Grip sizi yakalamadan önleminizi alın

/ Kaynak: İHA
Grip sizi yakalamadan önleminizi alın

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Utku Kavruk "gripten korunma yolları" hakkında bilgi verdi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Utku Kavruk, "Burun ve geniz akıntısı başladığı anda vakit kaybetmeden doktora başvurarak, grip virüsünün vücudunuza etki etmesini yavaşlatın. Böylece hastalığı çok daha hafif bir şekilde atlatmış olursunuz" dedi. nbsp;Dr. Utku Kavruk, "Grip hastalığına neden olan 'influenza' virüsü, ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı burun akıntısı ile seyir gösteren bir enfeksiyona yol açar. Kış aylarında neredeyse tüm insanların yakalandığı ancak pek de önemsenmeyen grip, birçok farklı hastalığı tetikleyebileceğinden ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Geniş kitleleri çok hızlı bir biçimde etkileyebildiğinden, ciddi bir sağlık sorunu olarak tanımlanmıştır" diye konuştu.GRİP KİMLERDE DAHA TEHLİKELİ SEYREDER
KOAH, astım ileri yaşlılar, kalp hastaları, küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi, yakalanılan başka hastalıklar yüzünden zayıflamış insanlarda gribin daha ciddi seyredebileceğini belirten Uzm. Dr. Kavruk, "Bu tür insanların bağışıklık sistemleri grip virüsü ile savaşacak kadar güçlü olmadığından, hastalıktan daha şiddetli bir biçimde etkilenirler. Kanser hastalığı nedeni ile kemoterapi tedavisi gören hastaların da grip virüsüne karşı dikkatli olması gerekir" şeklinde konuştu.
GRİPTEN NASIL KORUNULUR?
Uzm. Dr. Utku Kavruk gripten korunma yolları hakkında şu bilgileri verdi: "Kış mevsiminde havaların soğuması ile insanlar kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirdiklerinden, influenza virüsüne yakalanmaları kolaylaşır. Bu nedenle gripten korunmak için uzun süre havasız ortamlarda bulunmamak gerekir. İşiniz gereği uzun süre kapalı bir alanda çalışmanız gerekiyorsa, düzenli aralıklarla hava almak için dışarı çıkmanız gerekir. Dışarı çıkacak imkanınız ya da vaktiniz yoksa dahi, birkaç dakikalığına bir pencere açarak bulunduğunuz ortamdaki havanın tazelenmesini sağlayabilirsiniz. El temizliği, günlük yapılması gereken en önemli kişisel temizliktir. Ellerin sık sık ılık su ve sabunla yıkanması, çatlak ve sıyrıkların oluşmasının engellenmesi, tırnakların kısa ve temiz olması bulaşıcı hastalıkların artmasını ve yayılmasını önlemenin en etkili yoludur."
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Utku Kavruk, "Grip virüsüne yakalanan insanlar öksürme ve hapşırmalarından çevresindekileri etkilememek için, mümkünse bir maske takmaya çalışmalıdır. Grip virüsüne yakalananlar hapşırırken ellerine değil, dirseğinin iç kısımlarına doğru hapşırmalıdırlar. Burun ve geniz akıntısı başladığı anda vakit kaybetmeden doktora başvurarak, grip virüsünün vücudunuza etki etmesini yavaşlatın. Böylece hastalığı çok daha hafif bir şekilde atlatmış olursunuz" ifadelerini kullandı.
GRİP AŞISI VURULMALI
Grip hastalığından korunmak için alabileceğiniz en yararlı önlemler hakkında da bilgi veren Dr. Kavruk açıklamasına şöyle tamamladı: "Dengeli ve bol meyve içeren bir beslenme programı uygulayarak, bağışıklık sisteminizi kuvvetli halde tutmanızdır. Böylece vücudunuza giren influenza virüsü ile çok daha rahat bir şekilde savaşabilecek olan bağışıklık sisteminiz, sizi bu hastalıktan koruyabilecektir. Herkes eylül ve kasım ayları arasında grip aşısı vurulmalıdır, özellikle risk grubundaki insanlar grip aşısını kesinlikle vurulması gerekmektedir."

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...