra Çiçek başkanlığında bir araya gelerek görüşmenin sonuçlarını değerlendireceğiz ama yazım komisyonumuz çalışmalarına devam edecek" diye konuştu.
Şahin,"Başbakan'a başkanlık sisteminden vazgeçilmesi de götürülecek mi?" sorusuna, "Meclis Başkanımız tam bir mukatabakat sağlanamamasının nedenlerini değerlendirirken herhalde buna benzer hususları da paylaşacaktır diye düşünüyorum" karşılığını verdi.
Çiçek'in ne zaman liderlerle görüşeceği sorusuna Şahin, "Meclis Başkanımızın liderlerden alacağı randevu, onlarla görüşmesi ne zaman tamamlanır? Önümüzdeki hafta başından itibaren randevu talepleri gerçekleşir. İnşallah o hafta içinde bu görüşmeler yapalırsa biz komisyon olarak bir araya gelip sonuçları değerlendireceğiz" dedi. nbsp; nbsp;
Şahin, nbsp; 177 madenin görüşüldüğünü, 48 madde üzerinde mutabakat sağlandığını, 129 maddede ise mutabakat sağlanamadığına işaret ederek, "Her partinin kırmızı çizgim dediği bir takım çizgiler var. Burada o siyasi partileri temsil eden arkadaşlarımız, o kırmızı çizgileri kaldırdık, esnettik diyemiyor. Bunu kim diyecek, kendilerini görevlendiren siyasi parti liderleri diyebilecek. O nedenle Çiçek'in yapacağı bu ziyaretler önem arzetmektedir. Onların sonuçlarını görelim. En azından esneyebilir. Biz AK Parti olarak mutabakatla yeni anayasa metni ortaya koyma konusundaki samimi çalışmalarımıza devam ediyoruz. Masada temsil edilen siyasi partiler içinde en fazla sandalyeye sahip parti olarak uzlaşma ve mutabakatı sonuna kadar zorlamaya gayret ediyoruz" diye konuştu.
Şahin, "Kırmızı çizgiye AK Parti'nin Başkanlık önerisi de dahil mi?" sorusuna, "Sanıyorum Meclis Başkanımız, Başbakanımızı ziyaret ettiğinde bu konuyu da gündeme nbsp; getirecektir" nbsp; dedi.
-"Olamamazlık durumuya karşı karşıyayız"-
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, Komisyon'un ayrıntılı bir derlendirme yaparak, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in liderleri ziyaretine karar verildiğini anlattı. Çiçek'in şu ana kadar ortaya çıkan verileri, yaşanan sorunları liderlerle paylaşacağını, orada ortaya çıkan iradeleri Komisyon'un yeniden değerlendireceğini belirten İyimaya, şöyle konuştu: "Çalışmaya tamam mı devam mıyı şu anda değerlendirme durumunda değiliz. Ama şu da var; tükettiğimiz süre ile ürettiğimiz miktarı karşılaştıracak olursak önümüzdeki mahalli seçimler de düşünüldüğünde, bir anayasayı hazırlayabilme imkanının olmadığı ortaya çıkıyor. Benim değrlendirmeme göre, Komisyon müzekereci ama mutabakatçı değil. Müzakere için bol vakit harcıyoruz, mutabakat için sonuç elde edemiyoruz. Bu anayasa yapma iradesinin dolaylı olarak yokluğu şeklinde de yorumlanabilir. Bizim bundan önceki kararımız, yasama yılının sona ermesine kadardı. Bundan sonra devam edip etmeyeceği meselesini Başkanımız liderlerle değerlendirme yaptıktan sonra Komisyon çözecektir. Başkan da orada kendi yetkilerini kullanacaktır. Başkanımız belki yarın görüşebelir, nihai değerlendirme Pazartesi yapılabilir belki."
İyimaya, bir soru üzerine, Komisyon'u çalışmalarına devam edip etmeyeceği konusunda karar alınmadığını belirterek, yazım komisyonunun yarın çalışacağını söyledi. Komisyon'un büyük ölçüde ikinci müzakeresini de tamamladığını anlatan İyimaya, "Bir olamamazlık durumuyla karşı karşıyayız. Liderlerle müzakerede bu olamamazlık durumunu aşabalir miyiz sorusuna cevap aranacak. Liderler turunun bu hafta sonunda tamamlanabileceğini sanıyorum" dedi.
-"Liderler turu devam mı, tamam mı niteliğinde değil"-
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, nbsp; Komisyonda mutabık kalınan madde sayısının 48 olduğunu belirterek, "Bunun yanında yeşile yakın, bir iki fıkrası kırmızı olarak çıkanları da kattığımızda mutabık kalınan madde sayısı 60'a ulaştı. AK Parti'nin sunduğu Başkanlık taslağı nedeniyle etkilenen madde sayısı bizim tespitimize göre 39 madde, MHP'ye göre 41. Madde toplamı 177 değil, 160 maddenin altında olması söz konusudur. Kamuoyunun, Komisyon çalışmalarının verimliliğini buna göre değerlendirmeli" dedi.
