Kanseri koklayarak teşhis edecekler

Kanseri koklayarak teşhis edecekler

SAĞLIK Haberleri

Annesini kanser hastalığından kaybeden Veteriner Hekim Tuncay Eker’in hazırladığı projede eğitimli köpeklerin kanseri koklayarak teşhis etmesi hedefleniyor.

Ziyneti KOCABIYIK

Samsun Tekkeköy Gelemen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ilginç proje ile ilgili bilgi veren Eker, bu çalışmaların benzerinin İtalya, İngiltere, ABD, Almanya, Kanada, Japonya gibi ülkelerde sürdüğünü belirterek,  “Temel eğitim almış köpeklerde 3 ila 6 ay içerisinde kanser teşhisine başlayabileceğiz. Kanseri koklayarak belirleyecekler. Kolon, bağırsak, mide, ince bağırsak kanserlerinde dışkıyı koklatıyoruz. Prostat, rahim, yumurtalık, böbrek ve idrar kesesi kanserlerinde idrarı koklatıyoruz. Deri ve meme kanserlerinde deriyi, akciğer kanserlerinde ise nefesi koklatıyoruz. Bu köpekleri yetiştirerek Türkiye'ye dağıtmak istiyoruz. Türkiye'de bazı merkezler kurarak teşhislerin burada yapılmasını hedefliyoruz. Golden, labrador, drahthaar, kopa, panter gibi kokuya duyarlı hayvanları kullanmayı düşünüyoruz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...