Can damarı kobilere tam destek

Can damarı kobilere tam destek

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de toplam firma sayısının yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'lerin en büyük problemleri, finansmana ulaşmak, pazarlama ve ihracat.

Firmaların yüzde 99'unu, istihdamın yüzde 75'ini oluşturan KOBİ'lere İŞKUR, KOSGEB, TÜBİTAK gibi kuruluşların desteğinin yanı sıra bankalar ve teknoloji kuruluşları da finansman ve yardımda yarışıyor.Türkiye'de toplam firma sayısının yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'lerin en büyük problemleri, finansmana ulaşmak, pazarlama ve ihracat... Ülkemizde firmaların yüzde 99'unu, istihdamın yüzde 75'ini sağlayan, sayıları 253 bine ulaşan KOBİ'ler, toplam üretimin yüzde 65'ini gerçekleştiriyor. Hemen hemen her dönemde KOBİ'lerin en büyük probleminin başında gösterilen 'finansmana ulaşmak', bankaların uygulamalarıyla giderilmeye başlandı. Bazı bankalar uzun vadeli kredi sağlarken, bazılarında hukuksal danışmanlık, yerinde üretim ve pazarlama danışmanlığı, fuar desteği, mevzuat desteği gibi çalışmalarla bir adım öne geçmeye çalışıyor. "Bir fikrim var" diyen işletmeleri yarıştırıp öne çıkanlara sermaye desteği veren bankalar da var, firmaların iletişim çözümlerini kolaylaştırırken, teknoloji ile işin nasıl daha hızlı ve verimli yapılabileceğini öğretmeye talip olan da...
250 kişiden daha az kişiyi istihdam eden, yıllık cirosu 40 milyon lirayı geçmeyen şirketlerin KOBİ olarak kabul edildiği ülkemizde, KOSGEB ve TÜBİTAK gibi kurumlar da 'tek ihtiyacı finansman' olmayan KOBİ'lerin yanında olduğunu uygulamalarıyla gösteriyor. TOBB?ve bağlı odalar KOBİ'lere iş kurmadan pazarlamaya kadar her alanda destek verirken, İŞKUR da ekonominin için istihdam destekleri veriyor. Bu destekler ise şöyle:
- KOBİ'ler, eleman alacağı zaman, bu kişiyi en az 6 aydır işsiz olanlar arasından seçerse, işveren sigorta primini İŞKUR ödüyor. İş yeri yeni açılıyorsa her işçi için teşvik uygulanıyor.
-18 yaş üstü kişiler işe alınıyorsa; bunların bir de mesleki yeterlilik belgesi varsa 48 ay bu teşvikten yararlanabiliyor.
- İstihdam edilecek kişiler mesleki ve teknik eğitim veren orta ve yüksek öğrenim diplomasına sahip veya İŞKUR'un mesleki eğitim kurslarından mezunsa teşvik süresi 36 ay.
- Zorunlu sayısı kadar istdihdam edilen engellilerin işveren priminin tamamını Hazine karşılıyor. Zorunlu olmadığı halde engelli çalıştıranlar da, sigorta primi işveren hissesinin yüzde 50'sinden muaf oluyor.
HEM SAHİP HEM YÖNETİCİ
Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre, küçük ve orta ölçekli işletmelerin tepe yöneticilerinin yüzde 71'i aynı zamanda işletme sahibi oldukları tespit edildi. Profesyonel sayısı ise yüzde 20.59 seviyesinde.
Canan ERASLAN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...