İhracatçı O. Doğu ile üzüldü Avrupa ve Afrika'yla güldü

İhracatçı O. Doğu ile üzüldü Avrupa ve Afrika'yla güldü

Ekonomi Haberleri

Ağustos ayında Avrupa ülkelerine ihracat yüzde 6 artarken, Orta Doğu ülkelerine yüzde 16.9 azaldı. İhracatta en fazla artış ise Afrika ülkelerinde yaşandı.

İhracat bu yılın ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 artarak, 10.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ocak-ağustos döneminde yüzde 1,3 artışla 98 milyar 887 milyon 720 bin dolara yükselen ihracat son 12 ayda ise yüzde 5,3 artışla 151 milyar 389 milyon 670 bin dolar oldu. İhracatın dağılımına bakıldığında Orta Doğu ülkelerine gerileme görülürken Avrupa ve Afrika ülkelerine yapılan ihracat yükselişe geçti. En fazla artış yüzde 262 ile Etiyopya'ya oldu. Ağustos ayında en fazla ihracat yapan sektör, 1 milyar 447 milyon 762 bin dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü olurken, bunu 1 milyar 401 milyon 805 bin dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 1 milyar 266 bin 796 dolar ile de otomotiv endüstrisi takip etti. Aynı dönemde en yüksek ihracat artışı yüzde 145,3 ile zeytin ve zeytinyağında gerçekleşti. Ağustos ayında ihracatını en çok artıran il ise yüzde 128'lik artış ile Sakarya oldu. Bu dönemde Avrupa'ya yapılan ihracatın yüzde 6 arttığını ifade eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağustos ayında en çok ihracat artışının yaşandığı ülkeleri de sıraladı. Buna göre Etiyopya'ya yapılan ihracatta yüzde 262, Litvanya'ya yüzde 136, Malta'ya yüzde 117, Macaristan'a yüzde 45, Hollanda'ya yüzde 29'luk artış oldu. Orta Doğu ülkelerine ihracat ise yüzde 16,9 azaldı.Mısır ve Suriye'ye olan ihracat şaşırttı
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, siyasi sıkıntılara rağmen ağustos ayında Mısır'a ihracatın yüzde 13 arttığını, Suriye'ye ise yüzde 134 nbsp;artış yakaladıklarını ifade etti. Ancak Suriye'ye her an bir operasyon gündemdeyken yaşanan bu artış kafa karıştırdı. Bu artışın insani madde yardımı ile ilgili olabileceğine değinen uzmanlar, artışın yüksek olmasına karşın miktarın düşük olacağı tahmininde bulunuyor.
Çağlayan: Önümüzdeki aylar daha zor geçecek
İhracat rakamlarını değerlendiren Bakan Zafer Çağlayan 158 milyar dolar ihracat hedefini zorlayan çok sayıda küresel gelişme bulunduğunu belirterek, "Son iki-üç ayda gelişmekte ilan piyasalarda yaşanan hareketlilik de dış talebi olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla yılın kalan ayları şimdiye kadarkinden daha zor geçecek gibi görünüyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...