Çiçek'in liderlerle görüşmesinin nbsp; Komisyon'un çalışmalarının devamı ya da sonlandırılması anlamında olmadığını ileri süren Kart, çalışmaların daha verimli ve etkin olabilmesi bakımından Çiçek'in liderlerle görüşmesinde yarar görüldüğünü söyedi.
"Meclis Başkanı, Komisyon çalışmalarının akibeti, ömrü konusunda liderlerle bu anlamda bir görüşme yapmayacak. Bu görüşme, tamam mı devam mı niteleğinde değildir" diyen Kart, çalışmaları bloke eden, belirsizliğe ulaştıran konuları paylaşmak durumunda olduğunu söyledi.
Kart, "Söz gelişi başkanlık taslağı konusunda...Bunun yaşattığı handikabı, tıkanmayı Meclis Başkanı artık paylaşmak durumundadır. Meclis Başkanı'nın şimdiye kadar ki aşamada genellikle yapıcı katkısı olduğunu ifade ettik ama ancak kritik aşamalarda sayın Başkan sorumluluk ve inisiyatif üstlenmekten kaçınmıştır. Bu sorumluluğunu hatırlattık kendisine. Umarım Meclis Başkanı, bu sorumluluk ve inisiyatifi çerçevesinde bu blokajları kaldırmak konusunda üstüne düşeni gösterecektir" dedi.
İktidarın Komisyon görüşmelerinde ayrı, kamuoyuna karşı ayrı tavır içinde olduğunu savunan Kart, "Komisyon çalışmaları ömrünü doldurduysa o zaman biz müzakerelere niye devam ediyoruz? Meclis Başkanı, liderlere siyasi partilerin durduğu noktaları, hassasiyetlerini elbette ifade edecektir. Ama liderlerden sizin kırmızı giçizgileriniz nedir, ne değildir diye onları adeta angaje edecek yaklaşım içinde olacağına ihtimal vermiyorum " diye konuştu. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
-"'Beğenmeyen masadan kalkar"-
MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, nbsp; Komisyon'da ortaya çıkan arzu üzerine Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in liderlerle görüşeceğini belirterek, çalışmalar hakkında kendilerine bilgi verileceğini söyledi. Öztürk, "Bu, Komisyon'un ömrüyle ilgili bir karar değil, bugüne kadarki çalışmalarla ilgili olarak liderler bilgilendirilecek. Çalışmalar devam edecek. Zaten Yazım Komisyonu çalışmalarına devam edecek. Anayasa yapma imkanı olmadığına inanan üyeler masadan kalkar. Bu kadar basit. Şuraya, buraya dökmeye gerek yok, çalışma usullerimiz ortada. Buradan sonuç alınamayacağına inanıyorlarsa hiç kimseyi zincirle bağlamış değiliz. Masadan kalkarlar, olur biter" dedi.
Öztürk, bir gazetecinin "liderler yapılmamasına karar verirse ne olur?" sorusuna, "O zaman yapılacak bir şey yok. Biz liderlerin ve parti yönetimimizin iradesiyle buradayız. Onların iradesi farklı şekilde tecelli ederse, bizim yapacağımız bir şey yok, bu masa kendiliğinden bitmiş olur. Ama burada paralel bir masa kurulmuş ve onun işlerlik kazanması için gayret içindelerse, kimseyi tutmuyoruz buradan. Belli masalarda verilmiş sözleri yerine getiremeyeceklerine inanlar varsa, paralel masayı kurmuşlardır. Geçerler orada çalışmalarına devam ederler ama bu masa ömrünü çalışma usuleri içinde sonlandırma durumuyla mükelleftir. Onun da yolu, beğenmeyen masadan kalkar" karşılığını verdi. nbsp;
- "Türkiye yeni anayasa yapmak zorunda"
BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Daniş Beştaş da Komisyon çalışmalarının devam ettiğini belirterek, henüz tam bir mukatabat sağlanmadığını söyledi. nbsp; "Türkiye, yeni anayasasını yapmak zorunda" diyen Beştaş, Komisyon çalışmalarının önemli olduğunu vurguladı.
Bektaş, 4 siyasi parti ve 4 farklı yaklaşımın yürüttüğü müzakerenin ilelebet süremeyeceğini vurguladı.söyledi.
Meral Daniş Bektaş, "Bu masada, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri dikkate alan çağdaş bir normu yakalanmalı. Savaş tazminati konusundaki eleştirileri kabul etmemiz mümkün değil. Şu anda halen yürürlükte yasa var ve zarar gören insanlar başvuruları sonucu tazminat alıyor. Tam mukatabata gidersek, herkes tek başına kaldığı kendi önermelerini gözden geçirecektir. Bu nbsp; masada esneme konusunda azami gayret gösteriyoruz zaten. Tüm tartışmalara rağmen masada oturmaya devam ediyoruz. Kırmızı çizgileri esnetmeden ziyade, herkesin kendi pozisyonunu gözden geçirmesi gerekiyor" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...