Güvenliğe bütçeden 5 milyar dolar

Düzenleyen:
Güvenliğe bütçeden 5 milyar dolar

Ekonomi Haberleri

Irak ve Suriye sınırlarında alınan tedbirler ve muhtemel sınır ötesi operasyonlar, yeni kaynak ihtiyacını doğurdu. Askerî personel ve teçhizat temini için savunma bütçesi artırılıyor

Ünsal Ergel ANKARA
Türkiye, bölgesel belirsizliklerin artması sebebiyle önümüzdeki dönemde savunma sanayisine daha büyük pay ayıracak. Bu kapsamda Türkiye, bu yıl 5 milyar dolarlık bir savunma bütçesi oluşturmayı planlıyor. Ayrıca “daha çok millîleşmiş” savunma sistemleri oluşturulacak. Son dönemde yapılan NATO toplantılarında, ittifakın bütün üyelerinin “savunma harcamalarını yükseltmesi” kararlaştırılmıştı. Türkiye’nin konum itibarıyla istikrarsız bir bölgede bulunması, daha hızlı adım atma ihtiyacını da beraberinde getirdi. Özellikle Irak ve Suriye sınırlarına yapılan yatırımlar, bu harcamaların ana kalemini oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde İdlib ve Afrin’e yönelik muhtemel askerî çalışmalar, çatışmasızlık bölgelerinin güvenliğinin sağlanması gibi konular Türkiye’nin gündeminde bulunuyor. Sınır ve sınır ötesi bu tedbirler, hem askerî personel hem de teçhizat ve malzeme temininin artmasına sebep oluyor. Bunun da bütçeye yansımasının bu yıl oldukça yüksek olması bekleniyor. Öte yandan Türkiye’nin, özellikle son yıllarda açık ya da örtülü bir silah ambargosuyla karşı karşıya olduğu da biliniyor. Buna tedbir olarak da, son dönemde savunma unsurlarının millîleştirilmesi için büyük yatırımlar yapılıyor.

Kaplan imtihana hazır
Türk savunma sanayii açısından, tank sınıfında ihraç edilecek ilk araç olacak Kaplan MT, arazi testleri için Endonezya’ya ulaştı. Kaplan MT, Ulusal Silahlı Kuvvetler Günü resmigeçidinde (geçit töreninde), Endonezya ordusu tarafından kullanılarak halkın karşısına çıkacak. Kaplan, savunma sanayiinin önde gelen zırhlı kara aracı üreticilerinden FNSS ile Endonezyalı PT Pindad firması tarafından Türkiye’de tasarlanıp geliştirildi. FNSS Üst Yöneticisi Nail Kurt “Bizim için çok özel bir araç olan Kaplan MT’nin arazi performansını sahada gösterdiğimizde, bu tasarımın etkinliğini daha net gözler önüne sereceğiz” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...