Konya'da orman yangını

/ Kaynak: İHA
Konya'da orman yangını

YAŞAM Haberleri  / İHA

Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan meşelik ormanlık alanda öğle saatlerinde çıkan yangını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor

Yangında şu ana kadar yaklaşık 15-20 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü tahmin ediliyor.Yangın, saat 14.00 sıralarında Beyşehir ilçesine bağlı Yunuslar Köyü yakınlarında bulunan Karadağ mevkisinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, ot ve çalılıkların bulunduğu alanda çıktığı belirlenen orman yangını rüzgarın etkisiyle kısa sürede genişleyerek meşelik ağaçların yer aldığı kısımlardaki ormanlık alana yayıldı. Beyşehir-Konya Karayolu üzerinde seyir halinde olan sürücülerin ve bölgedeki vatandaşların dağ üzerindeki yoğun duman ve alevleri görerek ihbarda bulundu. Gelen ihbar üzerine harekete geçen Beyşehir Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı yangın söndürme arazözleri ve iş makineleri yanan ormanlık alana gelerek söndürme çalışmaları başlattı.Yunuslar Köyü yerleşim birimine yaklaşık 5-6 kilometre mesafede meşe çalılıklarının bulunduğu örtülük alanda yükselen alevlere arazözler güzergahta dağ yolu bulunmayınca ilk etapta müdahale etme imkanı bulamadı. Arazözlerin müdahale edemediği alana Antalya bölgesinden yangın söndürme helikopterleri gelerek yangın alanına ilk müdahaleyi yaptı. Yangına Orman teşkilatının yanı sıra Karayolları çalışması yürüten şantiyelerdeki iş makinelerinden de yardım istenerek alevlerin olduğu bölgeye yol açma çalışmaları başlatıldı. Yangın söndürme helikopterleri bölgedeki göletlerden su alarak akşam saatlerine kadar yangın söndürme çalışmalarına devam etti. Konya Orman Bölge Müdürü Necati Alıç yaptığı açıklamada, yangının çıkış nedenini henüz bilmediklerini belirterek, "Ama çok kötü bir yer. Kör bir nokta. Var olan kulelerimiz bunu göremiyordu maalesef. İhbar aldıktan sonra yangın bölgesine yetişmeye gayret ettik. Ama yol problemimiz vardı. Bunu hallettik. Şu anda bütün ekiplerimiz yangını iki taraftan kıskaç altına almak üzere" dedi. Yangının tek bir başının olduğunu, bu başı da iki taraftan kıskaç altına almaya çalıştıklarını aktaran Alıç, "Tahmin ediyorum kısa sürede kontrol altına alacağız. Antalya tarafından gelen helikopterlerimiz de güneşin son anına kadar müdahaleye devam etti. Bize çok fayda sağladı. Bir ucu olan yangını kontrol altına almaya çalışıyoruz" diye açıklamalarda bulundu. Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük ise, yangını saat 14.30-15.00 sıralarında orman teşkilatının ihbar aldığını belirterek, "Olay yerine intikal ettiğimizde, yangının hemen Yunuslar Köyü'nün üst tepelerinde örtü yangını şeklinde başladığı ve aylardır yağış almamasından dolayı bölgenin kuru otların hızla tutuşturarak yayıldığı anlaşılıyor" dedi.

Tek şanssızlıklarının bölgede alevlere müdahale etmek için yangına kara araçlarının hareket edebileceği bir yol olmaması olduğunu vurgulayan Başıbüyük, öncelikle yol yaptırmak için bölgedeki karayolları şantiyelerinden temin edilen iş makinelerinin yol açmak için seferber olduğunu aktardı. Dozerlerin, arazözlerin müdahale edebilecek seviyeye gelmeleri için yolu çalışmalar sonrasında açtığını belirten Başıbüyük, "Orman teşkilatımız tarafından da helikopterler istendi. Helikopterler intikal etti ama havanın kararmaya başlamasından dolayı çalışamaz duruma geldi ve çalışmasına son verdi. Yangın bir örtü yangını ve seyrek meşe çalılıkları var alt kesimlerde. Üst kesimlere doğru ilerledikçe meşeliklerin biraz daha sıklaştığını ve yükseldiğini görüyoruz. İnşallah arazözlerin müdahalesi ile yangının yayılması önlenir diye ümit ediyoruz" diye konuştu. Başıbüyük, yangından zarar gören alan ile alevlerin çıkış nedeni konusunda henüz bir bilginin olmadığını, ancak etkisini gösterdiği alanın geniş, aşağı bölgelerin düzensin olmasına karşın, yukarı bölgelere çıkıldıkça ormanın kalitesinin ve niteliğinin biraz daha yükseldiğinin görüldüğünü dile getirdi.
Yangını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor.
YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...