Kadınlarda KOAH artıyor

Düzenleyen:
Kadınlarda KOAH artıyor

SAĞLIK Haberleri

Akciğer içindeki hava yollarının tıkanmasıyla gelişen ve hastanın nefes alıp vermesini zorlaştıran kronik bir hastalık olan KOAH’ın Türkiye’de 5 milyon kişiyi etkilediğini söyleyen KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, bu hastalığın kadınlar arasında hızla arttığına dikkat çekerek “Araştırmalara göre, 1980 yılından bu yana kadınlar arasında KOAH’a bağlı görülen ölümler üç katına çıkarken, erkeklere oranla kadın hastalarda görülen yeni KOAH vakaları yaklaşık 3 kat daha hızlı artış gösteriyor” dedi.

Ziyneti Kocabıyık

Tüm dünyada ölüm sebepleri arasında üçüncü sırada yer alan KOAH’la ilgili farkındalığın düşük olduğunu ve 10 hastadan 9’unun hastalığın farkında olmadığını belirten Akciğer Hastaları Dayanışma Derneği (AHDADER) Başkanı Hasan Yılmaz “Tütün kullanımı, pasif sigara içiciliği, hava kirliliği, mesleki toz ve kimyasallarla genetik faktörler KOAH oluşumunda rol oynuyor. KOAH’ın en önemli belirtileri nefes darlığı, öksürük ve balgamdır. Ancak belirtilerin farklı solunum yolu hastalıklarıyla da örtüşmesi teşhisi zorlaştırmaktadır” diye konuştu.

Prof. Dr. Süerdem, kadınların KOAH’la ilgili daha şanssız olduğunu söyleyerek “Sigara içen KOAH hastası kadınların akciğer fonksiyonlarında, erkeklere oranla yüzde 20 oranında daha fazla azalma görülüyor. Sigara kullanan KOAH hastası kadınlar, erkek hastalara göre yüzde 50’den daha fazla oranda hastaneye kaldırılıyor. Sigara kullanmadığı halde KOAH teşhisi koyulanlar genelde kadın hastalar” dedi.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...