Bu kadar yüksek faizle kim yatırım yapar?

Düzenleyen:
Bu kadar yüksek faizle kim yatırım yapar?

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı “Faizlerdeki düşüş, istediğimiz noktada hâlâ değil. Piyasa faizinin yüzde 20 olduğu bir ülkede, yatırım ve istihdam artabilir mi? Artık bunu aşmamız lazım” dedi

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bir yandan bölgesindeki krizlerle mücadele ederken diğer yandan hedeflerine doğru ilerleme gücüne sahip olduğunu, bu noktada asla ihmal edilmeyen alanların başında ekonominin geldiğini vurguladı. Partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Erdoğan “Böylesine derin iç ve dış dalgalanmalarla karşı karşıya iken, ekonomide kontrolü elde tutmak kolay değil. Küçük sarsıntılar dışında bunu başardık, yılın ilk yarısında elde edilen yüzde 5,1 düzeyindeki büyüme rakamları, ekonominin doğru yolda olduğunu gösterdi. Yatırımlar ve tüketim birlikte arttı. Gelinen noktada 15 Temmuz darbe girişimi, ihracat ve turizm gelirlerindeki düşüş, finansal sıkılaşma ve bunların tetiklediği belirsizlik algısı büyük ölçüde geride kaldı. Kredi Garanti Fonu gibi uygulamalarla nakit akışı hızlandırıldı” dedi.
BU BİR MUSİBET
Faizlerdeki düşüşün hâlâ istedikleri noktada olmadığını vurgulayan Erdoğan “Eğer faizlerde düşüşü sağlayamazsak, bilesiniz ki birçok musibet bizi beklemektedir. Bunu bir defa kesinlikle halletmemiz lazım. Şu anda piyasa faizlerinin yüzde 20’yi yakaladığı bir dönemdeyiz. Böyle bir ülkede yatırımcı yatırım yapabilir mi, istihdam artabilir mi, artmaz. Ondan sonra birçok sefil ailelerle karşı karşıya kalırız. Bunu bir defa aşmamız lazım. Merkez Bankasının ve ilgili diğer kurumların kararlı politikalarıyla Türk lirasındaki değer kaybı durdu. Hatta kısmı bir yükseliş yaşandı. Hep söylüyorum, yüksek faiz asla enflasyonu aşağı çekmeyecektir. Onun önündeki en önemli engeldir. Faiz düşerse, enflasyon düşer. Ama şu andaki anlayış ne? Ters orantılı!.. Hâlbuki öyle değil, göreve geldiğimizde faiz yüzde 63’tü, bunu aşağı çekmeye başladık ve enflasyon yüzde 30 civarındaydı, çektikçe enflasyon da düştü. Varlık Fonu’nun da içeride ve dışarıda ihtiyaç duyduğumuz yatırımların katalizörü olacağını ümit etmiştik. Ancak fonun henüz böyle bir kapasiteye kavuşmadığı da bir gerçektir. Bu sıkıntıyı da en kısa sürede aşarak, Varlık Fonu’nu büyüme için ihtiyaç duyacağımız yatırımların en önemli destek unsuru hâline getirileceğimize inanıyorum” diye konuştu.

İzah etmeden vergi artmaz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde tartışılan vergi artışlarına da değindi. Erdoğan “Vergi artışı yapılır ama bir şartla... İnsanları, yaptığı fedakârlıkla elde edilen kaynağı nereye kullanacağımıza ikna etmemiz şartı ile bunu yapabiliriz. Aksi takdirde ‘Ben yaptım, oldu’ anlayışına, ekonomi politikalarında da yer yoktur. Milletimize taahhüdümüz, ekonomide nimet-külfet dengesini en doğru şekilde kurmaktır. İçinde insanın olmadığı, halkı mutlu etmeyen bir ekonomi politikasının, tüm hedefler tutturulsa dahi anlamlı olmadığına inanıyorum. Yapmamız gereken, hem hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak, hem milletimizi mutlu edecek, hem de mali kontrolü elden kaçırmayacak bir ekonomi yönetimi anlayışına daha sıkı sarılmaktır” dedi.

Bankaların kârı 33,3 milyar lira
Türk bankacılık sektörünün net kârı, bu yılın ocak- ağustos döneminde 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 25,3 artarak 33 milyar 280 milyon liraya yükseldi. Sektörün aktif büyüklüğü 2 trilyon 989 milyar 909 milyon lira oldu. Ağustos sonu itibarıyla en büyük aktif kalemi olan krediler 1 trilyon 954 milyar 148 milyon lira, menkul değerler 368 milyar 461 milyon lira olarak hesaplandı. 2016 yıl sonuna göre sektörün aktif büyüklüğü yüzde 9,5 ve krediler yüzde 12,7, menkul değerler toplamı da yüzde 4,8 arttı. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...