Hangi mevsimde hangi balık yenir

Hangi mevsimde hangi balık yenir

YAŞAM Haberleri

"Balık Takvimi"ne göre, hamsi gerçek lezzetine yağlandığı kasım, aralık, ocak ve şubatta ulaşıyor. Palamutu ise eylül, ekim ve kasım aylarında tüketin...

Birçok balıkçı ve lokanta ile Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlüklerince vatandaşları bilgilendirmek amacıyla hazırlanan "Balık Takvimi", hangi deniz mahsulünün hangi ayda gerçek lezzetine ulaştığını ve tüketilebileceğini gösteriyor...Hamsi: nbsp;Karadeniz mutfağının baştacı hamsinin, havaların ısınmaya başladığı Mayıs ayından Eylüle kadar tüketilmesi tavsiye edilmiyor. Diğer aylar afiyetlice yenilebilir.
İstavrit: nbsp;En çok tercih edilen balık türlerinden olan istavrit, yılın her ayı menülerinizi süsleyebilir. Ancak en lezzetli olduğu zaman Kasım ile Şubat arasıdır.
Levrek: nbsp;Kasım, Aralık ve Ocak ayları dışında yılın dokuz ayı tüketilebilir. En lezzetli ayı ise Marttır.
Lüfer: nbsp;Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında tüketilmesi tavsiye edilmez. En yağlı ve lezzetli zamanı Eylül ortasından Ocak sonuna kadardır. nbsp;
Kefal: nbsp;Mart, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yenilmeli, diğer aylar tercih edilmemelidir. Sonbahar, kış ve ilkbaharda çok lezzetlidir.
Mezgit: nbsp;Bu balığı mayıs ve haziran ayları dışında rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Palamut: nbsp;Mayıs, Haziran, Temmuz ayları dışında yılın dokuz ayı tercih edebilirsiniz. Ancak en lezzetli zamanı Eylül başından Şubat ortalarına kadardır. nbsp; nbsp;
Uskumru: nbsp;Sıcak yaz günlerinde, yani Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos'ta tükelmesi tavsiye edilmez.
Tekir: Çok cömert bir balık olan Tekir'i yılın her ayı yiyebilirsiniz. Ancak en lezzetli zamanı temmuz-ekim ayları arasıdır.
Çinekop: nbsp;En lezzetli ayları, Eylül, Ekim ve Kasım'dır. Bu aylar dışında Ocak, Mart ve Aralık'ta da tüketilebilir.
Taze balık nasıl olur?
Balığın solungaçlarının kırmızı, derisinin gergin, gözlerinin parlak ve dışa doğru olması, pullarının sıkılığı, kuyruğunun dikliği tazeliğinin göstergesidir.


Vira Bismillah nbsp;
Bereketli başladılar

Denizde av yasağı dün gece yarısından itibaren kalktı. Günler öncesinden hazırlıklarını yapan kıyı şehirlerimizdeki balıkçı tekneleri, ''Vira Bismillah'' diyerek denize açıldı. İstanbullu balıkçılar sezona istavrit ve palamut ile başladı. Bir günde tonlarca istavrit avlandı. Ancak bazı şehirlerde özellikle de Karadeniz bölgesinde teknelerin birçoğu şiddetli rüzgâr sebebiyle, av sezonunu erteledi. Ordulu bazı balıkçılar limanlara az sayıda balıkla döndü. Sezonun ilk palamutları tezgahlarda 10 liradan satışa sunuldu. Balıkesir'in Bandırma ilçesinde ise balıkçılar tarafından tutulan ilk palamutlar, balık halinde kurulan mangallarda pişirilerek ilçe halkına dağıtıldı. Çanakkale ve Avvalık'ta ilk günde tonlarca sardalya ve hamsi avlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...