Osteoporoz riski basit önlemlerle azaltılabilir

/ Kaynak: CHA
Osteoporoz riski basit önlemlerle azaltılabilir

SAĞLIK Haberleri  / CHA

Yrd. Doç. Dr. Seçil Demirdal, kemik kütlesinde azalma ve yapısında bozulma gözlendiğini söyledi.

Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun kırık riskine yol açan, azalmış kemik gücü ve artmış kemik kırılganlığıyla ilgili bir iskelet sistemi hastalığı olduğunu belirten İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçil Demirdal, kemik kütlesinde azalma ve yapısında bozulma gözlendiğini söyledi. Süt, peynir, yoğurt gibi gıdalar alınması, sigara, alkol ve kafeinden kaçınılması, güneş ışığından yeterli miktarda faydalanılması ve düzenli egzersiz alışkanlığı kazanılmasının riski azalttığını vurguladı. nbsp;Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Demirdal, 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Hastalığın en önemli klinik sonucu el bileği, kalça ve omurga kırıklarının gelişmesidir. Kırıkların yanısıra boyda kısalma ve sırtta kamburluk da görülebilir. Kırıktan sonra hastalarda günlük aktivitelerde ve yaşamı bağımsız idame ettirebilmede önemli ölçüde kısıtlanma olduğundan osteoporoz, toplum sağlığı açısından giderek önem kazanmaktadır." dedi. Kadınların erkeklere göre daha fazla etkilendiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Demirdal, risk gruplarını şöyle sıraladı: "Ailede osteoporoza bağlı kırık geçirmiş bireyin bulunması, kadınların erken yaşta âdetten kesilmesi, düşük kilo, kalsiyum içeren gıdalardan fakir beslenmek, güneş ışığından yeterli derecede yararlanmamak, sigara, alkol, aşırı kafein tüketimi ve hareketsiz yaşam, osteoporoz için en fazla tanımlanan risk faktörleridir."

OSTEOPOROZA BAĞLI KIRIKLARI ÖNLEMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Yaşlı nüfusla birlikte osteoporoz görülme sıklığının da arttığını kaydeden Seçil Demirdal, ileri yaş gruplarının günlük yaşamında daha özenli davranması gerektiğini söyledi: "İleri yaşla birlikte düşmenin önlenmesi, osteoporoza bağlı kırıkların önlenmesinde çok önemlidir. Engebeli ve kaygan zeminlerden, ev içinde takılıp düşmeye neden olabilecek halı ya da kablolardan, kötü ışıktan, uygun olmayan ayakkabı ve giysilerden kaçınmak gereklidir. Ayrıca yürüyüş, denge ve güçlendirme egzersizleri, osteoporozun önlenmesinde oldukça önemlidir."

BAZI HASTALIKLAR VE İLAÇLAR RİSKİ ARTTIRIYOR

Yrd. Doç. Dr. Demirdal, iltihaplı eklem romatizması veya şeker hastalığının varlığı, kortizon, tiroid ya da nöbetlerle kendini gösteren saraya yönelik ilaçların osteoporoz riskini arttırdığını, bu sebeple belirtilen hastalıklardan muzdarip olan veya belirtilen ilaçları kullanan kişilerin mutlaka doktor kontrolünde olması gerektiğini ifade etti.

SAĞLIK
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...