Başbakan'a 'almayın' dedirten kart tablosu

- Güncelleme:
Başbakan'a 'almayın' dedirten kart tablosu

Ekonomi Haberleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Almayın bu kredi kartlarını" çıkışıyla birlikte, banka masrafları ve kredi kartı aidatları yeniden gündeme geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Almayın bu kredi kartlarını" çıkışıyla birlikte, banka masrafları ve kredi kartı aidatları yeniden gündeme geldi. "Bir banka, ismini vermiyorum; faiz dışı gelirlerden 600 milyon lira gelir elde etmiş" diyerek, dikkat çektiği işlem masraflarında hızlı büyüme dikkat çekti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre yılın ilk çeyreğinde bankaların faiz dışı gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.2 artarak 7 milyar 802 milyon liraya ulaştı. İlk çeyrekte bankalar, hizmetlerden 4 milyar lira, kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan da 1.3 milyar lira gelir elde etti. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet gelirleri yüzde 20, ücret ve komisyon gelirleri de yüzde 31.4 artmış oldu. Hizmet gelirleri ile ücret ve komisyonların faiz dışı gelirler içindeki payı ise yüzde 69 olarak gerçekleşti. Bankaların faiz dışı gelirlerinin, en büyük gider kalemlerinden olan personel giderlerinin yaklaşık 2 katı olması ise dikkat çekti.Kart ve ücretlerden şikayetler her geçen gün artıp Meclis'in yeni dönemde gündeme alacağı Tüketici Kanunu ile bir sınırlama da getirilirken, kredi kartı sayısı da her geçen gün artıyor. Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) 2013 Mayıs sonu rakamlarına göre Türkiye'de 95.1 milyon adet banka kartı, 56.4 milyon adet de banka kartı bulunuyor. Kredi kartı kullanan birey sayısının 27 milyon olarak hesaplandığı göz önünde bulundurulduğunda, her cüzdanda 2 kart olduğu da ortaya çıkıyor. Geçen yılın mayıs ayında Türkiye'de 86.6 milyon adet banka kartı ile 52.8 milyon adet kredi kartı bulunuyordu. Banka ve kredi kartı sayısındaki artışa paralel olarak POS ve ATM ağı da genişledi. Mayıs 2013 itibarıyla Türkiye'de 2.24 milyon adet POS cihazı, 39 bin adet de ATM (para çekme makinesi) bulunuyor. Kredi kartlarıyla yapılan harcama da şubat ayında 600 milyon lira civarında iken, son günlerde 1 milyar liraya kadar yaklaştı. Bu rakam da kredi kartlarıyla yıllık harcamanın 360 milyar liraya yaklaştığını gösterdi.


2.6 milyon kişi takipte
Binlerce kişinin kredi kartının sadece asgari tutarını ödeyerek borcunu büyüttüğünü belirten sektör temsilcileri, "Gelirinizi aşan harcama yapmayın. Her ay harcadığınız tutarı mutlaka ödeyin. Aksi halde kart mağduru olursunuz" diyor.?Ancak Türkiye genelinde Mart 2013 tarihi itibarıyla takibe düşen kredi kartı hamili sayısı 2 milyon 677 bine ulaştı. Bankaların takipteki alacakları da Mart 2013 itibarıyla 25.5 milyar liraya yükseldi. nbsp;


Başbakan'a 'almayın' dedirten kart tablosu nbsp;




AB komisyonu, kredi kartı ücretlerine üst sınır getiriyor
Avrupa Birliği yönetimi, Visa Europe ve MasterCard ile arasında 10 yıldır süren savaşa son vermeyi hedefleyerek karlı kredi kartı işlem ücretlerine sınırlama getiriyor. Financial Times'ın gördüğü Avrupa Komisyonu planına göre, tüm tüketici debit ve kredi kartı işletmelerinde alınan ücretlere üst sınır getirilecek ve AB bankaları için milyarlarca euroluk gelir kaynağı azalacak. Taslak planla işlem ücreti tavanının tüm tüketici banka kartlarını ve kredi kartı işlemlerine uygulanması hedefleniyor. AB'nin bu planını harekete geçirmesi halinde bankaların banka kartı işlemlerinden aldıkları harçlardan elde ettikleri gelirler 4.8 milyar eurodan 2.5 milyar euroya, kredi kartı işlemlerinden alınan harçlardan elde ettikleri gelirler ise 5.7 milyar eurodan 3.5 milyar euroya düşecek. Komisyon tüm müşteri debit kartı işlemlerinde ve kredi kartı işlemlerinde yüzde 0.2 üst sınır getiriyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...