Mehmet Şimşek, 'İlk 6 ayda bütçe 3,1 milyar lira fazla verdi'

- Güncelleme:
Mehmet Şimşek, 'İlk 6 ayda bütçe 3,1 milyar lira fazla verdi'

Ekonomi Haberleri

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk 6 ayında bütçenin 3,1 milyar lira fazla verdiğini bildirdi.

Mehmet Şimşek, makro ekonomik gelişmeler ve 2013 yılı Ocak-Haziran dönemi bütçe gerçekleşmelerine ilişkin Maliye Bakanlığında basın toplantısı düzenledi. Haziran ayında bütçe açığının 1,2 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildiren Şimşek, bütçe açığının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81 azaldığına dikkati çekti. Bütçenin yılın ilk 6 ayında 3,1 milyar lira fazla verdiğini ifade eden Şimşek, geçen yılın ilk 6 ayında bütçenin 6,7 milyar liralık açık verdiğini anımsattı. Şimşek, geçen seneye göre yaklaşık 10 milyar liralık bir iyileşmenin söz konusu olduğunu vurguladı. Bütçe açık hedefinin bu yıl yaklaşık 34 milyar lira olduğuna işaret eden Şimşek, "İlk 6 ayda bütçemizin fazla vermiş olması elde ettiğimiz güçlü performansı en iyi şekilde ortaya koymaktadır" diye konuştu. AK Parti iktidarlarına kadar ilk 6 ayda bütçede fazla olmadığını belirten Şimşek, bunun AK Parti iktidarlarının bir klasiği haline geldiğini ifade etti. Bakan Şimşek, AK Parti hükümetleri döneminde yılın ilk yarısında 4 kere bütçe fazlası verildiğini kaydetti. Şimşek, bu başarının devraldıkları çok yüksek açıklarına, faiz giderlerine, küresel krize rağmen ortaya konulduğunu söyledi. Bakan Şimşek, şöyle konuştu: "Bazı kesimler son birkaç aydır, haftadır Türkiye ekonomisi üzerine felaket tellallığı yapmaktadır.

nbsp;Bunun yersiz olduğu, doğru olmadığı bu rakamlarla ortaya konulabilir. Ama daha önemlisi Türkiye son 60 yılın en büyük küresel ekonomik krizini kalıcı bir tahribat yaşamadan atlatmıştır. En büyük ticaret ortağımız son 5 yıldır krizdedir. büyümemekte küçülmektedir. 2007 sonunda avro bölgesi sabit fiyatlarla milli gelir 100'se bugün 90'lı rakamlardır. AB'ye ihracatımız 10 yıl önce yüzde 57'ler civarındayken bugün 40'ın altına inmişse ve buna rağmen Türkiye yoluna devam edebilmişse bu önemlidir. Bu aslında Türkiye'nin ne kadar ne kadar dirençli olduğunu, Türkiye ekonomisini temellerinin ne kadar sağlamlaştırıldığını göstermektedir. Çünkü bizim hükümetimiz çok temel yapısal sorun alanlarına ilişkin çok ciddi adımlar atmıştır. Bankacılık sektörü sapasağlam, sağlıklı, hane halkının bilançosunda iyileşme söz konusu çünkü istihdam sağlıyoruz. 5 milyon kardeşimize iş aş imkanı sunmuşuz. Kamu finansman dengeleri de son derece güçlüdür." Mehmet Şimşek, 2012'nin ilk yarısında bütçenin 19,6 milyar lira faiz dışı fazla verdiğini, bu yılın aynı döneminde bunun yaklaşık yüzde 35 arttığını ve 26,4 milyar liraya çıktığını bildirdi. Şimşek, 2013 yılı için faiz dışı fazla hedefinin 19 milyar lira olduğuna, bugün itibariyle 26,4 milyar liraya ulaşıldığına dikkati çekti. Bakan Şimşek, "Yılın ikinci yarısında da bu performansımızı devem ettireceğimizi düşünüyorum.

nbsp;Dolayısıyla yıl sonu hedeflerinin çok rahatlıkla erişilebilir olduğunu ifade etmek istiyorum. İnşallah son yıllarda olduğu gibi küresel kriz yılı olan 2009 hariç her zaman olduğu gibi belki hedeflerden de daha iyi bir performansı ortaya koyarak Türkiye'nin hem mali dengesini iyileştireceğiz hemde küresel şoklardan etkilenmesini sınırlayacağız." - Bütçe gelirleri Bütçe gelirlerine ilişkin de bilgiler veren Şimşek, ilk 6 ayda bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 arttığını, vergi gelirlerindeki artış yüzde 20,7 olduğunu bildirdi. Vergi gelirlerinin faiz hariç giderlerini karşılama oranının aynı dönemde 4,2 puan artarak yüzde 96,2'ye çıktığını ifade eden Şimşek, "Vergi gelirlerinin neredeyse faiz hariç giderleri karşılama noktasına gelmiştir. Bu çok önemli bir gösterge, çok önemli bir performanstır" dedi. Bütçe giderlerindeki artışın yüzde 11,2 olduğunu belirten Şimşek, yılın ilk yarısındaki bütçe giderlerinin bütün yıl için öngörülen giderlerin yüzde 46,5'ine ulaştığı bilgisini verdi. Bakan Şimşek, faiz hariç bütçe giderlerinin yüzde 15,4 arttığını ama faiz giderlerinde yüzde 11,3'lük azalma yaşandığını söyledi. Mehmet Şimşek, giderlerdeki kontrollü gidişatın esas itibariyle faiz giderleriyle ilişkili olduğunu dile getirdi. Bu yılın bütçesini yaparken "büyümeye istikrara kazandıracak, istihdamı destekleyecek, mali dengeleri iyileştirecek" dediklerini anımsatan Şimşek, ilk 6 aydaki gerçekleşmelere bakıldığı zaman bütçenin belirlenen hedeflere ulaşma konusunda son derece olumlu katkı sağladığını vurguladı.

Bakan Şimşek, "2013 yılı için öngördüğümüz bütçe ve faiz dışı denge hedeflerimizi rahatlıkla gerçekleştirebileceğiz, bu hedeflere rahatlıkla ulaşabileceğiz. Küresel ekonomi, finans piyasaları kaynaklı aşağı yönlü bazı riskler vardı ama bizim bütçemiz o manevra alanına, esnekliğe sahiptir. Zaten ilk yarıdaki gidişat da bunu teyid etmektedir. Dolayısıyla global ekonomi kaynaklı aşağı yönlü faktörler dahil bizim bütçe hedeflerimizi tutturmamızı inşallah engelleyemeyecektir" diye konuştu. Hükümetin işbaşına geldiğinden beri mali disipline önem verdiğini vurgulayan Şimşek, bu sayede faizlerin düşmesinin sağlandığını, enflasyonun tek haneye inmesine katkıda bulunulduğunu, istihdam artışı yakalandığını ve gelecek 40-50 yıla yönelik lık altyapı yatırımlarının hayata geçirildiğini söyledi. Şimşek, dolayısıyla bu konuda en ufak bir tereddüt olmayacağını ifade etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün gerçekleştirdikleri toplantıdan çıkan sonuca da bakıldığında oradaki vurgunun açık ve net olarak görüleceğini belirten Şimşek, Meclis'in açılmasıyla bütçeyi tamamlamadan vergide adaleti sağlama noktasında gelir vergisi reformunu ülkeye kazandırmayı amaçladıklarını kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...