Çalışanlar için teşvik eden düzenleme! Buluş yap, parayı kap

Düzenleyen:
Çalışanlar için teşvik eden düzenleme! Buluş yap, parayı kap

Ekonomi Haberleri

Çalıştığı kurumda buluş yapanlar, bundan elde edilen kâra ortak olacak. Kazanç, asgari ücretin 150 bin katına kadar yükselebilecek.

Çalışanları ilgilendiren ve Türk Patent Kurumu tarafından hazırlanan önemli bir yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre çalıştığı kurumda buluş yapanlara, bundan elde edilen kazanca göre ödeme yapılacak. Buluşa ilişkin bedelin belirlenmesinde, ekonomik değeri, çalışanın işletmedeki görevi ve işletmenin hizmet buluşunun gerçekleştirilmesindeki katkısı dikkate alınacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara buluşları için ödenecek bedel, buluştan elde edilen net gelirin üçte birinden az olamayacak. Yönetmelikte yer alan uygulamalara göre söz konusu rakam, asgari ücretin 150 bin katına kadar yükselebilecek. Tarafların anlaşamamaları hâlinde uyuşmazlık, tahkim yoluyla çözümlenecek. Çalışan kişi bir hizmet buluşu yaptığında, bunu yazılı olarak ve geciktirmeden işverene bildirecek. İşveren de söz konusu buluşu kaydedecek. İşverene bildirimde bulunmadan patent başvurusu yapılması halinde, başvuru sahibine karşı dava açılabilecek. İşveren, hizmet buluşu ile ilgili olarak tam veya kısmi hak talebinde bulunabilecek. Bu durumda çalışan, işverenden buluştan faydalanma karşılığı olarak bedel isteyebilecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...